Οι παθήσεις έχουν και προτιμήσεις...

bulldogs.jpg

Οι δερματίτιδες του προσώπου χτυπούν, μεταξύ άλλων, τα Αγγλικά Μπουλντόγκ | © Adogslifephoto | Dreamstime.com

Είναι γνωστό ότι σε πολλούς σκύλους και γάτες, κυρίως των καθαρόαιμων φυλών, εμφανίζονται ασθένειες οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα σε σχέση με φυλές που προκύπτουν από τυχαία διασταύρωση.

Οι φυλές αυτές εμφανίζουν δηλαδή μια κληρονομική προδιάθεση σε μια σειρά από νοσήματα.

Η προδιάθεση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα πως κάθε σκύλος ή γάτα συγκεκριμένης φυλής θα παρουσιάσει κάποιο ή όλα τα προβλήματα υγείας της εκάστοτε φυλής. Στατιστικά όμως, το ποσοστό εμφάνισης κάποιας διαταραχής ως προς τον γενικό πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο.

 

Πολλά από τα προβλήματα υγείας ενός καθαρόαιμου ζώου που πρέπει να γνωρίζει ένας νέος ιδιοκτήτης μπορούμε να τα ταξινομήσουμε σε διάφορες κατηγορίες, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, ορθοπεδικά, δερματολογικά και οφθαλμολογικά.

•Κάποιες φυλές σκύλων με πολύ κοντό ρύγχος (βραχυκεφαλικές) εμφανίζουν δυσκολία στην αναπνοή λόγω μειωμένου μήκους του κρανίου και περίσσειας μαλακών ιστών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα υψηλή πίεση και χαμηλή οξυγόνωση του αίματος, λιποθυμικά ή συγκοπτικά επεισόδια.

Επίσης λόγω αβαθούς οφθαλμικής κοιλότητας εμφανίζουν συχνά έλκη στον κερατοειδή και ακόμα και πρόπτωση οφθαλμού. Η περίσσεια των μαλακών ιστών συμβάλλει στην εμφάνιση δερματίτιδας πτυχών προσώπου, ουράς ή γενικευμένη.

Οι κυριότερες τέτοιες φυλές είναι τα Πεκινουά, Αγγλικά και Γαλλικά Μπουλντόγκ, Σιχ Τζου, Παγκ, Μπόξερ και Σαρ Πέι μεταξύ άλλων.

•Το συχνότερο καρδιολογικό νόσημα στους σκύλους είναι η χρόνια βαλβιδική ανεπάρκεια με συχνότερη εμφάνιση σε μικρόσωμες φυλές όπως τα Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ, Κανίς, Τσιουάουα, Γιορκσάιρ τεριέ κ.ά.

Δεύτερη σε συχνότητα είναι η διατατική καρδιομυοπάθεια που εμφανίζεται σε μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές όπως τα Μπόξερ, Ντόμπερμαν, Γερμανικά Ποιμενικά, Μεγάλοι Δανοί κ.ά.

 

•Η δυσπλασία ισχίου είναι η ανώμαλη διαμόρφωση της άρθρωσης του ισχίου και είναι η πιο αναγνωρίσιμη στους ιδιοκτήτες πάθηση. Τα συμπτώματά της είναι η χωλότητα και η προοδευτική επώδυνη αρθρίτιδα.

Εμφανίζεται κυρίως στα Γερμανικά Ποιμενικά, Αγ. Βερνάρδου, Μάλαμουτ Αλάσκας, Ροτβάιλερ, Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ.

Στα ορθοπεδικά προβλήματα ανήκει και η χονδροδυστροφία, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη ανάπτυξη και ωρίμανση του χόνδρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φυλών με «κοντά» άκρα, αλλά και με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη λόγω αυτόματης ρήξης μεσοσπονδύλιου δίσκου, με συνέπεια έντονους πόνους και την προοδευτική παράλυση του ζώου.

Οι φυλές αυτές είναι κυρίως τα Μπασέ, Ντάξχουντ (Τέκελ) και Σιχ Τζου.

•Στις γάτες οι συχνότερες κληρονομικές παθήσεις είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια των Μέιν Κουν και Ράγκντολ, η πολυκυστική νόσος των νεφρών στις γάτες Περσίας, το βρογχικό άσθμα και ο στραβισμός στις γάτες Σιάμ και το σύνδρομο Βάρντενμπουργκ που εμφανίζεται στις λευκότριχες γάτες και χαρακτηρίζεται από ετεροχρωμία της ίριδας και απώλεια ακοής.

*Κτηνίατρος, Αθήνα (Αμπελόκηποι)