Ο Ρούφους Γουέινραϊτ σε απρόβλεπτα τραγούδια

royfoys_goyeinrait.jpg

Στον Νεοϋορκέζο μουσικό Ρούφους Γουέινραϊτ άρεσαν πάντα οι ανατροπές Στον Νεοϋορκέζο μουσικό άρεσαν πάντα οι ανατροπές. Ετσι και τώρα υπόσχεται να ερμηνεύσει από προσωπικές του επιτυχίες μέχρι τη νέα του όπερα με θέμα τη ζωή του Αδριανού

Ιδιοσυγκρασιακός, εξομολογητικός τραγουδοποιός, ερμηνευτής με σπάνιο χάρισμα, συνθέτης που του αρέσει να πειραματίζεται μεταξύ ποπ και λυρικού θεάτρου, λάτρης του Σέξπιρ αλλά και της Μαρίας Κάλλας, ο Ρούφους Γουέινραϊτ ανήκει στην κατηγορία εκείνη των μουσικών που για να τους περιγράψεις με σαφήνεια χρειάζεται είτε να εφεύρεις λέξεις είτε να χρησιμοποιήσεις έξυπνους νεολογισμούς: η λέξη «popera» ή η φράση «baroque pop» ίσως δεν είχαν επινοηθεί χωρίς αυτόν.

Εναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του εξαιρετικού άλμπουμ του «Take All My Loves: 9 Shakespeare Sonnets», με μελοποιήσεις εννέα σονέτων του μεγάλου Βρετανού συγγραφέα, και έναν μήνα μετά την κυκλοφορία ενός νέου σινγκλ [μιας εμπνευσμένης διασκευής του «Signed, Sealed, Delivered (I’m Yours)» του Στίβι Γουόντερ], ο ασταμάτητος 43χρονος Αμερικανοκαναδός έρχεται στο Gazarte.

Για δύο βραδιές αυτή τη φορά, την Παρασκευή και το Σάββατο· δεσμεύεται να συγκινήσει με τις ερμηνείες του, να μας επιβεβαιώσει το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό του, να ξεδιπλώσει τις διαφορετικές του πλευρές.

Το μόνο που δεν ξέρουμε με σιγουριά είναι τι ακριβώς θα τραγουδήσει στις δύο αθηναϊκές του συναυλίες. Ενδεχομένως ο πιο σαφής τίτλος να ήταν «Ο Ρούφους Γουέινραϊτ σε απρόβλεπτα τραγούδια», αφού -όπως έχει υποσχεθεί- κάθε βραδιά θα ακουστούν διαφορετικά τραγούδια, μια και το setlist θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις. Αλλωστε με τον αυθορμητισμό του δεν τα βάζεις εύκολα.

Κοιτώντας, πάντως, τη δισκογραφική σοδειά του των τελευταίων ετών, υποψηφιότητα -για να ακουστούν- βάζουν οι μεγάλες του προσωπικές επιτυχίες, γαλλικά τραγούδια που αγαπάει πολύ, κομμάτια της μητέρας του Κέιτ ΜακΓκάριγκλ (σημαντική τραγουδίστρια της φολκ και σταθερά πηγή έμπνευσής του), διασκευές με τις οποίες θα τιμήσει τη μνήμη των αγαπημένων του καλλιτεχνών που χάθηκαν πρόσφατα (από τον Prince και τον Τζορτζ Μάικλ ώς τον Λέοναρντ Κοέν), ακόμα και αποσπάσματα από την όπερα «Prima Donna», την οποία συνέθεσε πριν από χρόνια βασιζόμενος σε λόγια και εικόνες της μεγαλύτερης τραγουδίστριας στην οπερατική ιστορία.

«Ανεξάρτητα από το πόσο είσαι εκπαιδευμένος, πόσο γνωρίζεις το αντικείμενό σου ή πόσο σου ταιριάζει αυτό που κάνεις, η μουσική και οι παραστάσεις πάντα απορροφούν κάθε κύτταρό σου. Δεν είναι ποτέ εύκολο. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος στην τέχνη, πόσω μάλλον στην όπερα, που αποτελεί μια πλήρη σωματική και πνευματική εμπειρία», είχε πει στο BBC σχετικά με τη δημιουργία του «Prima Donna».

Τέλος πάντων ένα είναι βέβαιο: θα μας πει πολλές ιστορίες χαριτωμένες και συγκινητικές, θα κάνει αστεία -κυρίως με τον εαυτό του- κι αν είμαστε τυχεροί, ίσως να ακούσουμε σε παγκόσμια πρώτη ένα μικρό δείγμα από την καινούργια του δουλειά. Ναι, είναι και αυτή τη φορά όπερα και έχει θέμα τη ζωή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού!

 2 & 3 Ιουνίου. Gazarte: Βουτάδων 32-34, Γκάζι, τηλ.: 210-3460347.
 Τιμή εισιτηρίου: Προπώληση: A ζώνη: 55€, Β ζώνη: 45€, Ορθιοι: 28€. Ταμείο: A ζώνη: 58€, Β ζώνη: 48€, Ορθιοι: €31. Ωρα έναρξης: 22.00. Τα εισιτήρια δεν περιλαμβάνουν ποτό.