Οι ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης

anaptyxiako_synedrio_kritis.jpg

Φωτογραφία από την πρώτη μέρα εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης Φωτογραφία από την πρώτη μέρα εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης | Εφ.Συν. - Μάριος Διονέλλης

Ανακοινώσεις για το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κρήτης, το οποίο διεξάγεται στο Ηράκλειο και στο οποίο θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξέδωσαν το ΚΚΕ, η Νέα Δημοκρατία και η ΛΑΕ.

Στις ανακκοινώσεις γίνεται λόγος για «φιέστα» της κυβέρνησης ενώ θεωρούν ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι υποσχέσεις ανεκπλήρωτες.

Η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου

Με μεγάλη «χαρά« αναμένουμε το «Μάγο με τα δώρα» στην Κρήτη. 

Έχει ήδη φροντίσει το περιβάλλον του Πρωθυπουργού εδώ και αρκετό διάστημα να δημιουργήσει εντυπώσεις μιλώντας για “σημαντικά έργα” που θα δώσουν “πνοή” στην Κρήτη. 

Μακάρι να είναι έτσι.

Ελπίζουμε να μην είναι μόνο εξαγγελίες ή κάποια σιδηροδρομική γραμμή «Δούναβη – Ηράκλειο».

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Στις 20-21 Σεπτέμβρη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –όπως πριν μερικά χρόνια  το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ- οργανώνει στο Ηράκλειο μια φιέστα εξαπάτησης, αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης του Κρητικού λαού που τη βαφτίζει «Αναπτυξιακό Συνέδριο» για την Κρήτη. «Για ποιόν» θα είναι η «ανάπτυξη» που μιλάνε ; 

Το απαντά η σύνθεση του Συνεδρίου. Παρόντες θα είναι μεγαλοεπιχειρηματίες που πήραν ζεστό χρήμα από προγράμματα και νόμους, τοπικοί παράγοντες που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και άλλοι φορείς που ελπίζουν να ωφεληθούν με κάποιο ψίχουλο από το μεγάλο φαγοπότι που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για ντόπιους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι «οχτροί», οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι άλλοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ, επειδή δεν έχουν άλλα «δώρα», θα μας φέρουν το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης». Θέλουν να κοροϊδέψουν πρώτα απ’ όλα τους εργάτες και τους υπάλληλους της Κρήτης, να πιστέψουν πως είναι . . . «φίλοι» τους.

Θέλουν ο εργαζόμενος που γονατίζει από την ανελέητη αντεργατική επίθεση κεφαλαίου και κυβερνήσεων, να πιστέψει πως είναι «δίκαιο» να συνηθίσει να έχει μειωμένες απαιτήσεις από τη δουλειά του, από τη ζωή του, και να είναι ευχαριστημένος . . . γιατί δεν γίνεται αλλιώς . . .

Να δεχτεί την ανακύκλωση της ανεργίας. Να αρκείται στα προγράμματα ακραίας φτώχειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άστεγους και στο Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Και βέβαια στη φιλανθρωπία των εφοπλιστών και των συζύγων τους. 

Τον άνεργο, το συνταξιούχο, τον απλήρωτο ή τον τετράωρο, τον αγρότη που δε βγάζει ούτε το μεροκάματο και τον επαγγελματία που βάζει λουκέτο, δεν τους φτάνει μόνο να πληρώνει και να μη μιλά. Όχι! Τον θέλουν να χειροκροτεί! Και κυρίως να χωνέψει πως άλλοι είναι γεννημένοι για να παράγουν πλούτο δουλεύοντας σαν σκλάβοι και άλλοι για να τον απολαμβάνουν και να κάνουν κουμάντο! 

Θέλουν στον τουρισμό –όπου οι μεγαλοεπιχειρηματίες δε γνώρισαν κρίση-  αναβάθμιση και ποιότητα όλο το χρόνο, επεκτάσεις, νέες επενδύσεις και κέρδη, με εργαζόμενους πιο φτηνούς, χωρίς δικαιώματα και αυτοαπασχολούμενους χρεωκοπημένους.

Θέλουν λίγους αγρότες μεγαλοεπιχειρηματίες, με ίδια κεφάλαια και δάνεια των τραπεζών να κάνουν τζίρους και εξαγωγές και αφανίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες που ζητάνε μείωση του κόστους, εγγύηση τιμών, διάθεση των προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών διατροφής πρώτα απ’ όλα του ελληνικού λαού, επιδοτήσεις των προϊόντων και φορολογικές ελαφρύνσεις!

