Να αποδώσει όσα χρωστά η Γερμανία

glezos.jpg

Μανώλης Γλέζος Ο Μανώλης Γλέζος θέτει τον κεντρικό άξονα των ομιλιών στο 10ο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το 10ο Συνέδριο του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), που πραγματοποιείται αύριο Κυριακή, θα ξεκινήσει με τον πρόεδρό του, Μανώλη Γλέζο, να θέτει τον κεντρικό άξονα των ομιλιών:

Η συνθήκη ειρήνης που ποτέ δεν υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (ως η μόνη εξαίρεση). Σύμφωνα με αυτήν, υποχρεούται η Γερμανία να αποδώσει τις οφειλές που μέχρι σήμερα ακόμη χρωστάει.

Συνακόλουθα, θα γίνει απολογισμός για τα πεπραγμένα του Συμβουλίου τα τελευταία χρόνια (θυμίζουμε ότι ιδρύθηκε το 1996 και συνεδριάζει ανά τριετία), θα συζητηθεί ο προγραμματισμός των μελλοντικών δράσεων, οι οργανωτικές τοποθετήσεις, καθώς και τα οικονομικά του Συμβουλίου.

Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων και των πολιτικών κομμάτων, θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις συνέδρων και το συνέδριο θα κλείσει με την εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα συζητηθούν, λ.χ. η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, όπως αυτή αποτυπώνεται στο τελευταίο βιβλίο του, «Υπάρχει λύση; Μια συζήτηση με τον Γιάννη Πρετεντέρη» (εκδ. Πόλις, Αθήνα 2016, σελ.133).

Εκεί, ο κ. Σημίτης, αναφερόμενος στην παρούσα κυβέρνηση, λέει πως: «Το πρότυπο που ακολουθεί είναι το εθνικό-λαϊκιστικό. Υπάρχουν πολλά και κραυγαλέα παραδείγματα. Στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας κυριαρχεί μια αμυντική νοοτροπία.

Καλλιεργεί την εντύπωση ότι η Ελλάδα αδικείται, ότι είναι θύμα στυγνής εκμετάλλευσης της Γερμανίας και άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης, ότι η υπερχρέωση οφείλεται στους ξένους που στην πραγματικότητα μάς χρωστούν λεφτά, όπως τις πολεμικές αποζημιώσεις».

«Το συνέδριο καλείται να πετύχει την ανανέωση και ενδυνάμωση του Εθνικού Συμβουλίου, χωρίς όμως αλλαγή του προσανατολισμού και της αγωνιστικής του φυσιογνωμίας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Αριστομένης Συγγελάκης, ενεργό μέλος του Συμβουλίου.

«Πρέπει να γεφυρώσει τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης με τις νεότερες γενιές, δημιουργώντας ένα παλλαϊκό κίνημα, που θα ενώσει τον λαό στη διεκδίκηση των απαράγραπτων δικαιωμάτων του και στην κατοχύρωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Αγωνιζόμαστε κι αισιοδοξούμε».

Αύριο Κυριακή (18/12), 9.30-14.00, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Δαφνομήλη 1, Αθήνα. Πλησίον του Γαλλικού Ινστιτούτου).