Παράνομη η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων δικαστή

Με αφορμή δημοσιοποίηση υποκλαπέντων προσωπικών μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και του ονόματος αντιπροέδρου του ΣτΕ τον περασμένο Οκτώβριο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρενέβη αυτεπάγγελτα και αποφάνθηκε ότι η ενέργεια παραβιάζει τον νόμο περί προσωπικών δεδομένων

Παράνομη είναι η δημοσίευση και η αναδημοσίευση των αποσπασμάτων της ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού που αφορούσαν την προσωπική του ζωή σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, αποφάνθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των υποκλαπέντων προσωπικών μηνυμάτων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντιπροέδρου του ΣτΕ τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου περί της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Σύμφωνα με την Αρχή, απαγορεύεται και η δημοσιοποίηση του ονόματος και των πληροφοριών που αναφέρονται στα επίμαχα υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία ασχολήθηκε αυτεπάγγελτα με το θέμα, διαπίστωσε παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων και απηύθυνε σε όσα ΜΜΕ δημοσίευσαν ή αναπαρήγαγαν αυτούσια τα προσωπικά e-mails του δικαστή προειδοποίηση για άρση της παράβασης, «άμεση αποανάρτηση/αφαίρεση αυτών από το Διαδίκτυο».

Ειδικότερα, στο σκεπτικό της απόφασής της (41/2017) η Αρχή διαπιστώνει ότι:

Η δημοσίευση καθώς και η αναδημοσίευση αυτούσιων αποσπασμάτων ιδιωτικής-εμπιστευτικής επιστολής ανώτατου δικαστικού λειτουργού σχετιζόμενης με την αισθηματική και ερωτική του ζωή σε ιστοσελίδα ενημερωτικού χαρακτήρα και η αναπαραγωγή τους σε ιστοσελίδες και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, ακόμα και χωρίς την άμεση ταυτοποίηση του υποκειμένου, αντίκεινται στις διατάξεις του Ν. 2472/1997. Επίσης, αντίκειται στις διατάξεις του Ν. 2472/1997 η δημοσιοποίηση του ονόματός του και των πληροφοριών που αναφέρονται στα εν λόγω υποκλαπέντα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακόμα και χωρίς την αυτούσια παράθεσή τους.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή απηύθυνε τη σχετική προειδοποίηση στις ιστοσελίδες «www.zougla.gr», «www.parapolitika.gr», «www.koutipandoras.gr» και στις εφημερίδες «Η Αυγή» και «kontranews».

Περαιτέρω, απαγόρευσε στις έντυπες εφημερίδες «Η Αυγή» και «kontranews» την αναδημοσίευση των παράνομων δημοσιευμάτων. Ενώπιον της Αρχής κλήθηκαν και ακούστηκαν εκπρόσωποι των εφημερίδων «Η Αυγή», «kontranews», «Το Βήμα της Κυριακής» και των ιστοσελίδων «www.zougla.gr», «www.parapolitika.gr» και «www.koutipandoras.gr».

related-articles]