Όταν παίζουν «μπάλα» τα συμφέροντα

marinakis-melissanidis-630.jpg

Μετωπική σύγκρουση Μαρινάκη - Μελισσανίδη Δημήτρης Μελισσανίδης και Βαγγέλης Μαρινάκης, οι δύο μεγιστάνες του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η μετωπική σύγκρουση Μαρινάκη - Μελισσανίδη, των δύο μεγιστάνων του ελληνικού ποδοσφαίρου και όχι μόνο, έφερε με δυναμικό τρόπο στην επιφάνεια τις σχέσεις διαπλοκής πολιτικής και οικονομικών συμφερόντων με πολιορκητικό κριό το «μπαλέτο των φτωχών». Η «Εφ.Συν.» ανοίγει σήμερα τον διάλογο για το ποδόσφαιρο και τις σχέσεις του με την πολιτική στη σημερινή Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης...

Αύριο, τα πορτρέτα του Ι. Σαββίδη και του Γ. Αλαφούζου. Γράφουν ο Ν. Ασημακόπουλος και ο Ν. Μάλλιαρης, πρώην γ.γ. ΠΣΑΠ, μέλος FC Barcelona

 

Δημήτρης Μελισσανίδης

Από τα πετρέλαια στον τζόγο

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι αυτήν τη στιγμή στην κορυφή της πυραμίδας μιας «μικρής αυτοκρατορίας», του ομίλου Aegean. Κύριο αντικείμενο ο ανεφοδιασμός πλοίων, η δραστηριοποίηση στην εμπορία πετρελαιοειδών, η αμιγής ναυτιλία, όπως και ο χώρος των κατασκευών, της προστασίας περιβάλλοντος αλλά και του real estate.

Η Aegean συνολικά εμφανίζεται να έχει ετήσιο τζίρο 10 δισ. δολάρια και απασχολεί περίπου 3 χιλιάδες εργαζομένους. Διαθέτει στόλο 72 πλοίων και 20 σταθμούς ανεφοδιασμού σε όλο τον πλανήτη. Εχει θυγατρικές σε Νέα Υόρκη, Αμβέρσα, Γκάνα, Γιβραλτάρ, Τζαμάικα, Πόρτλαντ, Σιγκαπούρη, Βανκούβερ, Μόντρεαλ, Κωνσταντινούπολη, Φουτζέιρα, Παναμά, Μαρόκο.

Σε επίπεδο εμπορίας πετρελαιοειδών στην ελληνική αγορά καυσίμων ελέγχει 520 πρατήρια. Ο αριθμός αντιστοιχεί περίπου στο 11% του μεριδίου στην εγχώρια αγορά. Αποτελεί επίσημο προμηθευτή του αμερικανικού Δημοσίου, ενώ στο τέλος του 2006 η «ναυαρχίδα» του ομίλου, η Aegean Marine Petrol Network, μπήκε στη Wall Street. Εμφανίστηκε μάλιστα πρόσφατα από την οικονομική ιστοσελίδα «The Street» στην 3η θέση του «τοπ 10» των ναυτιλιακών εταιρειών με τον μεγαλύτερο δείκτη ελκυστικότητας για επένδυση.

Σε πολλά δημοσιεύματα η εταιρεία εμφανίζεται ως ο μεγαλύτερος φυσικός προμηθευτής στον κόσμο, με περίπου 60 δεξαμενόπλοια διπλού κύτους και περίπου 30 χιλιάδες επιχειρήσεις ανεφοδιασμού τον χρόνο. Σχετικά πρόσφατα... πάτησε πόδι στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, με την απόκτηση της επιχείρησης ανεφοδιασμού καυσίμων «Hess», της μεγαλύτερης που βρίσκεται εκεί.

Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με κινήσεις εξαγορών που συζητήθηκαν πολύ: οι εγκαταστάσεις της ΒP Hellas στη Δραπετσώνα, της Texaco στον Ασπρόπυργο, των καυσίμων της εταιρείας Shell στο Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά και οι αντίστοιχες υποδομές της Exxon-Μobil στην Αίγυπτο. Φυσικά συζητήθηκε με διάφορους τρόπους και η συμμετοχή του στο fund που προχώρησε στην εξαγορά του 1/3 των μετοχών του ΟΠΑΠ.

Ο νυν διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ στη λίστα του «Forbes» το 2009 είχε τη θέση 211 στους 500 πλουσιότερους του κόσμου. Βρίσκεται στη λίστα της Lloyd’s με τα 100 σημαντικότερα πρόσωπα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών του ομίλου της Aegean στον σχετικό πίνακα παρουσιάζεται στα 15 δισ. ευρώ ή 19 δισ. δολάρια.  

 

Βαγγέλης Μαρινάκης

Πολλαπλασίασε τα πλοία του Μιλτιάδη

Ο 47χρονος Βαγγέλης Μαρινάκης είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη. Ο πατέρας του υπήρξε εφοπλιστής, είχε διατελέσει βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Ολυμπιακός στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα (1979-80), επί προεδρίας Σταύρου Νταϊφά!

Σπούδασε στο Λονδίνο Διοίκηση Διεθνών Επιχειρήσεων, όπου και κέρδισε μεταπτυχιακό Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε εμπορικός διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Ship Management Corp. από το 1992 έως το 1995 και διηύθυνε τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων που σήμερα αποτελούν την Capital Maritime.

Από τον Μάρτιο του 2007 είναι πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Product Partners L.P., οι μετοχές της οποίας έχουν εισαχθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq: CPLP. Από τον Μάρτιο του 2005 είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Capital Maritime & Trading Corp.

Διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Crude Carriers Corp., εταιρείας συνδεδεμένης με την Capital Maritime, οι μετοχές της οποίας βρίσκονταν στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης (NYSE: CRU) από τον Μάρτιο 2010 έως τη συγχώνευσή της με την Capital Product Partners L.P. τον Σεπτέμβριο του 2011.

Διαθέτει και άλλες σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας, της ναυτιλίας και του real estate. Στα ετήσια ναυτιλιακά βραβεία Lloyd’s List Greek Shipping Awards του 2009, η εταιρεία του Capital Ship Management Corp. εξελέγη «Tanker Company of the Year», ενώ τo 2010 ο ίδιος βραβεύτηκε ως «Greek Shipping Newsmaker of the Year». To 2013, στη λίστα των Lloyd's με τις 100 πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας, κατατάχθηκε στην 73η θέση, ενώ το χρηματοφυλάκιό του αποτιμάται πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια!

Τον Ιούνιο του 2010 ο Μαρινάκης εξαγόρασε από τον Σωκράτη Κόκκαλη το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην οποία είναι πρόεδρος.