Θέλουν κορύφωση του ανταγωνισμού, με μεσαίους να σπρώχνονται μαζί με τους μεγάλους επιχειρηματίες, ποιανού θα εγκριθούν οι ιδέες για «καινοτομίες» και «έξυπνες επενδύσεις» για χρηματοδότηση, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι θα κλείνουν τα μαγαζιά τους, μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό, τη φοροληστεία, τα ωράρια χωρίς τέλος και την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. 

Θέλουν ενέργεια «απελευθερωμένη», στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, πανάκριβη για το λαό, από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, μέχρι τα δίκτυα διανομής και τους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου και τα ηλεκτρικά καλώδια, μέχρι τα οικόπεδα υδρογονανθράκων στο Λιβυκό που χαρίζονται στην Exxon Mobil.

Για να προστατέψουν τις επενδύσεις τους, κεφάλαιο και κυβέρνηση, υπογράφουν νέες συμφωνίες με τους αμερικάνους και ευρωπαίους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά.

Τους βοηθάνε στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς τους για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. Αναβαθμίζουν τη βάση της Σούδας για να μακελεύουν τους λαούς με τις στρατιωτικές επεμβάσεις τους από τη Συρία ως την Κορέα και παραδίνουν το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ, για να σταματά δήθεν τους πρόσφυγες που οι πόλεμοί τους δημιουργούν.

Έργα υποδομών, Βόρειος Οδικός Άξονας και λοιπό οδικό δίκτυο παραδίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Να γίνουν –λένε- με δάνειο και όχι κρατική χρηματοδότηση, κρύβοντας ότι και αυτά θα τα πληρώσει ο λαός διπλά μέσα από τη φορολογία και τη χρήση τους. Στο Καστέλι το Αεροδρόμιο το θέλουν ιδιωτικό και με παράλληλη στρατιωτική χρήση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Απορρίμματα, βιολογικοί όλα τα θέλουν στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων. 

Κάνουν συνέχεια περικοπές για στοιχειώδεις υπηρεσίες στη δήθεν δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία και πρόνοια, άλλες υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης στο λαό, έτσι ώστε ο εργαζόμενος να βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Στη «δίκαιη» ανάπτυξή τους έχουν ξεχάσει εντελώς την ανάκτηση των απωλειών που είχαν τόσα χρόνια οι εργαζόμενοι, με όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων. Αυτών που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΜΑΖΙ με τα άλλα αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων. 

Όλοι αυτοί, με ανούσιες μεταξύ τους αντιπαραθέσεις, θέλουν να κρύψουν ότι κινούνται στις ίδιες ράγες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Ότι με αυτή την πολιτική, είτε στην κρίση είτε στην «ανάπτυξή» τους πάντα οι λίγοι θα κερδίζουν και οι πολλοί θα χάνουν. Δεν γίνεται να είναι όλοι κερδισμένοι.

Αυτό το εχθρικό Συνέδριο μιας εχθρικής κυβέρνησης που –όπως και οι προηγούμενες- κάνει το βίο αβίωτο στο λαό, πρέπει να γίνει αφετηρία για νέες πιο μεγάλες διαμαρτυρίες και αντιστάσεις στα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα. 
Κανείς μη τσιμπήσει στο παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης που το λένε για να τον αποκοιμίσουν και να τον σφάξουν στον ύπνο.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες της Κρήτης, τη νεολαία, τις εργαζόμενες γυναίκες να πυκνώσουν τις γραμμές του οργανωμένου λαϊκού κινήματος για να δώσουν την πρέπουσα απάντηση:

Να βάλουν φρένο και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής –δήθεν αριστερής – κυβέρνησης του κεφαλαίου, που είναι συνέχεια των προηγούμενων.

Να διεκδικήσουν πίσω ότι τους έκλεψαν στη διάρκεια της κρίσης.

Να δυναμώσουν, να αντεπιτεθούν και να παλέψουν για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης:

  • Που τον πλούτο θα καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν και όχι μια χούφτα κηφήνων. 
  • Που η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και όχι στα χέρια τραπεζιτών, βιομηχάνων, εφοπλιστών μεγαλεμπόρων, επιχειρηματικών ομίλων. 
  • Που θα βάλει λουκέτο στην αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας, έξω από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τώρα συμπαράταξη με το ΚΚΕ, τη μόνη πολιτική δύναμη που παλεύει σταθερά και αταλάντευτα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων  του αντικομουνισμού και της αντίδρασης, στην ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. 

