Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ κατά των μέτρων σε όλη την Ελλάδα

pame.jpg

Από πρόσφατο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη Από πρόσφατο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)

Σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα στην Αθήνα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη (6.30),  και τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας καλεί σήμερα το ΠΑΜΕ ενάντια στα βαθύτατα αντιλαϊκά μέτρα της τρίτης αξιολόγησης, όπως τονίζει.

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για νέο γύρο αντεργατικής επίθεσης, χαρακτηρίζει τη δίκαιη ανάπτυξη ανεφάρμοστη και θεωρεί ότι η χώρα εμπλέκεται σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Κεντρικά αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι η απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων,  η προστασία του δικαιώματος στην απεργία, και οι αυξήσεις στους μισθούς με τον κατώτατο στα 751 ευρώ. 

Το Μέτωπο καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων να αντιτάξουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού και «να συμβάλουν στην άνοδο των αγώνων για την αντεπίθεση».

Ολόκληρο το κάλεσμα

Η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ αλλά και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, σημαίνουν νέα μέτρα εις βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Οι "εκκρεμότητες" της τρίτης "αξιολόγησης" έχουν ως πυρήνα τα νέα χτυπήματα στα “εργασιακά” με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα "κόκκινα" δάνεια στις τράπεζες, την πορεία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την απόλυτη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, όπως της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζεται να δώσει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα με το χτύπημα της οργάνωσης των εργατικών αγώνων, στη συλλογική πάλη και του δικαιώματος στην απεργία. Προσπαθεί να φυλάξει τα νώτα της, διότι γνωρίζει πως ότι η "δίκαιη ανάπτυξη" που προωθεί και υπερασπίζεται σημαίνει παραπέρα επίθεση στη ζωή της εργατικής-λαϊκής οικογένειας με επιπλέον κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Την ίδια στιγμή πρόκληση για τον εργαζόμενο λαό αποτελεί η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ καθώς εμπλέκει τη χώρα σε θανάσιμους ιμπεριαλιστικούς κινδύνους, φέρνοντας μέτρα "φωτιά" για το λαό. Η χώρα μας εμπλέκεται πιο ενεργά στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε νέες σκληρές θυσίες για να εκπληρώνονται οι "συμβατικές υποχρεώσεις" της χώρας σε εξοπλιστικές δαπάνες. Ο εκσυγχρονισμός των F-16, για τον οποίο θα δαπανηθούν 2,4 δισ. ευρώ, ομολογείται ότι υπηρετεί την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δεσμεύσεις για αναβάθμιση της βάσης της Σούδας.

Η διάθεση του 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και οι νέες συμφωνίες δισ. ευρώ στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία, με αιχμή την αναβάθμιση του στόλου των F-16, προστίθενται πάνω στα 3 δισ. ευρώ που πηγαίνουν κάθε χρόνο σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, ασκήσεις και αποστολές την ίδια στιγμή που πετσοκόβονται κονδύλια σε σχολεία, νοσοκομεία, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα.

Απαντάμε και κλιμακώνουμε την πάλη μας με μαζικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, στις 9 Νοέμβρη, στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις.

Καλούμε σε αποφάσεις συμμετοχής τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων.

Με οδηγό την πείρα από την επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, τη νέα φοροεπιδρομή, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, τη θηλιά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων σε κάθε εργατικό-λαϊκό σπίτι, να οργανώσουμε την άνοδο των αγώνων για την αντεπίθεση.

Διεκδικούμε:

  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς. Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μην βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν την λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζόμενων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
  • Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Άμεση απεμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα.
  • Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.
  • Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες των ΝΑΤΟικών πολεμικών σχεδιασμών. Διεκδικούμε δαπάνες για κάλυψη των αναγκών της εργατικής-λαϊκής οικογένειας».

Αθήνα: Στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα
Θεσσαλονίκη: Στις 6.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου
Αγρίνιο: Στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Αίγιο: Στις 10 π.μ., πλατιά ενημέρωση στο κέντρο της πόλης και σε μεγάλους χώρους δουλειάς. 
Άργος: στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Πέτρου, (πλευρά Καποδιστρίου).
Άρτα: Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς
Βέροια: Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ωρολογίου
Βόλος: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου
Γιαννιτσά: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΕΠΟΝ
Γρεβενά: Στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Ζάκυνθος: Στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο
Θήβα: Στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Καλαμάτα: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μάρτη
Καστοριά: Στις 6.30 μ.μ. απέναντι από το πρώην Νομαρχία
Κατερίνη: Στις στις 6:30 μ.μ. στο Πλατάνι-Σιντριβάνι
Κέρκυρα: Στις 6 μ.μ. στο Σαρόκο
Κεφαλονιά: Στις 6.30 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο 
Κιλκίς: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ειρήνης
Κοζάνη: Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία και στις 9 π.μ. συγκέντρωση στην εφορία για τις κατασχέσεις
Κόρινθος: Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Περιβολάκια
Κως: Στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
Λαμία: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πάρκου
Λευκάδα: Στις 7 μ.μ. στον Άγιο Μηνά
Λήμνος: Στις 6.30 μ.μ. στο λιμάνι της Μύρινας
Μυτιλήνη: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς
Νάουσα: Στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Ξάνθη: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερία
Πάτρα: Στις 6.30 μ.μ. πικετοφορίες στα Ζαρουχλεϊκα (Ανθείας και Ευβοίας) και στην Αγυιά (πλατεία Παναχαϊκής). Στις 11 π.μ. πλατιά ενημέρωση στο κέντρο της πόλης και σε μεγάλους χώρους δουλειάς.
Πρέβεζα: Στις 7 μ.μ. στη Θεοφάνειο
Πτολεμαΐδα: Στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία 
Ρέθυμνο: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων
Σέρρες: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας
Τρίκαλα: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου
Τρίπολη: Στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού
Φλώρινα: Στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία
Χανιά: Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Νέων Καταστημάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας