Οχι και από το Εφετείο

astynomia_dikastiria.jpg

Αστυνομία, διαστήρια Το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών (απόφαση για τους πρώτους τρεις), διατάζοντας μάλιστα την άρση της κράτησής τους | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Aλλο ένα ηχηρό «όχι» στην παράδοση στην Τουρκία των τριών πρώτων από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς εκφώνησε χθες το Συμβούλιο Εφετών, διατάζοντας μάλιστα την άρση της κράτησής τους, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση της εισαγγελέως Ράνιας Σταθέα προς το δικαστικό συμβούλιο για απόρριψη του νέου αιτήματος έκδοσης των τουρκικών αρχών, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «προσχηματικό».

Η εισαγγελική λειτουργός επισήμανε ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν οι αρχές της γείτονος ανεπιτρέπτως να παρέμβουν στη δικαιοδοτική κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης, που με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο είχε ρίξει αυλαία στο κρίσιμο θέμα της έκδοσης των Τούρκων.

Η Ράνια Σταθέα επικαλέστηκε ένα προς ένα όλα τα γεγονότα που οδήγησαν τρία διαφορετικά αρεοπαγίτικα συμβούλια να προχωρήσουν στην έκδοση αρνητικής γνωμοδότησης για το θέμα της έκδοσης των Τούρκων.

Πρόσθεσε δε, πως από την πρώτη αρνητική απόφαση μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έχει αλλάξει τίποτα στην Τουρκία, αλλά αντίθετα, μετά το δημοψήφισμα, διά στόματος προέδρου Ερντογάν, τέθηκε εκ νέου ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, είπε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, εξακολουθεί να παραμένει μία ευνομούμενη χώρα με απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

Το Συμβούλιο Εφετών την ερχόμενη εβδομάδα (3 και 4 Μαΐου) θα εξετάσει τα αντίστοιχα αιτήματα έκδοσης για τους υπόλοιπους πέντε αξιωματικούς.