Νο... χρέος, no... μέτρα

tsipras.jpg

Αλέξης Τσίπρας «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας | EUROKINISSI

Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το ελληνικό χρέος αναλύεται και εξετάζεται από το Μαξίμου, λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο. «Η διαφωνία Ταμείου και Βερολίνου είναι πραγματική» εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, παρατηρώντας ότι «η όλη συζήτηση είναι σε καλό δρόμο, υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά η απόσταση παραμένει».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, βάσει της ενημέρωσης που έχουν για τα όσα διημείφθησαν στο Μπάρι μεταξύ των θεσμών, του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προετοιμάζονται ακόμα και για την απίθανη περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και παραμείνει τεχνικός σύμβουλος.

Το «τελεσίγραφο» Λαγκάρντ, ότι το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν λάβει τις επιθυμητές διαβεβαιώσεις για ελάφρυνση του χρέους, θεωρείται υπαρκτό και για αυτό στο Μαξίμου τα αρμόδια στελέχη υπογραμμίζουν με τη σειρά τους πως «χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν υπάρχου μέτρα για το 2019 και το 2020».

«Δεν θα τα εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, αν δεν υπάρχει το Ταμείο στο πρόγραμμα» επαναλαμβάνουν μονότονα, προσθέτοντας δε πως δεν θα προκύψει κανένα νομικό ζήτημα για το τρέχον Μνημόνιο που ούτως ή άλλως έχει συναφθεί με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

«Αποτελεί αποκλειστικά εσωτερικό θέμα της Γερμανίας το τι θα πράξει με το τρέχον ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για εμάς δεν τίθεται κανένα κώλυμα να συνεχίσουμε την εφαρμογή του μέχρι το καλοκαίρι του 2018» συμπλήρωναν χαρακτηριστικά.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πάντως ότι στο τέλος θα υπάρξει λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου, καθώς τότε λήγει και η διορία που έχει δώσει το Ταμείο προκειμένου να σχηματίσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Το ερώτημα που πλανάται είναι όμως, εάν συμβεί το απροσδόκητο και αποχωρήσει το ΔΝΤ, θα λάβει η Ελλάδα το «πράσινο φως» για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE);

Κυβερνητικά στελέχη απαντούν ότι «εμείς θέλουμε μια συνολική λύση, με συμφωνία για το χρέος ώστε να ενταχθούμε στο QE», συμπληρώνοντας ότι η ΕΚΤ σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ «θα κληθεί να τοποθετηθεί πολιτικά».

«Εμείς έχουμε φέρει εις πέρας όλες μας τις υποχρεώσεις και η ελληνική οικονομία μπορεί να ενταχθεί απρόσκοπτα στο QE έπειτα από τη δημοσιοποίηση του DSA από την ΕΚΤ» προσθέτουν τα κυβερνητικά στελέχη.

ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

Βάζουμε τις ευκαιρίες, βάζετε τα γουάν;

«Στην Ελλάδα βγαίνουμε από τις βαθιές κρίσεις που αντιμετωπίσαμε, αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη μοναδική γεωγραφική μας θέση και το αξιοθαύμαστο ανθρώπινο κεφάλαιό μας.

»Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεών του στο πλαίσιο του φόρουμ «Μια ζώνη, ένας δρόμος», που ολοκληρώθηκε στην Κίνα.

Η Ελλάδα «στοχεύει να γίνει ένας κρίσιμος περιφερειακός κόμβος στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του εμπορίου, των τηλεπικοινωνιών, του πολιτισμού και του τουρισμού» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας:

  • Στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών, «το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ζωτικό στοιχείο της πρωτοβουλίας», είπε ο πρωθυπουργός, ενώ σημείωσε πως «οι προοπτικές είναι πολύ ελπιδοφόρες για νέες σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ή για τη σύνδεση της Τουρκίας με την Αδριατική». Επιπρόσθετα επισήμανε τη «συγκρότηση συστάδων (clusters) βιομηχανίας, συναρμολόγησης και εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics)», αλλά και τη «δημιουργία κέντρων έρευνας και ανάπτυξης και μονάδων ανάπτυξης λογισμικού στην Ελλάδα».
  • Στον τομέα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατασκευή του Δια-Αδριατικού Aγωγού (TAP), αλλά και στην επικείμενη «ανάπτυξη νέων οδών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή και, μέσω των εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου, στη Ρεβυθούσα ή την κατασκευή πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη».
  • Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα θεωρεί μεγάλης σημασίας τη διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και Αττικής με το υποβρύχιο καλώδιο μέσω της γραμμής διασύνδεσης EuroAsia.
  • Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών «προχωράμε με ταχύ ρυθμό σε νέες επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών», κατέληξε ο πρωθυπουργός.