Ο Γιούχα Σιπίλα νικητής των φινλανδικών εκλογών

soini-stubb-sipila.jpg

Τίμο Σόινι, Αλεξ Στούμπ και Γιούχα Σιπίλα Ο Τίμο Σόινι των Αληθινών Φινλανδών (αριστερά) με τον Αλεξ Στουμπ στο κέντρο και τον νικητή των εκλογών, ηγέτη των Κεντρώων, Γιούχα Σιπίλα | AP Photo / LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa / Lehtikuva via AP

Το Κεντρώο Κόμμα επέλεξαν σήμερα οι Φινλανδοί στις βουλευτικές εκλογές ως πρώτο κόμμα και τον ηγέτη του, Γιούχα Σιπίλα, ως πιθανό πρωθυπουργό για να βγάλει την χώρα από την ύφεση των τελευταίων τριών ετών, απορρίπτοντας τις προτάσεις του μέχρι σήμερα συντηρητικού πρωθυπουργού, Αλεξ Στουμπ το κόμμα του οποίου πάλεψε ψήφο - ψήφο για τη δεύτερη θέση με τους ξενόφοβους, ακροδεξιών απόψεων, Αληθινούς Φινλανδούς.  

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Σιπίλα συγκεντρώνει 21,5% και 49 από τις συνολικά 200 έδρες, το Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας του Στουμπ 18% και 38 έδρες και οι Αληθινοί Φινλανδοί του Τίμο Σινόι, 17,6% και 37 έδρες. Τέταρτοι είναι οι Σοσιαλδημοκράτες με 16,4% και 34 έδρες, πέμπτοι οι Πράσινοι με 8,4% και 15 έδρες και η Αριστερά στην έκτη θέση με 7,2% και 12 έδρες. 

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησαν οι διαμάχες για την ανεργία, τις περικοπές στα επιδόματα, το αυξανόμενο κρατικό χρέος, ακόμα και η επιθυμία - κυρίως των Αληθινών Φιλανδών - να δουν την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη. 

 

Ο νικητής των εκλογών, Γιούχα Σιπίλα Ο νικητής των εκλογών, Γιούχα Σιπίλα | AP Photo / LEHTIKUVA / Jussi Nukari / lehtikuva via AP

Ο Στουμπ πρέσβευε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες περίπου της τάξης των 6 δισ. ευρώ, με τις οποίες ήταν κάθετα αντίθετοι οι Κεντρώοι, με τον ηγέτη τους, εκατομμυριούχο επιχειρηματία, Γιούχα Σιπίλα να προειδοποιεί τους ψηφοφόρους ότι πρέπει να παρθούν «γενναίες αποφάσεις».

Προεκλογικά είχε δηλώσει ότι θέλει να κυβερνήσει την χώρα όπως διοικεί τις επιχειρήσεις του, δηλαδή να αντικαταστήσει πρώτα τα στελέχη, να μειώσει τον αριθμό των υπουργών για να μοιάζει το υπουργικό του συμβούλιο με διοικητικό συμβούλιο εταιρείας και να πείσει τους μελλοντικούς του εταίρους, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστεί στην κυβέρνηση, να συνυπογράψουν μια συμφωνία πέντε έως επτά σημείων.

Τώρα θα αρχίσουν οι μάλλον μακροχρόνιες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης στην οποία πιθανόν θα πρέπει να συμμετάσχουν, τρία από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα.

Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα το παρακολουθούν στενά οι Ευρωπαίοι καθώς η Φινλανδία ήταν από τους σφοδρότερους πολέμιους στα πακέτα διάσωσης στην Ελλάδα, υπό το φως των συνεχιζόμενων συνομιλιών της Αθήνας με τους θεσμούς. 

 

Ο ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινι Ο ηγέτης των Αληθινών Φινλανδών, Τίμο Σόινι | AP Photo / LEHTIKUVA / Martti Kainulainen / Lehtikuva via AP

Οι Αληθινοί Φινλανδοί είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση το 2011 λόγω της Ελλάδας, αλλά έχουν βάλει τώρα λίγο νερό στο κρασί τους. Παρόλα αυτά κανείς δεν θεωρεί πιθανό η Φινλανδική Βουλή να καταφέρει να εγκρίνει άλλη βοήθεια για την Ελλάδα με τους Αληθινούς Φινλανδούς στην κυβέρνηση. Ο ηγέτης τους Τίμο Σόινι, λέγεται ότι θα ήθελε το υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αξιωματούχοι του Κεντρώου Κόμματος κατ'ιδίαν υποστήριζαν ότι αφού φυσικά λάβουν υπόψη τους τα εκλογικά αποτελέσματα, μια συμμαχία με το κόμμα του Στουμπ θα ήταν καλύτερη «ιδεολογικά», από ότι συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, πόσο μάλλον τώρα που οι μεταρρυθμίσεις στον εργατικό τομέα θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.