Μικρή άνοιξη του βιβλίου

ekthesi_vivlioy.jpg

  14η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη ΔΕΘ 14η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη ΔΕΘ | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Πού πάει ο κόσμος; Το περασμένο Σαββατοκύριακο πάντως, οι Θεσσαλονικείς πήγαν στη 14η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη ΔΕΘ. Μαθητές και φοιτητές, οικογένειες με μωρά στα καρότσια, μεσήλικες με σκυλάκια, άνθρωποι κάθε ηλικίας, παρότι η θερμοκρασία φώναζε... παραλία, ψήφισαν... έκθεση βιβλίου.

Για να ενημερωθούν για τις φρέσκες εκδόσεις, για να δουν από κοντά συγγραφείς-σταρ όπως οι Πασκάλ Μπρικνέρ, Ζουλφί Λιβανελί, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, για να ακούσουν επίμαχες συζητήσεις γύρω από τον Νότο στη λογοτεχνία αλλά και τη γεωπολιτική, για να ζήσουν βιωματικά εργαστήρια όπως το «Μοιραζόμαστε βιβλία, μοιραζόμαστε πατρίδες» για τα προσφυγόπουλα.

Δεν έλειψαν βεβαίως και οι εκπλήξεις, με το ποντιακό συγκρότημα που έφερε ο Αχιλλέας Κυριακίδης, με τον Ναπολιτάνο Ερι ντε Λούκα να τραγουδά το «Luna rossa» στην παρουσίαση του βιβλίου του, με τον Ζάουμε Καμπρέ να υπογράφει επί μιάμιση ώρα αντίτυπα, αλλά και με τη συμμετοχή της «Εφ.Συν.», της μόνης εφημερίδας με δικό της περίπτερο.

Χρόνια είχαμε να δούμε τόσο κόσμο στην ΔΕΒΘ, η λέξη συνωστισμός περιγράφει το κλίμα πολλών εκδηλώσεων με τον κόσμο να μένει όρθιος ή να κάθεται στο πάτωμα. Αλλωστε τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν.

Ανεβασμένη κατά 63% ήταν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σε σχέση με πέρυσι η επισκεψιμότητα την ημέρα των εγκαινίων (Πέμπτη) και κατά 30% τις υπόλοιπες τρεις ημέρες της διοργάνωσης. Αν το 2016 είχαν καταμετρηθεί περίπου 60.000 επισκέπτες, φέτος θα ξεπέρασαν τις 80.000.

Χρόνια επίσης είχαμε να δούμε τόσους ευχαριστημένους εκδότες και αναφερόμαστε στο εμπορικό σκέλος της διοργάνωσης. «Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε το κοινό για τα δοκίμια κι αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεται για ποιότητα», λέει ο υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης της έκθεσης Μανώλης Πιμπλής.

Οι εντυπώσεις είναι θετικές: από την αισθητική των περιπτέρων -ήταν μικρότερα αλλά πλούσια και προσεγμένα-, από την ποιότητα των εκδόσεων, ώς το πλήθος και το εύρος των εκδηλώσεων -έφτασαν τις 440!- και τα επίκαιρα θέματα που άγγιξαν, όπως οι διαφορές Βορρά και Νότου, η τρομοκρατία, το προσφυγικό και άλλα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.

Δεν είναι λίγοι οι εκδότες που μας περιέγραψαν μια μικρή άνοιξη του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες ή μίλησαν για δόξες εποχών προ κρίσης.

«Ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε υπάρχουν τρόποι να... ξεμιζεριάσουμε, ο κόσμος να χαίρεται και να βρίσκει την ουσία, ταυτόχρονα», λέει ο Μ. Πιμπλής, ο οποίος τονίζει πως η ΔΕΒΘ να συνεχίσει με εξωστρέφεια, ελκυστικές θεματικές ενότητες, ενώ θα συνδεθεί και με την Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου το 2018.