Νεκροί πρόσφυγες στα σύνορα Συρίας - Ιορδανίας

iordania-suroi-prosfuges-630.jpg

Σύροι πρόσφυγες στην Ιορδανία Μια απομονωμένη λωρίδα ερήμου μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας είναι η μόνη πρόσβαση που έχουν οι πρόσφυγες από τα μέσα του 2013 προκειμένου να μπουν στην Ιορδανία | AP Photo/Muhammed Muheisen

Συνοροφύλακες της Ιορδανίας σκότωσαν 12 Σύρους πρόσφυγες που επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα μέσα από μια απομονωμένη λωρίδα ερήμου.

Εκπρόσωπος της γενικής διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των συνοροφυλάκων και μιας ομάδας συνολικά 36 ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων οπλοφορούσαν και επιχείρησαν να περάσουν στο έδαφος του βασιλείου.

Πρόσθεσε ότι αδιευκρίνιστος αριθμός ανθρώπων τραυματίστηκε ενώ οι υπόλοιποι διέφυγαν και επέστρεψαν στο συριακό έδαφος.

Μια απομονωμένη λωρίδα ερήμου μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας είναι η μόνη πρόσβαση που έχουν οι πρόσφυγες από τα μέσα του 2013 προκειμένου να μπουν στην Ιορδανία. 

Τους τελευταίους μήνες ολοένα και περισσότεροι Σύροι συγκεντρώνονται στη λωρίδα, περιμένοντας να τους επιτραπεί η είσοδος.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι οι συνθήκες σε αυτή τη λωρίδα γης επιδεινώνονται γρήγορα και ότι όσοι έχουν εγκλωβιστεί εκεί, περιμένοντας επί μήνες άδεια για να μπουν στην Ιορδανία, είναι κυρίως ευάλωτες κατηγορίες αμάχων.

Σύμφωνα με την UNCHR, στην Ιορδανία έχουν καταφύγει περίπου 630.000 πρόσφυγες, αλλά τους τελευταίους μήνες χιλιάδες έφυγαν αεροπορικώς για την Τουρκία. Μέχρι τώρα που άλλαξαν και εκεί οι όροι χορήγησης της βίζας.

Το efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες του έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού και της ελεύθερης έκφρασης, δεν δημοσιεύει όμως σχόλια υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου.
Έτσι, επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να μην δημοσιεύει ανάλογα σχόλια.
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας.