Οταν χτυπάνε οι ωτίτιδες

skylia-570.jpg

Δολοφονία σκυλιών Για να διαπιστωθεί η αιτία της ωτίτιδας, απαραίτητη είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο για να γίνει ωτοσκόπηση και λήψη ωτικού εκκρίματος

Η έξω ωτίτιδα είναι η φλεγμονή του ακουστικού πόρου έως το σημείο που βρίσκεται ο τυμπανικός υμένας, ο οποίος διαχωρίζει το έξω από το μέσο ους. Η φλεγμονή μπορεί να αφορά είτε μόνο το ένα αυτί ή και τα δύο και μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια (>2 εβδομάδες).

Η έξω ωτίτιδα είναι μια πολύ συχνή αιτία προσκόμισης στον κτηνίατρο. Ο ιδιοκτήτης συνήθως παρατηρεί ότι το ζώο του κουνάει το κεφάλι δεξιά αριστερά ή ξύνει με το πόδι το αυτί, πολλές φορές τραυματίζοντας την πίσω επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού. Επίσης μπορεί να υπάρχει έκκριμα, το να είναι δύσοσμο, έντονος πόνος κατά την ψηλάφηση και ερύθημα.

Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν ωτίτιδα στα ζώα συντροφιάς είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, η ωτοδηκτική ψώρα, τα ξένα σώματα, οι πολύποδες και οι αλλεργίες. Υπάρχουν και άλλα συστηματικά νοσήματα και καταστάσεις που πιθανώς να προκαλέσουν ωτίτιδα, αλλά η συχνότητα εμφάνισης είναι μικρή.

Για να διαπιστωθεί η αιτία της ωτίτιδας, απαραίτητη είναι η επίσκεψη στον κτηνίατρο για να γίνει ωτοσκόπηση και λήψη ωτικού εκκρίματος. Εφόσον διαπιστωθεί η αιτία, συστήνεται η κατάλληλη αγωγή που συνήθως περιλαμβάνει καθαρισμό τοπικά του ακουστικού πόρου και μετά ενστάλλαξη ειδικού κολλυρίου. Πολλές φορές, αν η μόλυνση είναι σοβαρή, χρειάζεται και η χορήγηση αντιβιοτικού από το στόμα.

Οταν η έξω ωτίτιδα υφίσταται για μεγάλο διάστημα χωρίς το ζώο να πάρει την κατάλληλη αγωγή ή αν υπάρχει στο εσωτερικό του αυτιού κάποιο ξένο σώμα (π.χ. άγανα), τότε ο τυμπανικός υμένας μπορεί να υποστεί ρήξη και η φλεγμονή να επεκταθεί στο μέσο ους. Η επέκταση της φλεγμονής στο μέσο ους ονομάζεται μέση ωτίτιδα.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να παρατηρήσουμε νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν ασυμμετρία προσώπου, αδυναμία να κλείσει το βλέφαρο από την πλευρά του προσβεβλημένου αυτιού, πτώση του πτερυγίου του αυτιού, προβολή του τρίτου βλεφάρου του ματιού. Αυτό συμβαίνει γιατί από το μέσο ους διέρχονται νεύρα τα οποία είναι υπεύθυνα για αυτές τις λειτουργίες.

Στην περίπτωση που η μόλυνση επεκταθεί βαθύτερα στο έσω ους, τότε παρατηρούνται πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως αστάθεια κατά τη βάδιση και νυσταγμός (ακούσιες κινήσεις του βολβού του ματιού σε οριζόντια ή κυκλική κατεύθυνση). Καθώς η ωτίτιδα επεκτείνεται μπορεί να παρατηρηθούν επιπλέον και συμπτώματα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως αλλαγή της συμπεριφοράς του ζώου, επιληπτικές κρίσεις, αυχενικός πόνος και πάρεση των άκρων. Αυτό συμβαίνει γιατί η μόλυνση προχωράει μέσω των μηνίγγων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Κατά συνέπεια όποτε παρατηρούμε οποιοδήποτε σύμπτωμα που αφορά το αυτί, θα πρέπει να δίνουμε σημασία και να μην αφήνουμε την κατάσταση να εξελιχθεί, ώστε να προλάβουμε χειρότερες καταστάσεις.

* Κτηνίατρος, Αμπελόκηποι (Αθήνα)