Παρασκευόπουλος: Μέτρα για την επανένταξη των κρατουμένων

Την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας στον Δομοκό προανήγγειλε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και τόνισε πως θα λάβει μέτρα για την επανένταξη των κρατουμένων.

Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Νίκος Παρασκευόπουλος επεσήμανε πως «η Δικαιοσύνη έχει μεταξύ άλλων και μια λειτουργία διορθωτική των κοινωνικών αδικιών. Ο αδύναμος λοιπόν πρέπει να μπορεί να βρίσκει καταφύγιο στη Δικαιοσύνη. Να μπορεί να διεκδικεί το δίκιο του και να μην αποκλείεται από αυτήν εξαιτίας πολυδάπανων και πολύπλοκων διαδικασιών».

Όσον αφορά την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων μετά την αποφυλάκισή τους, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως «θα αποτελούσε ένα είδος κοινωνικοπολιτικής χρεοκοπίας η οργανωμένη Πολιτεία να μην μπορεί να στηρίξει τη νόμιμη επανένταξη στην αγορά και το στοιχειώδες εισόδημα επιβίωσης, ενώ την ίδια στιγμή το οργανωμένο έγκλημα να προσφέρει τη στήριξη αυτή σε όσους στρατολογεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θεσμικά και πρακτικά κανείς δεν είναι αδύνατον να αποφυλακιστεί, ούτε και αν η κάθειρξη είναι ισόβια. Επομένως, η επανένταξη, που ισοδυναμεί με πρόληψη της υποτροπής στο έγκλημα, αποτελεί έναν γενικευμένο και καίριο στόχο».

Όσον αφορά τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε «φυσικά δεν ξεχνώ το κείμενο το οποίο συνυπέγραψα. Νομίζω, κατ’ αρχάς, ότι η ποινή δεν πρέπει εκ των υστέρων να επιβαρύνεται τόσο σοβαρά ώστε να χάνεται η αναλογικότητα εγκλήματος - κύρωσης, αυτή την οποία είχε προσδιορίσει η ποινική Δικαιοσύνη με τη δικαστική απόφαση. Επίσης υπάρχουν θεμελιώδη δικαιώματα όλων των ανθρώπων, κρατουμένων ή μη, που πρέπει να διαφυλάσσονται, όποιες και αν είναι οι συνθήκες φύλαξης ή κράτησης. Δεν αποκλείεται να προκύπτουν κάποιες έκτακτες ή ειδικές ανάγκες φύλαξης οπουδήποτε στη χώρα, αλλά αυτές δεν θα θίγουν τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Ακόμη, σχετικά με το αν έπρεπε να απαγορευθεί στους υποδίκους της Χρυσής Αυγής να παραστούν στη Βουλή, ο κ. Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι «έως σήμερα η κοινοβουλευτική πρακτική απέναντι στους κρατούμενους βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι σε γενικές γραμμές η ενδεδειγμένη. Φυσικά υπήρξαν φαινόμενα απαράδεκτης και κοινωνικά απωθητικής συμπεριφοράς βουλευτών της Χρυσής Αυγής μέσα στο Κοινοβούλιο. Ελπίζω όμως η εξοικείωση με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς να εμποδίσει την εμφάνιση παρόμοιων επεισοδίων στο μέλλον».