Ο Χάρι Πότερ στο βασίλειο της Δανιμαρκίας

hari_poter.jpg

Ντάνιελ Ραντκλιφ και Τζόσουα ΜακΓκουάιαρ στο «Ο Ροζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» Ντάνιελ Ραντκλιφ και Τζόσουα ΜακΓκουάιαρ στο «Ο Ροζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί»

Το έργο «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντενστερν είναι νεκροί» αν δεν είναι το καλύτερο του Τομ Στόπαρντ (με τόσα αριστουργήματα που έχει γράψει ο γεννημένος στην Τσεχοσλοβακία Βρετανός θεατρικός συγγραφέας δεν είναι εύκολο να διαλέξεις) είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές, κωμικό και ευχάριστο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι γεμάτο από φιλοσοφικά και υπαρξιακά ερωτήματα, ενώ την ίδια στιγμή -η χαρά του θεατρόφιλου- παίζει με μεγαλοφυή τρόπο με τον «Αμλετ», βγάζοντας από τη σκιά δυο ελάσσονες ήρωες του βάρδου, τους Ρόζενκραντζ και Γκίλντενστερν.

Οι δυο νεαροί χαφιέδες, που ο Κλαύδιος στέλνει στο κατόπι του πρίγκιπα, γίνονται στα χέρια του Στόπαρντ ένα συναρπαστικό δίδυμο, με ροπή στους σαρκαστικούς διαλόγους και τα ευφυή λογοπαίγνια, μπερδεμένο και αθώο μαζί, που μπλέκει με το δράμα της Ελσινόρης, δεν ελέγχει τη μοίρα του και πεθαίνει χωρίς να βρει καμία απάντηση.

Ο ίδιος ο Τομ Στόπαρντ μετέφερε το 1990 το θεατρικό στο σινεμά, στην πρώτη και μοναδική ταινία που γύρισε ποτέ, και κέρδισε δίκαια το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας με τρεις σπουδαίους ηθοποιούς σε αξέχαστες ερμηνείες: Γκάρι Ολντμαν (Ρόζενκραντζ), Τιμ Ροθ (Γκίλντενστερν) και Ρίτσαρντ Ντρέιφους (ηθοποιός, επικεφαλής του θιάσου).

Απόψε στις 9 μ.μ. στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής οι Αθηναίοι θεατρόφιλοι έχουν την ευκαιρία να δουν το «Ο Ρόζενκραντζ και ο Γκίλντεστερν είναι νεκροί» σε απευθείας μετάδοση από το Old Vic του Λονδίνου, όπου έχει ανεβεί σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λεβό σε μια από τις πιο δυνατές παραστάσεις της λονδρέζικης σεζόν.

Πενήντα χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, το έργο που έκανε εν μια νυκτί διάσημο τον Τομ Στόπαρντ, αποθεώθηκε και πάλι από τους κριτικούς, το ίδιο και το πρωταγωνιστικό του δίδυμο, οι Ντάνιελ Ράντκλιφ του «Χάρι Πότερ» (Ρόζενκραντζ) και Τζόσουα ΜακΓκουάιρ (Γκίλντενστερν). Για πολλούς πάντως την παράσταση κλέβει ο Ντέιβιντ Χέιγκ («Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία») στον ρόλο του επικεφαλής του περιοδεύοντα θιάσου.

Η παράσταση θα συνοδεύεται από αγγλικούς υπότιτλους. Διάρκεια 2 ώρες και 30 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ και 8 το φοιτητικό. Πληροφορίες: 210-7282333