Ο νέος Δαρβίνος των ανθρωπιστικών επιστημών

RENE ZIRAR

Ο Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Ρενέ Ζιράρ Ο Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Ρενέ Ζιράρ

Ενας μεγάλος στοχαστής του 20ού αιώνα, ο Γάλλος φιλόσοφος και ακαδημαϊκός Ρενέ Ζιράρ, «ο νέος Δαρβίνος των ανθρωπιστικών επιστημών», πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 92 ετών, στο Στάνφορντ, έπειτα από μακρόχρονη ασθένεια.

Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ από το 1981 και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ο Ζιράρ γοητευόταν από τα πάντα: λογοτεχνία, ιστορία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλοσοφία, ψυχολογία, θεολογία.

Τα βιβλία του, μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, «προσέφεραν μια τολμηρή και ευρεία άποψη για τη φύση, την ιστορία και το ανθρώπινο πεπρωμένο», οι σκέψεις του επηρέασαν συγγραφείς όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Τζ. Μ. Κουτσί και ο Μίλαν Κούντερα, ενώ τα αποφθέγματά του αναπαράγονται από τα κοινωνικά δίκτυα.

Το έργο του βασίζεται κυρίως στη «μιμητική επιθυμία» της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι επιθυμίες δεν είναι δικές μας, έγραφε. Θέλουμε αυτό που μας επιβάλλουν οι άλλοι. Αυτό οφείλεται σε μια παράξενη και ανεξήγητη ροπή προς τη μίμηση. Οι διπλές αυτές επιθυμίες οδηγούν σε αντιπαλότητα και βία. Υποστήριξε πως η ανθρώπινη σύγκρουση δεν προκαλείται από τις διαφορές μας, αλλά μάλλον από την ομοιότητά μας.

Τα άτομα και οι κοινωνίες επιρρίπτουν ευθύνες και ενοχές σε έναν ξένο, ένα εξιλαστήριο θύμα, του οποίου ο αφανισμός συμφιλιώνει τους ανταγωνιστές και αποκαθιστά την ενότητα.

Στο πρώτο του βιβλίο «Ρομαντικό ψεύδος και μυθιστορηματική αλήθεια» που εκδόθηκε το 1961 (στα ελληνικά το 2001 από τις εκδόσεις Ινδικτος), εξετάζει μυθιστορηματικούς ήρωες των Προυστ, Φλομπέρ, Θερβάντες, Σταντάλ, Ντοστογιέφσκι υπό το πρίσμα της επιθυμίας για έρωτα, ηρωισμό, ματαιοδοξία που υποβάλλεται από έναν τρίτο. Αργότερα θα στρέψει το ενδιαφέρον του στις πρωτόγονες τελετουργίες, στις ελληνικές τραγωδίες, στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ με το εμβληματικό του βιβλίο «Η Βία και το ιερό» (Εξάντας, 1991) εστιάζει στον δυτικό πολιτισμό.

Γεννήθηκε στην Αβινιόν στις 25 Δεκεμβρίου 1923. Ο πατέρας του ήταν επιμελητής στο Μουσείο Calvet και στο Palais des Papes, ενώ στο τελευταίο ο Ζιράρ μαζί με έναν φίλο του οργάνωσαν το 1947 έκθεση με έργα Πικάσο, Ματίς, Μπρακ υπό την καθοδήγηση του Ελληνα ιμπρεσάριου τέχνης Κριστιάν Ζερβός.

Αρχικά σπούδασε στην Ecole des Chartres αρχειονομία και παλαιογραφία, ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Ακολούθησε μια μακρά ακαδημαϊκή καριέρα σε πολλά πανεπιστήμια στην Αμερική -τη θεωρούσε δεύτερη πατρίδα του- στη θεωρία της λογοτεχνίας, τη συγκριτική γραμματολογία και την ανθρωπολογία.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: «Κριτικές από το υπόγειο» (Εστία, 2003), «Εθεώρουν τον σατανάν ως αστραπήν...» (Εξάντας, 2002), «Κεκρυμμένα από καταβολής» (Γ.Α. Κουρής Α.Ε.,1994), «Σαίξπηρ» (Εξάντας, 1993), «Η αρχαία οδός των ασεβών» και «Το εξιλαστήριο θύμα» (Εξάντας, 1991).