Μισή αποφυλάκιση για Ακη

tsoxatzopoulos.jpg

Ακης Τσοχατζόπουλος EUROKINISSI//ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται δεδομένων των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, ο Ακης Τσοχατζόπουλος άκουσε, πέντε χρόνια μετά τον εγκλεισμό του στη φυλακή, ότι οι δικαστές έκαναν δεκτή την τελευταία αίτηση αποφυλάκισής του.

Ωστόσο, μπροστά στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ φέρεται να ορθώνεται και πάλι ένα νέο εμπόδιο για την ελευθερία του, που είναι το ύψος της εγγυοδοσίας (200.000 ευρώ) που του επέβαλε το δικαστήριο, η καταβολή της οποίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυλάκισή του.

Τόσο οι συνήγοροι υπεράσπισής του όσο και το οικογενειακό του περιβάλλον ισχυρίζονται ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος αδυνατεί να καταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ, αδυναμία η οποία μπορεί να τον οδηγήσει πίσω στη φυλακή με άμεσες επιπτώσεις στην ήδη επιβαρημένη υγεία του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός έχει καταδικαστεί πρωτόδικα, του έχει επιβληθεί 20ετής κάθειρξη για διακίνηση μαύρου χρήματος για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων επί θητείας του στο ΥΠΕΘΑ, ενώ το διάστημα αυτό δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, το οποίο χθες με οριακή πλειοψηφία (3-2) έκανε δεκτή την αίτηση αντικατάστασης της ποινής του με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Πιο συγκεκριμένα, εκτός από την καταβολή εγγυοδοσίας στον πρώην υπουργό επιβλήθηκαν και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της χρήσης εναέριων και πλωτών μέσων, της παράδοσης σε Αστυνομικό Τμήμα του διαβατηρίου του, της απαγόρευσης εκδόσεως νέου διαβατηρίου, της μόνιμης διαμονής του σε γνωστή διεύθυνση και της υποχρεωτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα δύο φορές τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τον όρο της εγγυοδοσίας η σχετική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-1), καθώς ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι θα πρέπει να του επιβληθεί ως εγγύηση το ποσό των 100.000 ευρώ.

«Ανεφάρμοστη» χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου ο εκ των συνηγόρων του Λεωνίδας Κοτσαλής, υπογραμμίζοντας: «Η υγεία του, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο, μπορεί να εξαρτηθεί από το ύψος της εγγυοδοσίας; Εγώ δεν το πιστεύω ως νομικός».

Θέμα υγείας

Αλλά και οι έτεροι υπερασπιστές του πρώην υπουργού, Γιάννης Παγορόπουλος και Γιάννης Νικολάου, υπογράμμισαν ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει χρήματα για να καταβάλει την εγγυοδοσία, με τον πρώτο να υποστηρίζει: «Αν επιστρέψει στη φυλακή ο Ακης και μέχρι να βρεθούν τα χρήματα συμβεί το ανεπανόρθωτο δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης όλων μας;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον δρόμο για την ελευθερία του Ακη Τσοχατζόπουλου άνοιξε νωρίς χθες το πρωί η εισαγγελέας της έδρας, η οποία ζήτησε από το δικαστήριο να γίνει δεκτή η αίτηση αποφυλάκισης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του πρώην υπουργού, καθώς κινδυνεύει με υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του.