Που παλεύει για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του εργαζόμενου λαού, για μια άλλη εξουσία – εργατική, για το σοσιαλισμό.

Δεν είναι μονόδρομος το καπιταλιστικό τους σύστημα. Υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ο δρόμος που πριν 100 χρόνια άνοιξε η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση. Αυτόν το δρόμο ό, τι και να κάνουν, όσα πισωγυρίσματα κι αν φέρουν, δεν πρόκειται να τον ακυρώσουν.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας

Ο Αλέξης Τσίπρας με ολόκληρη κουστωδία υπουργών που τον συνοδεύουν, παίρνει μέρος στη φιέστα του «αναπτυξιακού συνέδριου» της περιφέρειας Κρήτης, ως γνήσιος εκπρόσωπος του χρηματιστικού κεφαλαίου και άγγελος της δήθεν «δίκαιης» ανάπτυξης.

Η εποχή που ο Πρωθυπουργός της χώρας ομολογούσε με ύφος ριζοσπάστη αριστερού επαναστάτη, ότι τάχα υποχρεωνόταν από τις συνθήκες να συνομολογήσει με οδύνη ένα πολύ κακό τρίτο μνημόνιο, έχει παρέλθει οριστικά. Όχι μόνο γιατί υπέγραψε και τέταρτο μνημόνιο και έδεσε χειροπόδαρα την χώρα μέχρι το 2060, αλλά και επειδή μετά την επίσκεψη Γάλλου Προέδρου Μακρόν άλλαξε σελίδα.

Μετά την επίσκεψη Μακρόν ο Αλ. Τσίπρας πέταξε οριστικά από πάνω του την «ρυπαρή αριστερόσκονη» που του έχει απομείνει και εμφανίζεται ως ο κατ’ εξοχήν «σύγχρονος» πρωθυπουργός, άνθρωπος των ανοικτών αγορών και του αυθεντικού νεοφιλελευθερισμού, άριστος ακόλουθος της Γερμανο-Γαλλικής επικυριαρχίας, ένθερμος υποστηρικτής των επενδύσεων τους στην χώρα μας, δηλ. των …εξαγορών, και το βασικότερο μέγας εκσυγχρονιστής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων «μισής» εργασίας.

Αυτός είναι ο νέος Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει να υπερφαλαγγίσει το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να «επενδύσει» για επικοινωνιακούς λόγους και στην «αναπτυξιολογία».

Αυτή η αλλαγή ρόλου και το επικοινωνιακό παιχνίδι που την περιβάλλει δεν πρέπει να εξαπατήσουν άλλη μια φορά τη σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από τους «θεσμούς» και που εφαρμόζεται πιστά από την Κυβέρνηση δεν βγαίνει. Το παράνομο και επονείδιστο χρέος συνεχίζει να μεγαλώνει και η κοινωνία βουλιάζει ολοένα και βαθύτερα.  Το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα», το κούρεμα και η απομείωση του χρέους αποδείχθηκαν  στην πράξη ότι ήταν κοροϊδία και αποπλάνηση του ελληνικού λαού.

Η αμείλικτη πραγματικότητα  των βασικών οικονομικών δεικτών το 2017 αποκαλύπτει την εξαπάτηση και τη χειραγώγηση της κοινωνίας!!!

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης στα πλαίσια του 4ου μνημονίου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2017 διαψεύδονται. Η Τράπεζα της  Ελλάδος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόνο 1,6%, την ίδια ώρα που η πληρωμή των δόσεων του δημόσιου χρέους δεν αφήνει διαθέσιμα κονδύλια, η συνεχής αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων οδηγεί στη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης και «ξεραίνει» το έδαφος για πιθανά φύτρα ανάπτυξης και δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας.

Αυτές οι αποκλίσεις στις εκτιμήσεις του ΑΕΠ, σημαίνουν και αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού 2017, καθώς και του «πλεονάσματος» (1,75%), με άμεση συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος άμεσης ενεργοποίησης του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη» δαπανών, δηλ. των μισθών και συντάξεων πρωτίστως για άλλη μια φορά.

