Οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, οι δημοσιογράφοι, η προστασία τους, το Eυρωκοινοβούλιο κι ένα βραβείο...

kourouana

H δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Στην αφίσα της εκδήλωσης η δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ 

Ηταν μεσημεράκι του περασμένου Οκτώβρη όταν το αυτοκίνητό της ανατινάχτηκε λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της και το νήμα της ζωής της κόπηκε έτσι βίαια στα 53 της χρόνια.

Τη δολοφόνησαν εξαιτίας των αποκαλύψεών της για ανάμειξη κυβερνητικών στελεχών στα Panama papers, σκάνδαλα με παράνομα διαβατήρια σε μέλη του υποκόσμου, ύποπτες διασυνδέσεις κυβερνητικών στελεχών με το Αζερμπαϊτζάν, ανάμειξη στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, του ίδιου και της συζύγου του σε εξωχώριες εταιρείες...

Η ομάδα ευρωβουλευτών με επικεφαλής τον Στέλιο Κούλογλου, έχοντας ανάμεσά τους τον γιο της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία, Αντριου (δεύτερος από αριστερά). Στην οθόνη μέσω skype μιλά στην εκδήλωση ο Τζούλιαν Ασανζ, που παραμένει επί μια πενταετία «ελεύθερος φυλακισμένος» στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο
------------

Ο λόγος για τη Μαλτέζα δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία που προς τιμήν της καθιερώνεται ένα βραβείο με το όνομά της. Η πρόταση έγινε από τον Στέλιο Κούλογλου, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υιοθέτησε η Ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL).

Το βραβείο θα απονέμεται σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistle-blowers) ή δημοσιογράφους και το πρώτο θα απονεμηθεί αυτόν τον Απρίλιο. Η παρουσίαση έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο σε εκδήλωση με τίτλο «Προστατεύοντας την αλήθεια: Προστασία σε δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Μια πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Στέλιου Κούλογλου, Τάκη Χατζηγεωργίου, Μίγκελ Ούρμπαν, Πατρίκ Λε Ιαρίκ, Μάρτιν Σίρντεβεν και Χαβιέρ Κούσο, μελών της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα Panama Papers.

Η συζήτηση για την καθιέρωση τέτοιου βραβείου ξεκίνησε και στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά δεν προχώρησε. Σε ερώτησή μας γιατί δεν προχώρησε και τι γίνεται με τα μέτρα που πρότειναν για την προστασία δημοσιογράφων και whistle-blowers, ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε ότι «μπορεί να οφείλεται στη γραφειοκρατία ή στην έλλειψη διάθεσης.

Ισως και στα δύο. Γίνονται βήματα, αλλά βασικές αρχές δεν υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία. Καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στον οποίο θα μπορούν να καταφεύγουν δημοσιογράφοι και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που βρίσκονται σε κίνδυνο ώστε να προστατεύονται, να τους παρέχεται οικονομική, νομική, αστυνομική, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη, καθώς βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά δυστυχώς με μικρή διαφορά δεν υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια.

Επειδή ήταν μικρή η διαφορά θα επανέλθουμε και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να περάσουμε μια σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία...». Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση «αυτό το βραβείο πρέπει να δίνεται από μια ανεξάρτητη επιτροπή, όχι με τις γνωστές πολιτικές μανούβρες...».

Τρεις ύποπτοι ως φυσικοί αυτουργοί στη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα έχουν συλληφθεί στη Μάλτα, αλλά οι ηθικοί αυτουργοί παραμένουν ασύλληπτοι. Στο Ευρωκοινοβούλιο βρέθηκαν οι δύο γιοι της, Μάθιου και Αντριου, με τον τελευταίο να απευθύνεται στους διοργανωτές σημειώνοντας: «Η μητέρα μου έκανε δύσκολη τη ζωή πολιτικών.

