Οι... πρωτάρηδες του Συντάγματος

sintagma-630.jpg

Μια άψογα οργανωμένη συγκέντρωση Τα κλισέ των δανειστών έγιναν πλακάτ στη χθεσινή συγκέντρωση | ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ / ΕΦ.ΣΥΝ.

Για τους περισσότερους ήταν η πρώτη τους φορά. Πρώτη φορά σε διαδήλωση, πρώτη φορά να φωνάζουν συνθήματα, πρώτη φορά να κρατάνε πικέτες. Και, φυσικά, ήταν η πρώτη φορά που διαδηλωτές ανέβηκαν κατά δεκάδες και ανενόχλητοι στη Βουλή. Ηταν μια εμπειρία δυσεξήγητη για τους φιλελεύθερους που αγωνίζονται κατά της «τελευταίας Σοβιετίας».

Το Κολωνάκι, η Φιλοθέη, η Κηφισιά, το Κεφαλάρι, η Βάρκιζα, η Βούλα, η Βουλιαγμένη έδωσαν δυναμικά το «παρών» χθες το απόγευμα στην πρώτη αντικυβερνητική διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος. Το ελληνικό κασαρολάσο δεν είχε κατσαρόλες, αλλά είχε όλα τα άλλα αξεσουάρ: πολύχρωμες σφυρίχτρες που μοίραζαν κατά δεκάδες οι διοργανωτές και τυποποιημένες πικέτες στα ελληνικά και τα αγγλικά: «υψηλές συντάξεις = υφεσιακό μέτρο», «σταθερό φορολογικό σύστημα», «έξοδος από το ευρώ = φτώχεια».

«Δεν θα αφήσουμε ένα μειράκιον να παίζει με τις τύχες της πατρίδας και των οικογενειών μας», ανέφερε ένας εκ των διαδηλωτών | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η πρώτη φορά είναι πάντα αμήχανη: χρειάστηκε μία ολόκληρη ώρα για να ακουστεί το πρώτο σύνθημα -κι αυτό ήταν μονολεκτικό. «Ευ-ρώ-πη, Ευ-ρώ-πη». Ωστόσο, κι ενώ είχαν μόλις αρχίσει τα δελτία των 8, το πλήθος ζωντάνεψε και φώναξε το δεύτερο σύνθημά του: «Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία».

Λίγα λεπτά αργότερα οι κ. Βορίδης, Δένδιας, Γεωργιάδης, Κεδίκογλου, Βρούτσης, Κικίλιας, Κουμουτσάκος, Κρανιδιώτης, Πλεύρης τζούνιορ παρακολουθούσαν τον πρώτο διαδηλωτή να ανεβαίνει χαλαρά τα σκαλιά της Βουλής και να ανεμίζει τη γαλανόλευκη στο περιστύλιο.

Σε χρόνο dt ακολούθησαν δεκάδες άλλοι, ενώ το πλήθος τούς αποθέωνε. Τα κινητά πήραν φωτιά: οι διαδηλωτές έβγαζαν σέλφι ασταμάτητα, ενώ τηλεφωνούσαν στους φίλους τους «να κατέβουν γρήγορα, μπαίνουμε στη Βουλή, πότε θα βρούμε ξανά την ευκαιρία;». Αν ήταν αναρχικοί ή απεργοί, για τα κανάλια θα ήταν «εισβολή στο Κοινοβούλιο» και «κατάλυση πολιτεύματος».

«Τόσα χρόνια δεν βγήκαμε ποτέ να διαδηλώσουμε και οι κομμουνισταί φέρονταν σαν να μην υπάρχουμε», μας λέει ο Κώστας με το άψογο τρίκουμπο σακάκι. «Δεν θα αφήσουμε ένα μειράκιον να παίζει με τις τύχες της πατρίδας και των οικογενειών μας. Ηταν να μην κάνουμε την αρχή, τώρα θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

«Αλβανία του Χότζα»

«Φαντάζεστε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης; Αλβανία του Χότζα θα γίνουμε και χειρότερα», σχολιάζουν έντρομες καλοβαλμένες κυρίες πιο δίπλα. «Για τη γενιά που καταστρέφεται και φεύγει στο εξωτερικό κατέβηκα σήμερα εδώ» μας λέει ο Ιάσονας. «Δεν φταίει η άγρια λιτότητα για τη διαρροή εγκεφάλων;» τον ρωτάμε. «Επί Τσίπρα φεύγουν, δραπετεύουν από τη Σοβιετία», μας αποστομώνει.

«Αυτοί οι ανεύθυνοι, ψεκασμένοι και απολιθωμένοι σταλινικοί αποφασίζουν για εμάς», φρίττει η Μαρίζα. «Μας λένε ότι είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αυτοί που τη νύχτα των εκλογών γιόρταζαν με τον ύμνο του ΕΑΜ. Λες και δεν τους βλέπουμε τους άπλυτους μαλλιάδες που έγιναν και υπουργοί». «Σήκωσε το πλακάτ πιο ψηλά να το δει η Ζωίτσα», της λέει η φίλη της.

Τον τόνο έδωσαν στελέχη πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας Τον τόνο έδωσαν στελέχη πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Εμάς θα κάνουν ότι δεν μας βλέπουν. Και θέλει η χαρχάλω να κάνει κι έλεγχο για το χρέος. Ου να χαθεί». Το «χαρχάλω» ήταν η πιο ευγενική λέξη που ακούστηκε χθες για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, απορίας άξιο για την αγωγή των διαμαρτυρομένων.

«Please Jesus help us stay in Europe». Με αυτό το απεγνωσμένο σύνθημα ένας κύριος περιφέρει το πλακάτ του στολισμένο με κορδέλες. Δεν είναι ο μόνος φοβισμένος στην πλατεία. Για τους περισσότερους ο «εσμός» του Τσίπρα είναι η μετενσάρκωση της κυβέρνησης του βουνού. Τους στοιχειώνει ο Μελιγαλάς και η πηγάδα.

Με περισσή ευκολία μιλάνε για «κόκκινη χούντα». Στον δρόμο δεν υπάρχει ίχνος από δυνάμεις καταστολής. Δεν εκτοξεύονται χημικά, δεν κλείνει το μετρό, δεν εμφανίζονται κουκουλοφόροι ασφαλίτες κι οι τηλεδημοσιογράφοι δεν υψώνουν ούτε μια φορά το φρύδι «γιατί πλήττεται διεθνώς η εικόνα της χώρας».