Νέος «πόλεμος» για διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα

Νέα αναταραχή στον χώρο της προσχολικής αγωγής και νέα σύγκρουση βρεφονηπιοκόμων-νηπιαγωγών προκαλεί η αιφνιδιαστική αλλαγή στο σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πριν από λίγες ημέρες, ανοίγοντας, ουσιαστικά, ξανά την πόρτα στην ενοποίηση προσχολικής αγωγής-εκπαίδευσης.

Πρόκειται για τη μεταφορά του τμήματος των βρεφονηπιοκόμων (Τμήμα Προσχολικής Αγωγής) από τη Σχολή Υγείας στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, διαδικασία που αυτομάτως ταυτίζει το εν λόγω τμήμα με τα τμήματα των νηπιαγωγών (Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης).

Η ανάφλεξη ήταν ακαριαία δεδομένης και της κακής σχέσης των δύο κλάδων, που έχουν συγκρουστεί πολλές φορές για τον ρόλο τους στην προσχολική αγωγή και ειδικά μετά τις περσινές εξαγγελίες για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση (θέμα που δεν έχει κλείσει ακόμη).

Τότε οι βρεφονηπιοκόμοι διεκδίκησαν ένταξη και αναβάθμιση μέσω του αιτήματος για ενιαία προσχολική αγωγή (0 έως 6 ετών), ενώ οι νηπιαγωγοί τις απαραίτητες διακρίσεις σε ηλικιακό φάσμα νηπίων (0-4 και 4-6 ετών), επαγγελματικό πεδίο (βρεφονηπιακοί σταθμοί-νηπιαγωγεία) και φυσικά επαγγελματικά δικαιώματα.

Τα ίδια και τώρα. Οι βρεφονηπιοκόμοι πανηγυρίζουν για την υπαγωγή τους στην ίδια κατηγορία επιστημών με τους νηπιαγωγούς, ενώ οι τελευταίοι ανεβαίνουν «στα κάγκελα» διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη εξομοίωση.

Οπως καταγγέλλουν, η αλλαγή αυτή φέρνει το εν λόγω τμήμα στο ίδιο επιστημονικό πεδίο με τις παιδαγωγικές σχολές και συγκεκριμένα στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, χωρίς, όμως, να είναι παιδαγωγικό τμήμα, προκαλώντας έτσι τεράστια σύγχυση σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο σπουδών και κατά συνέπεια τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Αττική, θα εμφανίζονται δύο τμήματα προσχολικής στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, χωρίς σαφείς τις μεταξύ τους διακρίσεις.

Ηδη η ΔΟΕ έχει ζητήσει από τον υπουργό Παιδείας συνάντηση εντός των επόμενων ημερών, καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή -όπου και έγινε η αλλαγή- και εντός των προσεχών ημερών προωθείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ώστε να συζητηθεί για να προχωρήσει στην Ολομέλεια όπου και θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Ζητούν μετονομασία

Ταυτόχρονα, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, τους βουλευτές της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τη ΔΟΕ και το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σύλλογος Αναπληρωτών Νηπιαγωγών ζητεί άμεσα τη μετονομασία του τμήματος του νέου Ιδρύματος από τμήμα Προσχολικής Αγωγής σε τμήμα «Βρεφονηπιακής Αγωγής και Φροντίδας».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως επισημαίνουν, «θα αποσαφηνίζεται το περιεχόμενο του προγράμματος σπουδών, το φάσμα των ηλικιών (0-4) στο οποίο απευθύνονται οι σπουδές και το επαγγελματικό πλαίσιο εργασίας. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθεί η πιθανή σύγχυση των υποψήφιων φοιτητών ως προς τη δήλωση της Σχολής στην οποία επιθυμούν να φοιτήσουν και θα είναι διακριτά τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από τους τίτλους σπουδών των δύο πανεπιστημιακών τμημάτων».

Κάνοντας, δε, αναγωγή στο μέλλον, εξηγούν πως με τον διαχωρισμό του επαγγελματικού πεδίου και των ηλικιακών ομάδων στις οποίες απευθύνονται οι σπουδές του κάθε τμήματος, «θα αποφευχθεί η μελλοντική διεκδίκηση του ίδιου εργασιακού χώρου και των ίδιων επαγγελματικών δυνατοτήτων από τους απόφοιτους των δύο τμημάτων, μέσω της παρακολούθησης, ενδεχομένως, ενός προγράμματος εξομοίωσης».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών, Μαρία Σπανού, μάλιστα, υπενθυμίζει πως «οι Πρυτανικές Αρχές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά αρχικά τάχθηκαν υπέρ της συγχώνευσης του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ (Βρεφονηπιοκόμοι) με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και τις δύο κατευθύνσεις του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας, αναγνωρίζοντας έτσι τη συνάφεια των αντίστοιχων αντικειμένων και προγραμμάτων σπουδών».

Είναι θεμιτή -τονίζει- η αναβάθμιση των σπουδών του κάθε κλάδου, υπό την προϋπόθεση να μη γίνεται εις βάρος των επαγγελματικών δικαιωμάτων και κεκτημένων άλλων κλάδων και χωρίς να γίνεται προσπάθεια ενοποίησης δύο απόλυτα διακριτών επιστημονικών χώρων.

«Οχι στο ανακάτεμα»

Ανάλογη είναι και η θέση της ΔΟΕ. Ο πρόεδρός της, Θανάσης Κικινής, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως «η Ομοσπονδία έχει πάρει ξεκάθαρη θέση από τότε που άρχισε η κουβέντα και η περίεργη κινητικότητα για την ενοποίηση του χώρου», παραπέμποντας και στην περσινή εμπλοκή των δήμων, που «επιχείρησαν να διεκδικήσουν ακόμη και τα νηπιαγωγεία».

Οπως επισημαίνει, «δεν έχουμε καμία αντίρρηση στην αναβάθμιση τμημάτων, διαφωνούμε όμως στο ανακάτεμα των σπουδών. Να υπάρχει σαφής διάκριση σπουδών, επαγγελματικού πεδίου και επαγγελματικών δικαιωμάτων».

Προς το παρόν, πάντως, οι βρεφονηπιοκόμοι ή, κατά τους ίδιους, βρεφονηπιαγωγοί όχι μόνο χαίρονται για τις εξελίξεις αλλά ετοιμάζονται και για το επόμενο βήμα προς τον μεγάλο στόχο, που δεν αλλάζει και αφορά την ενοποίηση του χώρου.

Οπως αναφέρει σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ), Ευαγγελία Καλαϊτζή, «καταφέραμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Να αποκοπούμε επιτέλους από τα επαγγέλματα Υγείας στα οποία ανήκαν τα τμήματά μας από ιδρύσεώς τους. Οταν το νομοσχέδιο φτάσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων θα κάνουμε παρέμβαση για να προστεθεί ο όρος Ανθρωπιστικών Επιστημών. Αυτή η νίκη είναι μεγάλη, ιστορική. Το επόμενο βήμα μας είναι τα άλλα δύο τμήματά μας και από καλύτερη πλέον θέση η διεκδίκηση της ενιαίας προσχολικής αγωγής».

Οσο για το υπουργείο Παιδείας, κύκλοι του επιμένουν πως υπάρχει και είναι σαφής η διάκριση επαγγελματικού πεδίου και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αναμένεται η συνέχεια.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας