Μια δύσκολη σύνοδος εν όψει

trump-merkel.jpg

Ντόναλντ Τραμπ και Άνγκελα Μέρκελ Οι δύο ηγέτες δεν έχουν ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς και αυτό ίσως επηρεάσει τη διάσκεψη του Μονάχου | ΑP Photo

Η ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, αυτό το σαββατοκύριακο, είναι το θέμα άρθρο της ενημερωτικής ιστοσελίδας Politico, στην οποία σημειώνει ότι για πρώτη φορά οι ηγέτες των κρατών δεν θα γενικά ασχοληθούν με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά με τις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης. Καθώς έχουν αλλάξει ουσιωδώς τα πολιτικά δεδομένα στον κόσμο, επικεντρώνεται σε πέντε σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί σημασία.

Στο άρθρο του, υπό τον τίτλο «Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξουμε στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια», το Politico εξηγεί ότι αυτή «δεν είναι απλά μία συνηθισμένη διάσκεψη για την Ασφάλεια».

Όπως σημειώνει στο παρελθόν, η ετήσια διάσκεψη για την ασφάλεια -στην οποία μετέχουν ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων και διεθνείς οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε., που αποκαλείται και «διατλαντική οικογενειακή συγκέντρωση»-, ασχολούνταν με τα τεκταινόμενα στον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, υιοθετεί τη δήλωση του Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, προέδρου της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στην οποία τόνισε ότι, «δυστυχώς, φέτος εγείρονται πολύ περισσότερα θέματα από ό,τι πριν από δύο χρόνια».

Και το Politico εξηγεί γιατί:

Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Ευρώπη προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μία απρόβλεπτη κυβέρνηση η οποία έχει δώσει δείγματα περιφρόνησης στις πολυεθνικές συμμαχίες.

Εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι η άνοδος των ακροδεξιών-λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων, αλλά και η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονότα που όπως λέει, « έχουν βυθίσει» το ευρωπαϊκό μπλοκ στη χειρότερη κρίση στην ιστορία του».

Σύμφωνα με την πολιτική επιθεώρηση, οι μετέχοντες στη διάσκεψη του Μονάχου, θα πρέπει να λάβουν υπ' όψιν τους πέντε βασικά ζητήματα.

Το πρώτο είναι η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως τονίζεται, η διάσκεψη του Μονάχου είναι η πρώτη ευκαιρία για το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου να καθορίσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής πριν τις αναπτύξει διεθνώς. Δεδομένου ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ντόναλντ είχαν ένα μάλλον κακό ξεκίνημα, με τις επικρίσεις που έχει εκφράσει εναντίον της για την πολιτική της στο προσφυγικό.

Εκείνη από την πλευρά της, «μάλλον χειροκρότησε χλιαρά» την εκλογική του νίκη και τον επέκρινε με σφοδρότητα για την απόφασή το να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Επιπλέον, η υποστήριξη Τράμπ στο Brexit και η πρόβλεψή του ότι και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Βρετανίας, έχουν εξοργίσει τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ έχει χαρακτηρίσει τη δήλωση αυτή «κήρυξη πολέμου χωρίς όπλα».

Το δεύτερο είναι η Άμυνα, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Το Politico γράφει ότι μετά την απόφαση της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ε.Ε., η ιδέα για στενότερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία έχει αναδειχθεί σε τρόπο για την αναζωογόνηση της Ε.Ε. Εκεί εντάσσονται και οι πρωτοβουλίες για σύσταση επιχειρησιακής έδρας στις Βρυξέλλες για την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού ταμείου άμυνας.

Άλλωστε, αναφέρει, οι πρωτοβουλίες αυτές μπορεί να φαίνονται πιό ελκυστικές στα ευρωπαϊκά έθνη, δεδομένου ότι επειδή τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, τους έχουν προειδοποιήσει να μην υπολογίζουν πάντα στη βοήθεια των ΗΠΑ να τα υπερασπιστεί μέσω ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., όσο επώδυνη και αν είναι, θα διευκολύνει τα πράγματα πιό εύκολα, καθώς το Λονδίνο εμπόδιζε κάθε ιδεά για αμυντική συνεργασία εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Επίσης, αν και πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. διστάζουν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και να προχωρήσουν σε περαιτέρω συνεργασίες, υπάρχουν προσδοκίες στη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης να προχωρήσει η Γερμανία-πιθανότατα από κοινού με την Γαλλία και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους- στην εφαρμογή αυτού που είναι γνωστό στην ορολογία της Ε.Ε. ως «μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία», δηλαδή στην οικοδόμηση μιας συμμαχίας μεταξύ των χωρών της ΕΕ που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν στενότερα σε στρατιωτικά θέματα.

Το τρίτο σημείο είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής Ένωσης ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Politico, στη διάσκεψη του Μονάχου θα ακουστούν πολλές φωνές για στενότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Πιθανή νίκη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν τις προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, πιστεύουν κυρίως Γερμανοί ότι θα οδηγήσει σε σημαντική πολιτική κρίση στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη.

Άλλωστε, και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, έχει κάνει λόγο για τη δημιουργία μίας «Ενωσης ασφαλείας».

Τέταρτο ζήτημα είναι οι προοπτικές της Λεπέν. Σύμφωνα με την πολιτική επιθεώρηση, η «υπ 'αριθμόν ένα ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης», όσον αφορά την ευρωπαϊκή σταθερότητα, δεν είναι η ούτε κυβέρνηση Τραμπ ούτε οι γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο.

Είναι οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, στα τέλη Απριλίου και στις αρχές Μαΐου.

Εάν η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν οτι αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική πολιτική κρίση στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη και το μόνο στοιχείο που τους καθησυχάζει είναι ότι, προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι η Λεπέν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, στον οποίο όμως θα χάσει από τον αντίπαλό της.

Ωστόσο, καθώς η εκλογή νίκη Τραμπ και η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., έδειξαν ότι δεν είναι φρόνιμο να αποκλείουμε απρόβλεπτες νίκες.

Το πέμπτο σημείο, είναι όλα τα υπόλοιπα: η ουκρανική κρίση, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι σχέσεις με την Κίνα, αλλά και η Βόρεια Κορέα.


 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας