«Μόνο η ΕΠΟ υπεύθυνη για το ποδόσφαιρο»

misel_platini.jpg

Ο Μισέλ Πλατινί αναλύει τον ρόλο του ποδοσφαιρικού αυτοδιοίκητου και τονίζει ότι ισχύει για όλες τις χώρες του κόσμου

Με αφορμή την κατάθεση προς δημόσια διαβούλευση του προσχεδίου του νέου αθλητικού νόμου πριν από λίγους μήνες, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα συνέντευξη του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, στην οποία αναλύεται με λεπτομέρειες το λεγόμενο «ποδοσφαιρικό αυτοδιοίκητο», όπως το εννοούν η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

• Κύριε Πλατινί, στην Ελλάδα γίνεται πολύς λόγος από πολλές πλευρές για τα θέματα διαιτησίας, αλλά και για τα διοικητικά της ΕΠΟ. Παρακολουθώντας όλα τα δρώμενα στη χώρα μας, ποια είναι η θέση σας;

Στην Ελλάδα ασχολείστε υπερβολικά με τα διοικητικά και βεβαίως με τα θέματα της διαιτησίας. Ετσι, ξεχνάτε το πραγματικό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να προσανατολίζεται και ο κόσμος σε αυτήν τη νοοτροπία. Είναι κρίμα, γιατί η χώρα σας έχει μια πολύ καλή εθνική ομάδα, που έχει πετύχει σπουδαία πράγματα τόσο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα όσο και στα παγκόσμια κύπελλα τα τελευταία 10 χρόνια. Επίσης, οι σύλλογοί σας κερδίζουν τον σεβασμό με την παρουσία τους στις διοργανώσεις της UEFA, τόσο στο Champions League όσο και στο Europa League. Πρέπει να είστε υπερήφανοι γι’ αυτά κι όχι να αυτομαστιγώνεστε με όλα τα υπόλοιπα. Η συνεχής και μονομερής ενασχόληση με όσα γίνονται έξω από τις γραμμές του γηπέδου, στερεί απ’ όλους το πραγματικό νόημα του ποδοσφαίρου. Ναι, όλα είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά το σημαντικότερο είναι το θέαμα. Το ίδιο το παιχνίδι. Οι πρωταγωνιστές του είναι οι ποδοσφαιριστές κι οι προπονητές. Οχι οι παράγοντες και οι διαιτητές. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι πέραν του ίδιου του ποδοσφαίρου, ασχοληθείτε με τις κοινωνικές δράσεις που ήδη εμείς έχουμε υιοθετήσει. Την καμπάνια εναντίον του ρατσισμού λόγου χάριν.

• Ενα θέμα της επικαιρότητας είναι οι σχέσεις ομοσπονδίας - πολιτείας, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης νέος αθλητικός νόμος. Ποια είναι η θέση σας;

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι μια και καλή: Δεν είναι καν στο χέρι της ΕΠΟ και καμιάς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας που είναι μέλος της FIFA και της UEFA να παρεκκλίνει έστω και στο ελάχιστο από τον εξής δρόμο: Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Αρα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να λειτουργεί (σε διοικητικό επίπεδο) πλήρως εναρμονισμένη με το καταστατικό της FIFA και της UEFA. Θέλω να είμαι σαφέστατος. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης για καμία ομοσπονδία! Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ή τη Γαλλία. Ισχύει για όλες τις ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση. Οποιαδήποτε μορφή καταστρατήγησης των κανονισμών και των διατάξεων της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σημαίνει αυτομάτως τιμωρία της ομοσπονδίας. Αυτό -επαναλαμβάνω- είναι αδιαπραγμάτευτο. Και συνιστά άμεσο μήνυμα όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς όλους όσοι διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη σε όλον τον κόσμο. Λόγου χάριν, οι εκλογικές διαδικασίες για το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας είναι μέχρι σήμερα και οφείλουν να συνεχίσουν να είναι πλήρως εναρμονισμένες με το καταστατικό και τις διατάξεις μας. Με δυο λόγια: σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας και η ΕΠΟ (όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδίες σε όλον τον κόσμο) οφείλει να αυτορρυθμίζεται με βάση όσα ισχύουν για τα μέλη της FIFA και της UEFA. Αυτό δεν αλλάζει και δεν αυτοκαθορίζεται από κάθε μέλος μας.

