Μια απάντηση στον κύριο σύμβουλο

rema_pikrodafnis_sarazaneti.jpg

Ρέμα Πικροδάφνης, υλικό σαραζανέτι Το σαραζανέτι (τεράστια συρματοκιβώτια γεμάτα πέτρες) είναι αποκλειστικά υλικό οδοποιίας, είναι αντιαισθητικό και έχει διάρκεια ζωής περίπου 50 χρόνια

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής με την πρόσφατη 30/8/16 απόφασή του έδωσε το πράσινο φως για την καταστροφή ενός χώρου μοναδικού για την περιβαλλοντική του αξία στη νότια Αττική, του ποτάμιου οικοσυστήματος της Πικροδάφνης, που αποτελεί πνεύμονα ζωής και ανάσα για το ασφυκτικά δομημένο αστικό περιβάλλον.

Είναι το τελευταίο καταφύγιο της εκτοπισμένης από παντού άγριας ζωής και κυρίως της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας.

Η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς ευθύνη και ευαισθησία απέναντι στους πολίτες και το φυσικό αυτό δημόσιο αγαθό, γνωμοδότησε θετικά υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η οποία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις και την κατακραυγή του επιστημονικού κόσμου, των περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, των συλλογικοτήτων κ.λπ., για τις παραλείψεις και παραποιήσεις της, τα επιστημονικά της λάθη και την αναλγησία με την οποία αντιμετωπίζει το ποτάμι ως φυσικό οικοσύστημα(1).

Προς τιμήν τους διαφοροποιήθηκαν και την καταψήφισαν οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανατροπής (Δέσποινα Κουτσούμπα), καθώς και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Φλώρα Νικολιδάκη, Μάκης Μαντάς, Αννα Βασιλάκη και Μαρίνα Κουκά.

Στη συνέχεια, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος κ. Νάσος Αναγνωστόπουλος στο άρθρο του της 8.9.2016 επιχειρεί να εμφανίσει το άσπρο μαύρο.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος προσπαθεί να μας πείσει ότι η μετατροπή του ρέματος Πικροδάφνης σε ανοιχτό οχετό μήκους 8,5 χλμ. με σαραζανέτια (τεράστια συρματοκιβώτια γεμάτα πέτρες), τσιμεντένιους τοίχους και πασσάλους αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ισχυρίζεται ότι θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, θα γίνει μελέτη βιοποικιλότητας, θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των φυσικών σχηματισμών «και την εξασφάλιση της συνέχειας των βιοτόπων...». Στάχτη στα μάτια!!! ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ.

Με ποιο τρόπο θα εφαρμόσει αυτά τα πρόσθετα μέτρα, αφού το σαραζανέτι και το μπετόν καταστρέφουν ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ την παρόχθια βλάστηση, ενώ τα βαριά μηχανήματα που κατεβαίνουν στην κοίτη για να τα τοποθετήσουν, εξολοθρεύουν την πανίδα και τη χλωρίδα της κοίτης και της όχθης; Αυτό ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν μας το εξηγεί.

Επιπλέον το σαραζανέτι, αποκλειστικά υλικό οδοποιίας, είναι αντιαισθητικό (βλ φωτ.) και έχει διάρκεια ζωής 50 χρόνια περίπου. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια το σύρμα θα διαβρωθεί και θα έχουμε χιλιάδες τόνους από χαλίκια που θα παρασύρονται από το ρέμα ως φερτά, αυξάνοντας τον πλημμυρικό του κίνδυνο.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος μιλάει ακόμη για επαρκείς αποστάσεις των νέων κτισμάτων από τις προτεινόμενες οριοθετήσεις. Ξεχνάει ότι έτσι που θα στενέψει το ρέμα νέα κτίρια θα χτιστούν σε μικρή απόσταση από τον ανοιχτό οχετό που θα το αντικαταστήσει.

Είναι βέβαιο όμως ότι με την προτεινόμενη οριοθέτηση ανοίγεται ο δρόμος για τη νομιμοποίηση των καταπατήσεων, ιδιωτικών και δημόσιων.

Οσο για την αναγκαιότητα της κατασκευής του έργου για λόγους αντιπλημμυρικούς, ξεχνάει ότι όπου έχει μείνει φυσική η κοίτη το ρέμα δεν πλημμυρίζει.

Πλημμύρες έχουν παρατηρηθεί στα σημεία όπου έχουν γίνει ανθρώπινες επεμβάσεις. Κυρίως εκεί όπου η κοίτη του ρέματος έχει μπαζωθεί κατά το μισό της πλάτος και μάλιστα στο πιο κρίσιμο τμήμα του ρέματος, στη συμβολή δύο κλάδων του στο Π. Φάληρο προκειμένου να γίνουν γήπεδα μπάσκετ, αλλά και στην όχθη του Αλίμου όπου το ρέμα έχει μπαζωθεί προκειμένου να γίνει πάρκινγκ.

Γι’ αυτό και πολύ σωστά η πάγια νομολογία του ΣτΕ απαιτεί προκειμένου να γίνει διευθέτηση ενός ρέματος να γίνει πρώτα οριοθέτησή του στη φυσική του κοίτη και αν αυτή δεν επαρκεί για αντιπλημμυρικούς λόγους τότε επιτρέπει τα έργα διευθέτησης.

Στην περίπτωση της Πικροδάφνης μάλιστα, που είναι ρέμα «ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος», απαιτείται προεδρικό διάταγμα για την οριοθέτησή της.

Η περιφέρεια όμως χρησιμοποιεί για την Πικροδάφνη τον μνημονιακό νόμο 4258/2014 του κ. Σαμαρά, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή, ως κυβέρνηση όμως τον ενεργοποίησε εκδίδοντας πρόσφατα σχετική εφαρμοστική ΚΥΑ.

Φαίνεται ότι σειρά έχουν και άλλα ρέματα. Ο Ν. 4258/2014 επιτρέπει κάθε είδους διευθέτηση των ρεμάτων, ακόμη και την κατάργησή τους και η οριοθέτηση των ρεμάτων περιορίζεται σε καταγραφή του ορίου του ρέματος σύμφωνα με τη διευθέτηση.

Ο νόμος αυτός αντίκειται στη συνταγματική προστασία των ρεμάτων που επιβάλλει το άρθρο 24, παρ. 1, αλλά και η πάγια νομολογία του ΣτΕ γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι το ΣτΕ θα μας δικαιώσει, όπως έγινε τόσες φορές στο παρελθόν.

Απευθύνουμε έκκληση σε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη ή φορέα. Συντονιστείτε μαζί μας για να αποτρέψουμε την καταστροφή του ρέματος από αδαείς τεχνοκράτες και τοπικά μικροσυμφέροντα.

1. ΑΝΙΜΑ – Αρχέλλων - Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD), ΕΛΚΕΘΕ, Δίκτυο Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, Διαδημοτική Πρωτοβουλία κ.λπ.