Νέες πιέσεις για αλλαγές στα πνευματικά δικαιώματα

moysiki_politismos.jpg

Μουσική πολιτισμός Με διήμερο τελεσίγραφο η ΑΕΠΙ εκβίασε τα μέλη της για συμφωνία τους σε ανοιχτή επιστολή προς τη νέα υπουργό Πολιτισμού, με την οποία ζητά μεγαλύτερη προστασία «έναντι των μεθοδεύσεων των χρηστών μουσικής»

Με μία πρωτοφανή κίνηση την περασμένη Τετάρτη η διοίκηση της ΑΕΠΙ αποφάσισε να δώσει άλλη μία «μάχη» ούτως ώστε να μην απολέσει τα ειδικά προνόμια που απολαμβάνει διαχρονικά.

Οπλο της, όλα αυτά τα χρόνια, ο δικαιολογημένος φόβος των πνευματικών δημιουργών μήπως και χαθούν τα πολλά για ορισμένους και τα λιγοστά για τους περισσότερους έσοδα που τους εξασφαλίζει η Εταιρεία.

Οπλο της, επίσης, οι ανοιχτές απειλές για μετακόμιση της εταιρείας στην Κύπρο. Κάπως έτσι κατάφερε να πετύχει τροποποιήσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για τα Πνευματικά Δικαιώματα επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, ώστε να περιορίζονται οι δυνατότητες ελέγχων στα οικονομικά και στη διαχείριση των δικαιωμάτων των δημιουργών.

Τώρα λοιπόν που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού η Λυδία Κονιόρδου, θεώρησε η ΑΕΠΙ καλό να μεγιστοποιήσει ξανά τις απαιτήσεις της.

Με ανοιχτό γράμμα προς την υπουργό και αφού τη συγχαίρει, η διοίκηση της ΑΕΠΙ αναφέρει: «Στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, που πρόκειται να ενσωματώσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 26/2014, επιχειρήθηκε να συμπεριληφθεί μία σειρά αντισυνταγματικών και αντικοινοτικών διατάξεων που δεν είχαν σχέση με το περιεχόμενο της εν λόγω Οδηγίας.

Αντίθετα, οι διατάξεις αυτές, σε μεγάλο βαθμό, αποσκοπούσαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των χρηστών μουσικής να απαλλαγούν από τη νόμιμη υποχρέωσή τους για καταβολή της προβλεπόμενης από τον νόμο αμοιβής για τη χρήση και εκμετάλλευση των έργων μας στις επιχειρήσεις τους.

Μετά τη σθεναρή αντίδρασή μας ως δημιουργών και των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης που μας εκπροσωπούν, ορισμένες από τις διατάξεις αυτές έχουν αφαιρεθεί, ωστόσο στο νέο νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο απερχόμενος υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς στη Συνέντευξη Τύπου στις 13/10/2016, υπάρχουν σημεία που χρειάζονται πιο προσεκτική και ξεκάθαρη διατύπωση, ώστε να διασφαλιστούν τα πνευματικά μας δικαιώματα έναντι των μεθοδεύσεων των χρηστών μουσικής».

Στη συνέχεια η ΑΕΠΙ ζητά συνάντηση με τη Λυδία Κονιόρδου. Ισως για να πιέσει για επιπλέον αλλαγές στο επίμαχο νομοσχέδιο.

Το πρωτοφανές όμως της επιστολής αυτής είναι ότι συνοδεύτηκε με προσωπικό μήνυμα προς τα χιλιάδες μέλη της ΑΕΠΙ, με το οποίο διευκρινίζεται ότι αν μέσα σε δύο ημέρες, και συγκεκριμένα μέχρι την περασμένη Παρασκευή, δεν αποστείλουν σημείωμα με τη διαφωνία τους, τότε η υπογραφή τους θα συνοδεύει το γράμμα της ΑΕΠΙ προς τη Λυδία Κονιόρδου.

Η «Εφ.Συν.», έχοντας ασχοληθεί αναλυτικά με τα προβλήματα των πνευματικών δημιουργών, με το νομοσχέδιο και με τη δράση της ΑΕΠΙ, έγινε αποδέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από θυμωμένους δημιουργούς που εύλογα είναι έξαλλοι με την εκβιαστική αυτή επιστολή απόσπασης των υπογραφών τους.

Αντίδραση του ΜΕΤΡΟΝ

Αμεση ήταν και η αντίδραση του σωματείου ΜΕΤΡΟΝ, μέλους της ΑΕΠΙ, που εκπροσωπεί 126 δημιουργούς πνευματικών δικαιωμάτων, προς τη διοίκηση της εταιρείας.

«Συμφωνούμε πως επιβάλλεται να συναντηθούμε με τη νέα υπουργό Πολιτισμού» γράφουν προς τη διοίκηση της ΑΕΠΙ.

«Ζητούμε να παραστούμε μαζί με τους εκπροσώπους της ΑΕΠΙ στη συνάντηση με τη νέα υπουργό, όπως και να προηγηθεί ενημέρωσή μας και προετοιμασία πιθανών κοινών μας θέσεων.

»Αδεια χρήσης των υπογραφών μας για την κοινοποίηση της επιστολής σας προς οιοδήποτε πολιτικό ή διοικητικό Φορέα δεν μπορούμε να σας δώσουμε εν λευκώ, αφού δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από σας για τα εξής θέματα:

α) Ακριβώς ποια είναι τα σημεία που χρειάζονται με βάση την επιστολή σας πιο προσεκτική και ξεκάθαρη διατύπωση στο σχέδιο νόμου, ώστε να διασφαλιστούν τα πνευματικά μας δικαιώματα έναντι των μεθοδεύσεων των χρηστών μουσικής;

β) Ποιοι είναι οι δημιουργοί που απευθύνουν το κάλεσμα (και που θα στελεχώσουν την αντιπροσωπεία δημιουργών) και σε ποιες επιστολές προς το υπουργείο αναφέρεστε;

»Επίσης, γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται εκπροσώπηση του ΜΕΤΡΟΝ ως αναγνωρισμένου σωματείου; Αναμένουμε πρόσκλησή σας ώστε να στηρίξουμε από κοινού στη συνάντηση τα δικαιώματά μας έναντι των χρηστών, αλλά και να ενημερωθούμε για τις υπόλοιπες πτυχές του νόμου και τις προθέσεις του υπουργείου».

Την επιστολή υπογράφει το Δ.Σ. του ΜΕΤΡΟΝ: Φοίβος Δεληβοριάς, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Αντώνης Πλέσσας, Γιώργος Ανδρέου, Μανώλης Φάμελλος, Στάθης Δρογώσης και Φοίβος Τασσόπουλος.

Είναι βέβαιο ότι εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου θα ενταθούν οι πιέσεις όλων των ενδιαφερομένων προς τη νέα υπουργό την ίδια στιγμή που ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς, πότε και αν τελικά η μεταφορά της ΑΕΠΙ στην Κύπρο ακυρώθηκε.

Προφανώς οι πράξεις αυτού του «δράματος» δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η συνέχεια αναμένεται, όχι βέβαια στο «σανίδι» αλλά πλέον μέσα στη Βουλή.