Νέα «σοδειά» ντόπινγκ ανακοίνωσε η ΔΟΕ εν όψει «Ρίο 2016»

pekino2008.jpg

Ολυμπιακοί Πεκίνου 2008 AP Photo/Petr David Josek, file

Νέα «βόμβα» ντόπινγκ, σχεδόν δυόμισι μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Ζανέιρο. Η ΔΟΕ ανακοίνωσε χθες ότι σε επανέλεγχο 454 δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 προέκυψαν 31 ντοπέ αθλητές από 12 χώρες και 6 διαφορετικά αθλήματα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τόνισε ότι τα δείγματα προέρχονται από αθλητές που είναι ακόμα εν ενεργεία και πρόκειται (ή έχουν μεγάλες πιθανότητες) να μετάσχουν στη διοργάνωση του Ρίο.

Κανένα όνομα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ούτε αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες για την εθνικότητα ή για τα «ύποπτα» αθλήματα.

Η ΔΟΕ διευκρίνισε επίσης ότι έχει προχωρήσει σε 250 νέες αναλύσεις δειγμάτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν προσεχώς.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, «όλα αυτά τα μέτρα είναι η δική μας απάντηση κατά των απατεώνων. Δεν τους αφήνουμε να νικήσουν. Θα αποδείξουμε ότι οι ντοπαρισμένοι αθλητές δεν θα έχουν τόπο να κρυφθούν».

Υπενθυμίζουμε ότι ισχύει ακόμα η απαγόρευση που έχει επιβληθεί στη ρωσική ομοσπονδία στίβου, η οποία δεν μπορεί να στείλει αθλητές της στη Βραζιλία, λόγω του συστηματικού ντόπινγκ που γινόταν επί χρόνια στη χώρα, σύμφωνα με την αναφορά-καταπέλτη της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ (WADA) στα τέλη του 2015.

Η υπόθεση θα επανεξεταστεί από τη ΔΟΕ στις 17 Ιουνίου, όμως οι προοπτικές για τους Ρώσους αθλητές είναι μάλλον ζοφερές.

Υπάρχει επίσης περίπτωση να επιβληθεί αντίστοιχη τιμωρία και στους αθλητές στίβου της Κένιας, καθώς ο νέος νόμος περί αντιντόπινγκ που ψηφίστηκε στη χώρα δεν είναι σύμφωνος με τους κανονισμούς της WADA.