«Ο κόσμος θέλει να νιώθει πως η πολιτική τον αφορά»

Ηταν ο νεότερος ευρωβουλευτής με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο την τριετία 2014-2017, όπου και ανέλαβε αρκετές πρωτοβουλίες. Πλέον, ο Βίκτορ Νεγκρέσκου, μόλις στα 33 του χρόνια, είναι υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη χώρα του. Την προηγούμενη Παρασκευή βρέθηκε στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλο.

Η Ρουμανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2019 και συζητήθηκαν τα θέματα που θα θίξει κατά προτεραιότητα, αλλά και θέματα σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, ενόψει και του συμβουλίου κορυφής της Ε.Ε., καθώς και το προσφυγικό και η μετανάστευση.

Ο κ. Νεγκρέσκου είναι υπέρμαχος του ευρωπαϊκού ιδεώδους, αλλά δίνει τη δική του, δυτική μεν, αλλά νέα και πιο «νεανική» οπτική.

Συνέντευξη

• Γιατί πιστεύετε πως οι πολίτες στρέφονται πλέον σε πρόσωπα νέα, που δεν θυμίζουν κάτι από το παρελθόν και την οικογενειοκρατία;

Οι πολίτες θέλουν να έχουν πολιτικούς που θα υπερασπίζονται τα πιστεύω τους. Οι περισσότεροι που έχουν χρόνια στην πολιτική έχουν πλέον ξεχάσει τον απώτερο αυτό στόχο. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν τα ίδια κλισέ και τις ίδιες ακαταλαβίστικες και ξύλινες εκφράσεις. Ωστόσο, ο κόσμος θέλει να νιώθει πως η πολιτική τον αφορά, πως μπορεί να είναι μέτοχος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Δεν είμαστε λίγοι οι νεότεροι στον χώρο που πραγματικά θέλουμε να ανοίξουμε αυτή τη συμμετοχική διαδικασία και πέραν της προεκλογικής περιόδου. Ο πολίτης θέλει να είναι πολίτης όχι μόνο στις εκλογές. Εχει αξίες, ιδέες και είναι ανυπόμονος - δεν τον ενδιαφέρει μόνο η διαφύλαξη της υπάρχουσας τάξης, αλλά η ανάδειξη των προσδοκιών του και σε πολιτικό/θεσμικό επίπεδο. Το να υπάρχουν και νεότεροι στον χώρο της πολιτικής μόνο βοηθητικά μπορεί να δράσει, αν όχι και καταλυτικά.

Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που έχουν αποδείξει πως μπορεί να μην έχουν την εμπειρία, αλλά μαθαίνουν γρήγορα και κινούνται γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα. Προσωπικά, δραστηριοποιούμαι πολιτικά από 17 ετών. Ταυτόχρονα ήμουν σε δομές όπως το PES activists Romania (με 10.000 μέλη), που σκοπό έχει να οδηγήσει σε μια πιο σοσιαλιστική και προοδευτική Ε.Ε.

Μετά μπήκα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και πάλι ηγήθηκα ενός δικτύου σοσιαλδημοκρατών βουλευτών κάτω των 40 ετών (S&D40) και άλλων παρόμοιων δομών του Ευρωκοινοβουλίου.

• Εχει τελικά αρκετή δύναμη το Ευρωκοινοβούλιο, που είναι και ο μόνος εκλεγμένος από τους πολίτες θεσμός στην Ε.Ε.;

Ημουν για τρία χρόνια ευρωβουλευτής, ο νεότερος τότε. Και για τους ευρωβουλευτές έχω την ίδια άποψη με παραπάνω: πρέπει να παλεύουμε για όσους μας εμπιστεύτηκαν ότι ακριβώς αυτό θα κάνουμε.

Και ενώ πιστεύω πως ο κοινοβουλευτισμός είναι η ουσία της δημοκρατίας, αυτό δεν σημαίνει πως το Ευρωκοινοβούλιο δεν πρέπει να συνεχίσει να μάχεται για περισσότερες αρμοδιότητες. Αλλά και τα μέλη του θα πρέπει να είναι σε επαφή με τους πολίτες των χωρών τους, κάτι που γίνεται ελάχιστα.

Θα πρέπει οι ευρωβουλευτές συνεχώς να μιλούν για το τι κάνουν, τι θέλουν να κάνουν, να ενημερώνουν, να συνδιαλέγονται με τον κόσμο. Μόνο έτσι η αξιοπιστία του θεσμού αυτού θα συνεχίσει να υπάρχει και θα ενισχυθεί.

• Παρ’ όλα αυτά, εθνικιστικά κόμματα υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κοινοβούλιο στην Ε.Ε.

Το ευκολότερο ίσως θα ήταν να θεωρήσουμε πως για όλα τα δεινά της Ε.Ε. φταίει ο εντεινόμενος λαϊκισμός, ξεχνώντας πως πίσω από αυτές τις δομές υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι που τις στηρίζουν με την ψήφο τους. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένα βαθύτερο ζήτημα το οποίο πρέπει να εξετάσουμε και για το οποίο δεν φταίνε μόνο οι λαϊκιστές/εθνικιστές.

Η Ε.Ε. δεν είναι ένα αφηρημένο σώμα. Ανήκει στους πολίτες της και πρέπει να τους επιτρέπει να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες της.

Από τη μεριά μας, πρέπει να καταλάβουμε το πραγματικό μήνυμα των πολιτών, να δουλέψουμε πάνω στις προσδοκίες τους και να φέρουμε αποτελέσματα. Αν το κάνουμε αυτό, τότε δεν θα υπάρχει χώρος για τα κινήματα που αναφέρετε στην Ευρώπη.

• Η Ρουμανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Ποιες οι προτεραιότητές σας;

Θα αναλάβουμε την προεδρία σε μια στιγμή που το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε λεπτό σκοινί. Το Brexit πρέπει να ολοκληρωθεί, προετοιμάζουμε το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα αναδύονται νέα δυναμικά σχήματα που σχετίζονται με την ανάγκη αναμόρφωσης συγκεκριμένων τομέων των ευρωπαϊκών πολιτικών, με βάση το ερώτημα «ποιο θέλουμε να είναι το μέλλον της Ε.Ε.;».

Επίσης, μας απασχολεί ιδιαίτερα πώς μπορούν οι Ευρωπαίοι να συμμετέχουν πιο ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων - και αυτό είναι ένα στοίχημα και για τη δική μας προεδρία. Πώς δηλαδή, κινούμενοι μέσα στα ήδη θεσπισμένα σχήματα, θα μπορέσουμε να δώσουμε καινοτόμες ιδέες προς την προαναφερθείσα κατεύθυνση.

• Νιώθετε πως υπάρχει οικονομικός διαχωρισμός Βορρά - Νότου στην Ευρώπη;

Ας το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχουν δύο, τρεις ή περισσότερες Ευρώπες. Μία είναι η Ευρώπη και μόνο ως τέτοια μπορεί να δρα αυτόνομα και καθοριστικά στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε άλλα κράτη-μέλη ευπρόσδεκτα και άλλα ανεπιθύμητα στην Ε.Ε. Μόνο ο κοινός διάλογος επί ίσοις όροις είναι ο δρόμος για ένα πραγματικά αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μέλλον. Βιώσιμη Ευρώπη είναι αυτή που στηρίζεται πάνω στις κοινές αξίες των κρατών-μελών της.

Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα και κρίσεις, αλλά όλα ξεπερνιούνται με τον ίδιο τρόπο, που είναι πάντα ένας και μόνος: η ένωση μέσω της σύσφιγξης των σχέσεων και όχι το αντίθετο. Και όλα αυτά να είναι θεμελιωμένα στις κοινές μας αξίες: αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ειδικά στη Ρουμανία, είμαστε φιλοευρωπαϊστές.

Το 50% των Ρουμάνων αυτοπροσδιορίζονται ως δυτικοί, παρότι ανήκουμε στην ανατολική Ευρώπη.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας