Οι διαρροές έφεραν «ρωγμές»

trump-may-nato.jpg

Δοκιμασία στις σχέσεις Βρετανίας-ΗΠΑ με φόντο την επίθεση στο Μάντσεστερ | (AP Photo/Evan Vucci)

Τη στιγμή που οι βρετανικές αρχές βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» και η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της επίθεσης στο Μάντσεστερ, οι σχέσεις δύο παραδοσιακών συμμάχων όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ δοκιμάζονται από τις διαρροές πληροφοριών σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαρροές πληροφοριών για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα, τις οποίες φέρεται να αντάλλασσαν βρετανικές και αμερικανικές αρχές, έχουν προκαλέσει την οργή της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία, ενώ σταμάτησε να μοιράζεται πληροφορίες με τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Οι δύο χώρες είναι στενοί σύμμαχοι σε πολλά μέτωπα και ιδιαίτερα στο ζήτημα της τρομοκρατίας έχουν πάντα κοινή στάση, όμως, πλέον, αναφορικά με τις έρευνες στο Μάντσεστερ, οι βρετανικές αρχές δεν θα συνεργάζονται με τις αμερικανικές.

Αφορμή ήταν οι συνεχόμενη διαρροή πληροφοριών και φωτογραφιών σε μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, όπως οι New York Times, με την Τερέζα Μέι να ζητά την παρέμβαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

«Στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έχουμε μια ειδική σχέση με τις ΗΠΑ. Είναι ο πιο στενός εταίρος μας στην άμυνα και στην ασφάλεια», δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε  «βέβαια αυτή η εταιρική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη και μέρος αυτής της εμπιστοσύνης είναι να ξέρουμε πως οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών μπορούν να μοιράζονται εμπιστευτικά, και θα καταστήσω σαφές στον πρόεδρο Τραμπ σήμερα πως οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που μοιράζονται οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς».

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι βρετανικές αρχές, οι οποίες προχωρούν τις έρευνες για το χτύπημα, σταμάτησαν να μοιράζονται πληροφορίες με τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ από τις Βρυξέλλες, ο οποίος χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητικές» τις διαρροές και τόνισε ότι θα διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Δεν υπάρχει καμία άλλη σχέση που να εκτιμάμε περισσότερο από αυτή που έχουν οι ΗΠΑ με τη Μεγάλη Βρετανία» είπε ο πρόεδρος και συμπλήρωσε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας του και άλλες υπηρεσίες να ξεκινήσουν έρευνα για να διαλευκάνουν το ζήτημα με τις διαρροές.