Αν ζούσε, ενδεχομένως να ήσασταν εσείς ο επόμενος στόχος. Κι όμως επιλέξατε να την τιμήσετε μέσω της σημερινής εκδήλωσης. Θέλω να πιστεύω ότι αναγνωρίσατε το γεγονός ότι ο αγώνας της είναι και δικός σας και δικός μας αγώνας... Υπάρχουν πάντα πρόθυμοι δολοφόνοι για να σταματήσουν την αλήθεια...».

Φρόντισε πάντως να αναφερθεί και σε δύο whistle-blowers που κινδυνεύουν στη Μάλτα. Τον Τζόναθαν Φέρις, πρώην επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος της Μάλτας, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τη δολοφονία. «Θα είναι -σημείωσε- ο πρώτος Μαλτέζος πολιτικός πρόσφυγας»! Αλλά και τη Μαρία Εφίμοβα, πρώην εργαζόμενη σε τράπεζα Ιρανού μεγιστάνα με έδρα στη Μάλτα, παντρεμένη με Ελληνοκύπριο, που κρύβεται σε χώρα της Ε.Ε. έχοντας ζητήσει άσυλο, καθώς ήταν μία από τις πηγές της Δάφνης Καρουάνα.

Μέσω skype παρενέβη στη συζήτηση και ο Τζούλιαν Ασανζ που παραμένει επί μια πενταετία «ελεύθερος φυλακισμένος», όπως είπε ο Στ. Κούλογλου, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ (Ισημερινός) στο Λονδίνο. «Η δύναμη της Δάφνης -τόνισε- ήταν ότι δεν έγραφε στον Τύπο της χώρας της. Δημοσιογραφούσε χωρίς σύνορα...». Σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η προστασία, τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς επιχειρείται να μπουν φραγμοί στην ελευθερία του λόγου, των αποκαλύψεων, τη διάδοση των πληροφοριών.

Εκανε λόγο για χαοτική κατάσταση και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να υπαινιχθώ ότι η Ε.Ε. έχει υποστεί πλήγμα σκοτεινών δυνάμεων, αλλά τέτοια περιστατικά πρέπει να μας ανησυχούν...». Οταν ρωτήθηκε αν έχει μετανιώσει και αν θα έκανε τώρα κάτι διαφορετικά, απάντησε «σίγουρα θα άλλαζα πράγματα αν ήταν να το ξανακάνω, αλλά έχω την τύχη να έχω δίπλα μου ανθρώπους με έμπνευση, κουράγιο, που δεν μένουν στα λόγια, αλλά κάνουν σημαντική δουλειά όπως η Δάφνη...».

Εσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι «τελικά αυτό που έχει σημασία είναι να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι τι διακυβεύεται στον πολιτισμό μας. Το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει η ατιμωρησία σε συνδυασμό με τη λογοκρισία και τις απελάσεις και να δημιουργήσουμε ένα κοινό σύστημα για την προστασία αυτών των ανθρώπων...».

Για φοροδιαφυγή στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., που ξεπερνά το ένα τρισ. ευρώ, έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Ζίμερ. Πρόκειται είπε για εκτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Τόνισε ότι το σύνολο της δαπάνης για την υγεία στην Ε.Ε. είναι τέσσερα τρισ., κάτι που σημαίνει ότι η φοροδιαφυγή αγγίζει το 1/4 αυτής της δαπάνης! Επέμεινε ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια και την προστασία δημοσιογράφων και whistle-blowers, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα...

Η Ζουλί Μαγερζιάκ, επικεφαλής των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (ΡΧΣ) στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι το 2017 έχασαν τη ζωή τους 165 δημοσιογράφοι, ενώ 316 είναι φυλακισμένοι και 54 βρίσκονται υπό ομηρία. Πρόσθεσε ότι το 46% των ρεπόρτερ που έχασαν τη ζωή τους δολοφονήθηκαν σε μη εμπόλεμες ζώνες.

Στο Μεξικό σκοτώθηκαν 11, δηλαδή όσοι και στη Συρία! «Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί πρέπει να συλλαμβάνονται και να καταδικάζονται» είπε, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες των ΡΧΣ για τα αποτελέσματα της ανάκρισης στη δολοφονία της Δάφνης Καρουάνα...

  

 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας