Παραπέμπεται ο Γκ. Χαρδούβελης για μη υποβολή πόθεν έσχες

gkikas_hardoyvelis.jpg

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης | EUROKINISSI

Σε δίκη παραπέμπεται, σύμφωνα με βούλευμα του εισαγγελέα Δρακουμάτσου ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, για τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες το 2012 και 2013. Πρόκειται για τις δηλώσεις των οικονομικών ετών 2011-2012, την περίοδο δηλαδή που ο πρώην οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής οικονομικών μελετών του ομίλου της Eurobank εκτελούσε χρέη διευθυντή στο γραφείο τού τότε πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών στη δικαιοσύνη είχε αποφασίσει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καθώς τον Μάρτιο του 2015 διαπιστώθηκε ότι είχε βγάλει στο εξωτερικό 362.417 ευρώ με 56 μεταφορές κεφαλαίων με ποσά που κυμαίνονταν από 7.700 έως 9.800 δολάρια. Η επιτροπή μάλιστα είχε εκδώσει και σχετικό πόρισμα στο οποίο επισήμαινε πως:

♦ Κατά το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.

♦ Κατά το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του:

  • α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και
  • β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει εντοπιστεί να μην έχει καταθέσει, ως όφειλε, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατά τα έτη 2011 και 2012.