Να περάσει στα χέρια των δημιουργών η ΑΕΠΙ

aepi.jpg

Θάνος Μικρούτσικος Γιώργος Ανδρέου Νίκος Πορτοκάλογλου Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Πορτοκάλογλου

Την ώρα που οι καλλιτέχνες τρώγονται μεταξύ τους για το θέμα της ΑΕΠΙ έχοντας στήσει δύο «αντίπαλα» στρατόπεδα, βγήκε ο Θάνος Μικρούτσικος και τόνισε το αυτονόητο: «Είμαστε τα θύματα όλων».

Οι δημιουργοί εννοούσε, συνθέτες και στιχουργοί. Το είπε χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου του «Μέτρον», του παλαιότερου σωματείου των δημιουργών που μετά τη διάσπασή του έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Το νέο σωματείο που δημιουργήθηκε είναι το «Ασμα 450+» και μετράει περισσότερα από 450 μέλη.

Στο πάνελ των δημιουργών του «Μέτρον» χθες εκτός από τον Θάνο Μικρούτσικο ήταν ακόμα οι Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώργος Ανδρέου, Μανώλης Φάμελλος και Στάθης Δρογώσης.

Ηταν πολλοί δημιουργοί στη «Σφίγγα» χθες όπου πραγματοποιήθηκε η μάζωξη, από τον Φίλιππο Πλιάτσικα ώς τον Νότη Μαυρουδή και από τον Κώστα Τουρνά ώς τον Γιώργο Δημητριάδη και τον Φοίβο (τον συνθέτη του λαϊκού, όχι τον Δεληβοριά). Οι θέσεις τού «Μέτρον» επιγραμματικά:

■ «Πιστεύουμε πως το άρθρο 45 στην πρώτη του μορφή ισοδυναμούσε με αναστολή των πληρωμών των χρηστών αίροντας έμμεσα την ποινική προστασία του πνευματικού δικαιώματος. Επέβαλε μια μακροχρόνια διαδικασία διαπραγματεύσεων, υποχρεωτικής διαιτησίας και εκδικάσεων που στην πράξη θα μηδένιζαν τα έσοδά μας».

■ «Το πρώτο νομοσχέδιο προέβλεπε την υπαγωγή της ΑΕΠΙ σε καθεστώς Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης (κάτι σαν βίαιη εγχείρηση αλλαγής φύλου), πράγμα που ενώ θα το θέλαμε πολύ, δυστυχώς δεν στηρίζεται πουθενά και ισοδυναμεί στην πράξη με απαλλοτρίωση. Ακόμα στον βαθμό που θα συνέβαινε αυτό, υπήρχε (και υπάρχει) πολύ σοβαρός κίνδυνος να αναλάβουν τον έλεγχο του νέου οργανισμού, ξένοι οργανισμοί και συμφέροντα».

■ «Είμαστε υπέρ της πλήρους αποχώρησης των μετόχων από τη διοίκηση της ΑΕΠΙ. Δεν είμαστε αντίθετοι στον θεσμό του επιτρόπου, φτάνει να τον εισηγείται το Εποπτικό Συμβούλιο των Δημιουργών και να αποφασίζει για την εφαρμογή του σχετικό δικαστήριο».

■ «Δεν έχουμε διαφορές ως προς τους στόχους με το σωματείο ΑΣΜΑ 450+, αλλά ως προς τη στρατηγική».

■ «Θέλουμε μια ισχυρή, υγιή και καθαρή ΑΕΠΙ που να εισπράττει, να ελέγχουμε τι και πώς το εισπράττει και να το διανέμουμε εμείς οι δημιουργοί σε εμάς τους δημιουργούς. Και στο άμεσο μέλλον να διεκδικήσουμε και να πάρουμε όχι μόνο τη διοίκηση, αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό στα χέρια μας».

Ηταν 24 Φεβρουαρίου 2017 (14 μήνες μετά την 23η Δεκεμβρίου 2015 που είδαμε για πρώτη φορά το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα!), όταν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου προανήγγειλε στη Βουλή «την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να εξυγιάνει τον χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και να προστατέψει τους καλλιτέχνες και τους χρήστες-καταναλωτές σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία».

Ηταν 26 Μαρτίου 2017 όταν η κ. Κονιόρδου μιλώντας στην «Αυγή» μάς διαβεβαίωνε πως «τον δρόμο προς τη Βουλή έχει πάρει και το τελικό σχέδιο νόμου» για τα πνευματικά δικαιώματα. Σήμερα Τρίτη 16 Μαΐου 2017 το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμα στον... δρόμο.