Παιδιά, τρέξτε! Πεφταστέρια στου Ζωγράφου!

mouseio_geologias.jpg

Τα παιδιά προσεκτικά ακούν τον κ. Κατερινόπουλο, διευθυντή του μουσείου Τα παιδιά προσεκτικά ακούν τον κ. Κατερινόπουλο, διευθυντή του μουσείου

Για πολλούς από εμάς ίσως και να μην είναι γνωστό ότι στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας λειτουργούν συνολικά 17 μουσεία, αρχαιολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι απλωμένα σε όλη την πόλη, τα εκθέματα των οποίων παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από επιστημονική και πολιτισμική άποψη και καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο επιστημονικών αντικειμένων.

Είναι βέβαια πραγματικά εντυπωσιακό πως οι τόποι εκπαίδευσης και έρευνας αλλά και όλα αυτά τα εξειδικευμένα μουσεία της επιστημονικής μας κοινότητας μπορούν να ανοίγουν στο πλατύ κοινό και να μοιράζουν απλόχερα γνώσεις και πληροφορίες, σε μυημένους αλλά και ανυποψίαστους.

Επιτελούν μεγάλο έργο καθημερινά και έχουν πρόσβαση σ’ αυτά, χωρίς κανέναν απολύτως αποκλεισμό, φοιτητές, ειδικοί επιστήμονες, σχολεία με ξεναγήσεις αλλά και απλοί επισκέπτες.

Πραγματικό κόσμημα, εξαιρετικό στολίδι, αποτελεί το Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, το οποίο βρίσκεται στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Η ιστορία του έρχεται από πολύ μακριά. Περιλαμβάνει την παλαιότερη συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων στην Ελλάδα, αφού τα πρώτα εκθέματα και οι συλλογές του δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της Φυσιογραφικής Εταιρείας, που ιδρύθηκε το έτος 1835.

Το 1908 ιδρύθηκε το Πανεπιστημιακό Μουσείο Ορυκτολογίας- Πετρογραφίας και από τότε λειτουργεί ως ανεξάρτητο παράρτημα.

Από το έτος 1982 ανήκει στο Τμήμα Γεωλογίας. Το 1979 οι συλλογές του μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη από το κτίριο Κωστής Παλαμάς του Πανεπιστημίου επί της οδού Ακαδημίας, όπου και παρέμειναν αποθηκευμένες μέχρι το 1996.

Τίποτα άλλο δεν ήταν παρά κατεστραμμένες προθήκες του 19ου αιώνα και συλλογές σε φθορά. Μεταξύ 1997 και 1999 ξεκινά με πολύ μεράκι και διάθεση μια τιτάνια εργασία.

Τα δείγματα αναγνωρίζονται και κατατάσσονται εκ νέου σύμφωνα με το σύστημα σύγχρονης ταξινόμησης, έτσι ώστε το μουσείο να ξαναγίνει επισκέψιμο.

Το έργο αυτό είχε αναλάβει ο καθηγητής Αθανάσιος Κατερινόπουλος, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2000, που το μουσείο επαναλειτουργεί επίσημα, αναλαμβάνει μέχρι και σήμερα τη διεύθυνσή του.

Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας Σημειώσεις: ορυκτά και πετρώματα |

Το μουσείο στις μέρες μας καταλαμβάνει ανεξάρτητο χώρο 1.100 τ.μ. μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του Τμήματος Γεωλογίας.

Οι συλλογές εκτίθενται σε τρεις μεγάλες αίθουσες, ενώ η τέταρτη είναι αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων, διαλέξεων και εκδηλώσεων.

Πρόκειται για μια συνολική συλλογή διεθνούς εμβέλειας. Η σπουδαιότητά της δεν οφείλεται μόνο στην παρουσίαση ιδιαίτερων αισθητικών δειγμάτων, αλλά και στην αφθονία και ποιότητα ορυκτών από «κλασικές» θέσεις των τότε κρατών της Αυστροουγγρικής Μοναρχίας, της Γερμανικής Αυτοκρατορίας και της Τσαρικής Ρωσίας, κυρίως από τοποθεσίες που σήμερα έχουν εξαντληθεί και είναι γνωστές μόνο από τη βιβλιογραφία.

