Να κλείσουν τα φροντιστήρια στις 17 Νοέμβρη

frontistirio-14.11.jpg

Να κλείσουν τα φροντιστήρια στις 17 Νοέμβρη Το σωματείο των καθηγητών καταγγέλλει πως οι ιδιοκτήτες επιδιώκουν να γίνουν μαθήματα ανήμερα του Πολυτεχνείου.

Καταγγελίες σχετικά με την πρόθεση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων να λειτουργήσουν κανονικά τη μέρα της επετείου της 17ης Νοεμβρίου έφθασαν στο Σωματείο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), το οποίο σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η προσπάθεια να μετατραπεί σε μια συνηθισμένη μέρα [σ.σ. η 17η Νοεμβρίου] με τους μαθητές και τους καθηγητές μαντρωμένους στα φροντιστήρια, μακριά από τις εκδηλώσεις αγώνα και τιμής, στιγματίζει ανεξίτηλα τους εμπνευστές της, είναι θλιβερή και θα αποτύχει».

Το ΣΕΦΚ καταγγέλλει τους εργοδότες φροντιστές ότι ψεύδονται και επικαλούνται μία δήθεν νομιμότητα τη στιγμή που η 17η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα αργίας για όλα τα φροντιστήρια σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου αλλά και τις εγκυκλίους Δ5/5500/4-11-1983 και Δ5/3239/1-6-1989 του ΥΠΕΠΘ.

Μάλιστα, σε επιστολή που απέστειλε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τμήμα Β΄, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, ως απάντηση σε σχετική ερώτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών Ελλάδας, υπενθυμίζει ότι βρίσκεται σε ισχύ η αρ. Δ5/5500/4-11-1983 (ΦΕΚ 652 Β΄) υπουργική απόφαση όπως και η ΣΣΕ 87/2001, η οποία αναφέρει ότι οι καθηγητές δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δικαιούμενοι των αντίστοιχων αποδοχών τους, κατά τις ημέρες αργίας που ως τέτοιες ορίζονται η Καθαρά Δευτέρα, η μέρα του Αγίου Πνεύματος, η 17η Νοεμβρίου και η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους.

Το ΣΕΦΚ απαιτεί από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής και από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος να κρατήσουν τα φροντιστήρια κλειστά, ενώ ζητά από τους καθηγητές σε αυτά να αντισταθούν στις προσπάθειες καταστρατήγησης της «[...] μοναδικής αργίας αφιερωμένης στη μαθητική και σπουδάζουσα νεολαία» και καλούν γονείς και μαθητές να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την ΟΕΦΕ και τον πρόεδρό της, Γιάννη Βαφειαδάκη, ενημερωθήκαμε ότι η Ομοσπονδία προτρέπει τους φροντιστές να μην ανοίξουν, αλλά ότι «δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανέναν», ενώ ο ΣΕΦΑ σε αντίστοιχη ανακοίνωσή του προτείνει στα μέλη του να μη λειτουργήσουν τα φροντιστήρια.