• Και με ποιον τρόπο θα συνδιαλέγεται η ομοσπονδία με το κράτος;

Εχετε κοινοβουλευτική δημοκρατία και Σύνταγμα. Τα σεβόμαστε απολύτως. Η πολιτεία έχει τον ρόλο της και σε θέματα που αφορούν το ελληνικό κράτος προφανώς έχει λόγο. Δεν θα σας πω εγώ πώς θα συνδιαλέγεστε με την πολιτεία. Στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης της βίας και της ασφάλειας λόγου χάριν, προφανέστατα και η ελληνική κυβέρνηση έχει λόγο και ρόλο κι επιθυμούμε (επιδιώκουμε μπορώ να πω) συνεργασία. Τα θέματα φορολογικής και ασφαλιστικής επάρκειας των ομάδων σε σχέση με τις υποχρεώσεις σαφέστατα και αφορούν το κράτος! Στα θεσμικά θέματα του ποδοσφαίρου, όμως, η ΕΠΟ (όπως και όλες οι ομοσπονδίες παγκοσμίως) αυτοκαθορίζεται - αυτοδιοικείται με βάση τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που θέτουν η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία. Αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα που οφείλουν να είναι σεβαστά απ’ όλους. Ο καθένας, ομοσπονδία και κράτος, έχει τον ρόλο του, αλλά και τα όριά του, που πρέπει να γίνονται σεβαστά. Ούτε το κράτος μπορεί να επεμβαίνει στη λειτουργία του ποδοσφαίρου, ούτε το ποδόσφαιρο σε θέματα που αφορούν το ελληνικό κράτος. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι σαφή τα όρια. Αυτά τα θέματα είναι λυμένα παγκοσμίως. Επαναλαμβάνω ότι με όλα αυτά χάνουμε την ουσία του ποδοσφαίρου.

• Αναφερθήκατε στη βία. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο τρόπος αντιμετώπισής της;

Να ένας τομέας που υπάρχει δίπολο ομοσπονδίας - πολιτείας! Τι θέλω να πω; Για μια ομάδα που συμμετέχει στο Champions League ή το Europa League, για μια εθνική ομάδα που συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις είναι αδιανόητο να προκαλέσουν οι οπαδοί της επεισόδια. Γιατί; Διότι θα επιβληθούν αυτομάτως βαρύτατες τιμωρίες. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς χάρες, χωρίς επιείκεια. Οπως επίσης, εάν υπάρξουν παρεκτροπές σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, φαινόμενα ρατσισμού ή άλλη οποιαδήποτε κοινωνική εκτροπή εντός γηπέδου ή στις εξέδρες, οι τιμωρίες θα είναι επίσης σκληρές. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και το ξέρουν όλοι. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά το κράτος πρέπει να υπάρξουν επίσης αυστηρότατες ποινές, φυλακίσεις, στέρηση δικαιώματος εισόδου στα γήπεδα και συστήματα ελέγχου των σταδίων για όσους μπαίνουν σ’ αυτά. Είναι ορισμένοι κανόνες και νόμοι που, εφόσον εφαρμόζονται με σταθερότητα και συνέπεια, δεν λέω ότι θα εξαφανίσουν, αλλά θα μειώσουν στο ελάχιστο το φαινόμενο της βίας. Το ποδόσφαιρο είναι χαρά. Δεν είναι πόλεμος. Στο ποδόσφαιρο σεβόμαστε τον άνθρωπο, την αξία, την υπόστασή του. Κάθε άνθρωπο. Πρέπει όμως να υπάρχει βούληση από όλους. Το πλαίσιο ως FIFA και UEFA το έχουμε θέσει και είναι αυστηρότατο. Από κει και πέρα χρειάζεται βούληση κι επιμονή...

•Τη Δευτέρα θα συναντηθούν στη Νιόν της Ελβετίας ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή, όπως έγινε γνωστό αργά χθες βράδυ από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου.