Ο Ισπανικός Εμφύλιος «Στο Κόκκινο»

kokkino.jpg

Στο Κόκκινο «Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν», «Στο Κόκκινο», την Κυριακή ώρα 10- 11 π.μ.

Ογδόντα χρόνια από την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου (1936-1939), ο Ηλίας Νικολακόπουλος και ο Κωστής Κορνέτης συζητούν την πολύνεκρη σύγκρουση της δημοκρατίας με τον φασισμό που σφράγισε την πολιτική ζωή της Ισπανίας και αποτέλεσε τον πρόλογο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συζήτηση θα γίνει στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», την Κυριακή ώρα 10- 11 π.μ., στην εκπομπή «Η Ιστορία στο Κόκκινο: Μια εκπομπή για το παρελθόν», η οποία γίνεται σε συνεργασία με τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Κατά τη συζήτηση θα υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά στην άμεση και μαζική στρατιωτική εμπλοκή της ναζιστικής Γερμανίας και της μουσολινικής Ιταλίας στο πλευρό του Φράνκο, στους πρώτους στην παγκόσμια Ιστορία αεροπορικούς βομβαρδισμούς αμάχων (Μαδρίτη, Γκερνίκα), αλλά και στην ηρωική συμμετοχή αντιφασιστών από όλο τον κόσμο στις Διεθνείς Ταξιαρχίες (μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον 300 Ελληνες).

Η διαχείριση της μνήμης του Εμφυλίου, αλλά και των εγκλημάτων της σαραντάχρονης φρανκικής δικτατορίας αποτελεί ακόμη ανοικτό διακύβευμα στην Ισπανία.