Νομοσχέδιο «σκούπα» για να κλείσει η συμφωνία

dragasakis.jpg

«Επιδίωξή μας είναι η συμφωνία με τους δανειστές να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης | Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει γρήγορη συμφωνία με τους δανειστές ως τις αρχές Μαΐου. Η απόφαση ελήφθη στη νεοσυσταθείσα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.   

«Επιδίωξή μας είναι η συμφωνία με τους δανειστές να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου, ακόμα καλύτερα αν γίνει στο τέλος Απριλίου». Αυτό δήλωσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εξερχόμενος του υπουργείου Οικονομικών όπου συνεδριάζει η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα μετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, και ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.

Θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία νομοσχεδίου για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» στο πλαίσιο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν: δημοσιονομικά ζητήματα, τη φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, διοικητικές μεταρρυθμίσεις, κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο την Τρίτη το βράδυ και η κυβέρνηση θα επιδιώξει μέσω αυτού, να αντλήσει μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που τις οφείλουν οι δανειστές. 

Σύμφωνα με τους κ.κ. Βαρουφάκη και Τσακαλώτο, στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται επώδυνα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ ή αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τα θέματα αυτά αναμένεται να απασχολήσουν την κυβέρνηση τον Ιούνιο. 

Το νομοσχέδιο, αναμένεται να έχει χαρακτηριστικά μεσοπρόθεσμης συμφωνίας.  

Brussels Group

Εν των μεταξύ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες του Brussels Group, στη τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας. Ο κ. Χουλιαράκης έλαβε από τη διαπραγματευτική ομάδα του Μαξίμου, ενημέρωση για τη «γραμμή» που θα κρατήσει.

Το Brussels Group θα επαναληφθεί διά ζώσης την Τετάρτη με στόχο την επιτάχυνση των αποτελεσμάτων.