Βιομηχανική παραγωγή – επενδύσεις – απολύσεις

Ο δευτερογενής τομέας έχει υποστεί την μεγαλύτερη πτώση (-45%) και μεγάλη μείωση είχαν και οι επενδύσεις. Οι δημόσιες 35% και ιδιωτικές 40%. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχασε την παραγωγική της βάση,  με συνέπεια το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την συρρίκνωση παραγωγικών μονάδων και την απώλεια πάνω από 1 εκατ. θέσεων εργασίας.

Απασχόληση-Ανεργία

Η κυβέρνηση προβάλλει ως κατόρθωμα την οριακή μείωση του επίσημου ποσοστού ανεργίας στο το Μάιο του 2017. Ωστόσο στο επίσημο αυτό ποσοστό δεν υπολογίζονται οι υποαπασχολούμενοι μερικής απασχόλησης, οι νέοι που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό και όσοι είναι σε προσωρινά προγράμματα απασχόλησης.

Μισθοί – Συντάξεις

Η «πυραμίδα» των μισθών έχει υποστεί πρωτοφανή «καθίζηση». Ιδιαίτερα για τους νέους ως 30 ετών, η μείωση κυμαίνεται από 36-42% και για τις ηλικίες 30-40 ετών η μείωση είναι από 27-31%. Οι συγκεκριμένες ταξικές πολιτικές στο όνομα ανάκαμψης της κερδοφορίας τροφοδοτούν μεταξύ άλλων την υπογεννητικότητα, τη γήρανση του πληθυσμού και φυγή των νέων στο εξωτερικό.

Στο «λογαριασμό» μπαίνουν και οι συνταξιούχοι. Τους σημερινούς συνταξιούχους περιμένει νέο «κούρεμα» από το 2019, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» και στη συνέχεια το «πάγωμα» τους ως το 2022. Από την άλλη όσοι συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής, τους περιμένει μια σύνταξη που θα κυμαίνεται το πολύ στα 500-600 ευρώ.!

Η συγκεκριμένη «προσαρμογή» συνέβαλε στη φτωχοποίηση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού. Συγκεκριμένα το ποσοστό που ζει στα όρια της φτώχειας από 18% το 2009 ανέβηκε στο 48% το 2011, ενώ έπληξε λόγω μείωσης της ζήτησης, την παραγωγική δραστηριότητα και την παραγωγική βάση της χώρας.

Περιφερειακή ανάπτυξη και περιφερειακές ανισότητες

Η Κυβέρνηση προσπαθεί με τα λεγόμενα «περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια» όπως αυτό της Κρήτης, να δώσει την εντύπωση ότι ανεβήκαμε το «τραίνο της ανάπτυξης». Μια ανάπτυξη που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα είναι «δίκαιη» και «ανάπτυξη για όλους». Αποσιωπά συνειδητά την τεράστια διεύρυνση των «περιφερειακών ανισοτήτων» εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών και της παραμονής «πάση θυσία» στην ευρωζώνη.

Τα στοιχεία της Eurostat όμως είναι πολύ αποκαλυπτικά. Το 2009, το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας με μέσο όρο 100 σε επίπεδο ΕΕ-28, μειώθηκε κατά 27,8%. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η πτώση του στις περιφέρειες της χώρας και στην Κρήτη, το κατά κεφαλή ΑΕΠ από τη 183η έπεσε στη 239η θέση.

Η απάντηση στο κατήφορο της χώρας μας και στη νέα εκστρατεία εξαπάτησης της Κυβέρνησης είναι μια και μοναδική: Μέτωπο εδώ και τώρα όλων των ριζοσπαστικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, φτώχεια, κοινωνική κατρακύλα και ψευτομεταρρυθμιστές «ευρωπαϊστές», που μας έχουν καταντήσει αποικία χωρίς ημερομηνία λήξης.

Η Ν.Ε. Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας καλεί τους Ηρακλειώτες, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να διατρανώσουν ζωντανά ότι τα σχέδια που εξυφαίνονται γι αυτούς χωρίς αυτούς δεν θα περάσουν, παίρνοντας μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για αύριο Τετάρτη 20/9 εμπρός από το Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου, όπου πραγματοποιείται η φιέστα, στις 5:30μμ και την Πέμπτη στις 6:30μμ στο Ε.Κ. Ηρακλείου.

Προσυγκέντρωση της ΛΑ.Ε. την Πέμπτη στις 5:30μμ  στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας