Ναι, ο χειμώνας απειλεί σοβαρά τα ζωάκια μας

katoikidia_xeimonas.jpg

Προστασία των κατοικιδίων τον χειμώνα Λοιμώξεις και συμπτώματα γρίπης είναι πιθανά για όσα ζουν έξω απ' το σπίτι

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το κρύο έχει γίνει έντονο. Οπως εμείς νιώθουμε την ανάγκη να ζεσταθούμε, το ίδιο αποζητούν και τα ζώα, δεσποζόμενα και αδέσποτα.

Τις κρύες μέρες του χρόνου θα πρέπει να διασφαλίζουμε ότι τα κατοικίδιά μας παραμένουν ζεστά και ασφαλή. Καλό είναι να τα κρατάμε μέσα στο σπίτι και η βόλτα να είναι σύντομη.

Η έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει χιόνι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι μπορεί να υποστούν αλλοιώσεις στα πελματικά φύματα.

Στα μακρύτριχα σκυλάκια καλό είναι να κουρεύονται οι τρίχες ανάμεσα στα δάκτυλα πριν βγουν στο χιόνι, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα να σχηματιστούν χιονόμπαλες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν, αν δεν τις αντιληφθούμε, ακόμα και κρυοπαγήματα. Τα κοντότριχα σκυλάκια καλό θα ήταν να φοράνε τα μπουφάν τους πριν βγουν βόλτα.

Οπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα μπορεί να κολλήσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, κυρίως ιογενούς αιτιολογίας, οι οποίες στην πορεία μπορεί να επιπλακούν από ορισμένα βακτήρια και να προκαλέσουν ακόμα και πνευμονία.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πτώση της άμυνας των ζώων που εκτίθενται σε αυτές αποτελούν προδιαθετικούς παράγοντες για την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης (βήχας, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, κατάπτωση, ανορεξία, πυρετός).

Επίσης ζώα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια, νοσήματα θυρεοειδούς και επινεφριδίων) στις ακραίες θερμοκρασίες θα πρέπει να παραμένουν μέσα στο σπίτι, διότι δεν έχουν το ίδιο έντονη την ικανότητα θερμορύθμισης.

Το ίδιο ισχύει για τα κουτάβια και για τα υπερήλικα ζώα. Η αντοχή ενός ζώου στο κρύο, εκτός από την ηλικία και το επίπεδο υγείας του, εξαρτάται και από την ποσότητα του λίπους που έχει στο σώμα του, το οποίο λειτουργεί θερμομονωτικά.

Τα ζώα που ζουν κατά κύριο λόγο εκτός σπιτιού, π.χ. σε κήπο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κατά την περίοδο του χειμώνα έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, οπότε θα πρέπει να αυξάνουμε λίγο την ποσότητα της τροφής που τους χορηγούμε.

Τις πολύ κρύες νύχτες που η θερμοκρασία είναι χαμηλή, καλό είναι τα ζώα να είναι μέσα στο σπίτι.

Αν για κάποιους λόγους αυτό είναι αδύνατο, τότε θα πρέπει να εξασφαλίζουμε ένα κατάλληλα διαμορφωμένο σπιτάκι, το οποίο θα βρίσκεται μακριά από ρεύματα αέρα και θα είναι τοποθετημένο σε επίπεδο υψηλότερο του εδάφους για να αποφεύγεται η υγρασία σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης.

Τέλος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να προσέχουμε τον χειμώνα είναι η παρουσία αδέσποτων γάτων μέσα σε μηχανές ή πάνω σε ρόδες αυτοκινήτων με σκοπό να ζεσταθούν.

Για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, τις κρύες μέρες, πριν ξεκινήσουμε το αυτοκίνητο, χτυπάμε ελαφρά το καπό για να απομακρυνθούν.

*Κτηνίατρος, Αμπελόκηποι (Αθήνα)