«Μπορούν να τελούν υπό τον φόβο της απόλυσης;»

nikos_filis.jpg

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στο βήμα της Βουλής Με σθένος και επικλήσεις στους Παύλο Μπακογιάννη και Κωνσταντίνο Καραμανλή υπερασπίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Φίλης τη ρύθμιση-ασπίδα για τις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών | EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με επικλήσεις στον Παύλο Μπακογιάννη και στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής την επαναφορά της προστασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απέναντι στις αναιτιολόγητες απολύσεις.

Απαντώντας στην κριτική των σχολαρχών και στελεχών της Ν.Δ. περί απόπειρας «σοβιετοποίησης» της εκπαίδευσης, ο Νίκος Φίλης, εγκαινιάζοντας με την ομιλία του την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, υπενθύμισε ότι το Σύνταγμα προβλέπει την κρατική εποπτεία και τον έλεγχο επί της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Τα δικαιώματα

Οπως είπε, ο στόχος της ρύθμισης, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια του Σώματος, στο πλαίσιο σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, δεν είναι η ικανοποίηση κάποιου συντεχνιακού αιτήματος, αλλά η προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. «Μπορούν να τελούν συνεχώς υπό τον φόβο της αναιτιολόγητης και καταχρηστικής απόλυσης;», αναρωτήθηκε.

Στη συνέχεια επικαλέστηκε τη συζήτηση στη Βουλή από το μακρινό 1977, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή με υπουργό Παιδείας τον Γ. Ράλλη περνούσε από τη Βουλή αντίστοιχη ρύθμιση, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά άρθρο του Παύλου Μπακογιάννη στην εφημερίδα «Το Βήμα», την ίδια περίοδο, στο οποίο αναφερόταν ότι η έλλειψη μονιμότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αποτελεί «μειονέκτημα, προκαλεί ανωμαλίες και μετατρέπει το σχολείο περισσότερο σε επιχείρηση και λιγότερο σε σχολείο».

Ο Ν. Φίλης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι υπερασπίζεται την ασυδοσία στην ιδιωτική εκπαίδευση και την κάλεσε να αναλογιστεί τον «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό» του Κ. Καραμανλή και όχι τον «νεοφιλελευθερισμό» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Παιδείας επικαλέστηκε ακόμη τη στήριξη στις ρυθμίσεις αυτές και του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη (ΠΑΣΟΚ), ενώ ταυτόχρονα προανήγγειλε την πρόσληψη 9.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή φέτος και εξήγγειλε νέο σύστημα διορισμών από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Απαντώντας σε όσα είπε ο υπουργός Παιδείας, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάξιμος Χαρακόπουλος (Ν.Δ.) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιχειρεί να κοντύνει το ιδιωτικό σχολείο» και πρόσθεσε ότι «ο καλός εκπαιδευτικός δεν έχει καμιά ανάγκη μονιμότητας».

Παράλληλα τάχθηκε κατά της ελεύθερης πρόσβασης σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από τον υπουργό περισσότερο διάλογο για το ζήτημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι) πρότεινε να θεσμοθετηθεί μια 5μελής επιτροπή όπου θα συμμετέχει και το υπουργείο και η οποία θα κρίνει την καταχρηστικότητα της απόλυσης.

Την απόσυρση της τροπολογίας για την ειδική αγωγή ζήτησε το ΚΚΕ, με τον εισηγητή του Σταύρο Τάσσιο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί με την πολιτική της να εξοικονομήσει πόρους για να ωφελήσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» στο νομοσχέδιο και «υπέρ» στα δύο άρθρα για τα εργασιακά των εκπαιδευτικών.