Μετωπική για διαφθορά-διαπλοκή

tsipras.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας «Ολα στο φως» δήλωσε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στο Μαξίμου είναι ισχυρή η πεποίθηση ότι τα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής αποτελούν επικοινωνιακά και ουσιαστικά «ατού» της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, γι’ αυτό και χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ τα κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εξέτασαν με προσοχή τις εξελίξεις γύρω από το αποτέλεσμα της εξεταστικής επιτροπής για τα «θαλασσοδάνεια» σε ΜΜΕ και κόμματα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε άλλωστε το έναυσμα για την τακτική της μετωπικής σύγκρουσης λέγοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- τη φράση «όλα στο φως», ενώ ο σχεδιασμός εκτείνεται μέχρι τη σχετική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, όπου θα τεθεί το πόρισμα ή τα πορίσματα σε ψηφοφορία.

Κομματικά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη μετέφεραν την εκτίμηση ότι μέσα από το ήδη δημοσιευμένο ιστορικό του πορίσματος γίνεται αντιληπτό ότι έχει υπάρξει στο παρελθόν σωρεία παράνομων πράξεων.

«Η υπόθεση έχει βάθος και η εξέτασή της θα έχει και συνέχεια» έλεγαν, επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρξουν ανάλογες έρευνες και από τη Δικαιοσύνη, ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν, διά της χορήγησης δανείων χωρίς τις απαραίτητες εξασφαλίσεις, στην παραβίαση νόμων και τραπεζικών κανόνων.

Οσον αφορά το πολιτικό συμπέρασμα, οι ίδιες πηγές έδιναν το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα. «Αποδεικνύεται περίτρανα από τις χιλιάδες σελίδες των εγγράφων και από το πόρισμα ότι το περίφημο “τρίγωνο της διαπλοκής” όχι μόνο υπήρξε στο παρελθόν, αλλά αυτό αποτέλεσε και μία από τις βασικές αιτίες κακοδαιμονίας του εγχώριου τραπεζικού, πολιτικού και μιντιακού συστήματος».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει εκ νέου η εξεταστική επιτροπή για τα «θαλασσοδάνεια», ώστε να σχηματιστεί κοινό πόρισμα μεταξύ των συμμετεχόντων από τα περισσότερα κόμματα (ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή έχουν διαμηνύσει εκ των προτέρων ότι δεν θα συμμετάσχουν). Τη Δευτέρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα, ενώ θα καθοριστεί από το προεδρείο της Βουλής η ημερομηνία της συζήτησης και της σχετικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια.

Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, στο Πολιτικό Συμβούλιο συζητήθηκε το πρόγραμμα των περιοδειών υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών στην περιφέρεια και την Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση των δύο ετών από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κορυφαία στελέχη αποφάσισαν μάλιστα να διοργανωθεί κεντρική πολιτική εκδήλωση με ομιλία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Ωστόσο, η ακριβής ημερομηνία και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, καθώς το διάστημα γύρω από τις 25 Ιανουαρίου το πρόγραμμα του πρωθυπουργού θα είναι «βαρύ». Στις 28 Ιανουαρίου, λόγω της 2ης Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, θα βρεθεί στη Λισαβόνα, ενώ στις 30 του μήνα θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Οσον αφορά, τέλος, τα της διαπραγμάτευσης, το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε να συζητήσει εκ νέου το θέμα την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένονται εξελίξεις τις προσεχείς ημέρες λόγω των συνεδριάσεων του ESM και των παρασκηνιακών συζητήσεων ανάμεσα στους παράγοντες και τους υπουργούς της ευρωζώνης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές, όταν εκλήθησαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν αναφορικά με τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και τους δείκτες της ανεργίας, έλεγαν ότι το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ έχει προβεί σε σειρά λαθεμένων εκτιμήσεων. Και κατέληγαν λέγοντας σε ειρωνικό τόνο: «Του ευχόμαστε να συνεχίσει τις “επιτυχημένες” προβλέψεις. Κι αν θέλει, ας γράψει κι ένα μπλογκ».

Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Αλέξης Τσίπρας και Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε Αλέξης Τσίπρας και Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τον «κεντρικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου» αναγνώρισαν ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο Μαξίμου.

Αλέξης Τσίπρας και Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε συζήτησαν επίσης τους τρόπους για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας με άξονα τις επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές. Παράλληλα ο επίτροπος εξέφρασε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επενδυτικά σχέδια της κυβέρνησης και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.