Ο επισκέπτης στέκει με θαυμασμό μπροστά σε ηφαιστειακά πετρώματα, κομμάτια λάβας, πετρώματα από μετεωρίτες, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους ακατέργαστους και επεξεργασμένους, μεταλλικά, πυριτικά και ανθρακικά ορυκτά, ορυκτά του Λαυρίου, ιζηματογενή πετρώματα, πετρώματα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι, ορυκτά μοναδικά στον κόσμο και πετρώματα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Εντύπωση προκαλεί ο πίνακας ο οποίος απεικονίζει τα «υλικά» που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα, ίδια και απαράλλαχτα με τα υλικά από τα οποία αποτελούνται τα πετρώματα, ίδια ακριβώς με την ύλη που αποτελεί τη Γη και το Σύμπαν μας.

Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας

Το μουσείο έχει εξελιχθεί σε πόλο έλξης παιδιών και νέων. Ψυχή και εμπνευστής ο καθηγητής-διευθυντής του Αθανάσιος Κατερινόπουλος, αλλά και το ακούραστο επιστημονικό προσωπικό του που το αποτελούν οι: Ευστάθιος Βόρρης (Msc. γεωλόγος), Ιφιγένεια Μεγρέμη (Dr. γεωλόγος), Ελένη Μουστάκα (Msc. γεωλόγος) και Κωνσταντίνος Μαυρογόνατος (Msc. γεωλόγος).

Πάντα όλοι μαζί ανακαλύπτουν και προσφέρουν ψυχαγωγικές δράσεις με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για όλη την οικογένεια, χωρίς φειδώ.

Γεμίζει το μουσείο κάθε τόσο παιδικά μάτια και χαμόγελα που ρουφούν λαίμαργα γνώση.

Οι διάδρομοί του ποδοβολητά και ο αέρας ερωτήσεις, όταν ξεκινούν οι δράσεις και τα διασκεδαστικά παιχνίδια μέσα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον με τους εθελοντές φοιτητές του τμήματος που συμμετέχουν, προσφέρουν και καθοδηγούν.

Αύριο Κυριακή 2 Ιούλη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών και το μουσείο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του, για να φιλοξενήσει μικρούς και μεγάλους.

Διαλέξεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια. Θα γνωρίσουμε τα πάντα γύρω από τους αστεροειδείς και τους μετεωρίτες στην έκθεση που φιλοξενείται, καθώς και τις σχέσεις τους με τον πλανήτη μας.

Θα ενημερωθούμε για τα νέα κοσμικά σώματα που οι τροχιές τους περνάνε κοντά από τη γειτονιά του πλανήτη μας και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής κινδύνων στο μέλλον.

Θα εξετάσουμε σπάνιους αυθεντικούς μετεωρίτες και θα γνωρίσουμε την πραγματική ιστορία της δημιουργίας του πλανητικού μας συστήματος που μας διηγούνται τα πετρώματα αυτά.

Και επίσης θα παρατηρήσουμε τηλεσκοπικά εντυπωσιακές ηλιακές κηλίδες. Ολα ξεκινούν στις 10.00 το πρωί και θα μας πάρει μέχρι αργά το μεσημέρι...

Ελάτε, θα κυνηγήσουμε μοναδικά πεφταστέρια, αυτή τη φορά μέσα στις δροσερές αίθουσες του μουσείου πάνω στην Πανεπιστημιούπολη. Θα ανοίξουμε ένα παράθυρο στο Διάστημα και θα μάθουμε να διαβάζουμε την ύλη τους, μακριά από τον θόρυβο της πόλης με φόντο τα πεύκα του Υμηττού μέσα από παιχνίδι και δημιουργία.

Δεν θα μας πτοήσει ο καύσωνας μέχρι να φτάσουμε εκεί, αφού είναι σίγουρο πως θα αποζημιωθούμε...

Θα μάθουμε πως εμείς και ο κόσμος μας είμαστε φτιαγμένοι από άριστα και θαυμαστά υλικά...

Πρόγραμμα

◽ 10.00 – 14.30 (συνεχόμενες εκπαιδευτικές δράσεις)

«Το δικό μου Διάστημα»: τα παιδιά χρωματίζουν, κόβουν και συνθέτουν τους πλανήτες με τους αντίστοιχους άξονες, φτιάχνοντας έτσι το δικό τους ηλιακό σύστημα (ηλικία 4-8, μέγιστος αριθμός παιδιών: 30, διάρκεια ελεύθερη).

«Ηρθε ο ουρανός καπέλο»: για τους μικρούς φίλους ο ουρανός φοριέται στο κεφάλι. Χρωματίζουν και κόβουν τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και τους κολλούν πάνω σε ένα χάρτινο καπέλο (ηλικία 4-7, μέγιστος αριθμός παιδιών: 30, διάρκεια ελεύθερη).

«ΑστεροΔημιουργίες»: μια χειροτεχνία που απαιτεί αρκετή δεξιότητα και υπομονή. Το αποτέλεσμα όμως αποζημιώνει, καθώς τα παιδιά μπορούν να στολίσουν το δωμάτιό τους με έναν… αστεροειδή! (ηλικία 7-12, μέγιστος αριθμός παιδιών: 30, διάρκεια ελεύθερη).

«Πλανητικό TETRIS» και «The Chelyabinsk Meteor Quiz» (από τις 10.30 π.μ.): εκπαιδευτικά διαδραστικά παιχνίδια γνώσεων σε υπολογιστή.

Ηλικία 8-12, μέγιστος αριθμός παιδιών: 20 (1 παιδί / 5 λ.).

Δημιουργία-επίβλεψη: Γιώργος Σταματίου, Παναγιώτης Θεοδοσίου.

◽ 10.30 – 11.00 και 13.00 – 13.30 (οικογενειακή δράση)

«Buzz & Run»: εκπαιδευτική δραστηριότητα που συνδυάζει διαστημικές γνώσεις και ταχύτητα! Μετά μια ολιγόλεπτη ξενάγηση για τους μετεωρίτες, παιδιά και γονείς επιδίδονται σε αγώνα γνώσεων μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που δεν θα αφήσει κανέναν αμέτοχο! Ηλικία 7-12, μέγιστος αριθμός παιδιών: 15, μέγιστος αριθμός γονέων: 15 (1 γονέας ανά παιδί), διάρκεια 30 λ.

◽ Διαλέξεις:

☄ 10.30 – 11.15: «Η δημιουργία και η εξέλιξη της Γης: Πληροφορίες από πετρώματα και μετεωρίτες» - καθηγητής Ανδρέας Μαγκανάς, διευθυντής του Τομέα Ορυκτολογίας & Πετρολογίας (ΕΚΠΑ).

☄ 12.15 – 13.00: «Μετεωρίτες: Τα υλικά από το Διάστημα αποκαλύπτονται» - επικ. καθηγητής Ιωάννης Μπαζιώτης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

☄ 13.15 – 14.00: «Αστεροειδείς σε τροχιές κοντά στη Γη: Πόσο επικίνδυνοι είναι και πώς αντιμετωπίζονται» - Παναγιώτης Θεοδοσίου, συντονιστής για την Παγκόσμια Ημέρα Αστεροειδών στην Ελλάδα.

☄ 10.30 – 14.30 (συνεχόμενες προβολές): «Η Μόσχα κοιτάει τον Ουρανό»: ντοκιμαντέρ.

☄ 10.00 – 15.00 (συνεχόμενα): Τηλεσκοπική παρατήρηση ηλιακών κηλίδων.

☄ 11.15 – 12.00 (Ξενάγηση από τον διευθυντή του μουσείου, καθ. Αθ. Κατερινόπουλο).

● 1η αίθουσα: Ορυκτά και περιβάλλον, ορυκτά στο σώμα μας, θεωρία των πλακών και δείγματα από τη μεσο-ωκεάνια ράχη του Ατλαντικού Ωκεανού (video), παγετώνες και παγκόσμια αποθέματα του νερού, μετεωρίτες, φωταύγεια των ορυκτών.

● 2η αίθουσα: Μεταλλεία του Λαυρίου και η σημασία τους για την παγκόσμια ιστορία, αισθητικά ορυκτά, συλλογή πολύτιμων λίθων (aqua marina) από τη Σιβηρία και η ιστορία της.

● 3η αίθουσα: Η ιστορία του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ραδιενέργεια και ραδιενεργά ορυκτά, ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, βιομηχανικά ορυκτά και οι χρήσεις τους, πολύτιμοι λίθοι, ιστορικά διαμάντια και οι απομιμήσεις τους.

 Info:

Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος - Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου (είσοδος από Ούλωφ Πάλμε), Κυριακή 2 Ιούλη, 10 π.μ. - 3 μ.μ.

Δωρεάν είσοδος και συμμετοχή στις δράσεις για όλη την οικογένεια, τηλ. 210-7274112, 210-7274180

Πληροφορίες: www.facebook.com/MineralogyAndPetrologyMuseum

 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας