Μειώνονται φέτος οι εισακτέοι σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

paideia_sxolikh_aithoysa.jpg

Σχολική αίθουσα Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας 495 λιγότεροι φοιτητές θα εγγραφούν το 2017 στα τριτοβάθμια ιδρύματα που ανακουφίζονται, καθώς ελήφθη υπ’ όψιν η αδυναμία τους να δεχτούν περισσότερους

Μειωμένος θα είναι φέτος ο αριθμός εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, φέροντας διπλή τη σφραγίδα της οικονομικής κρίσης αφού, για πρώτη φορά, ελήφθη υπ’ όψιν η αδυναμία όχι μόνο των οικογενειών αλλά και των ΑΕΙ που δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερους εισακτέους απ’ όσους -συνήθως- ζητούν.

Αποτέλεσμα; Ανακούφιση από τη μια για τα Ιδρύματα, που στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων τους έχουν τους ίδιους ή και λιγότερους εισακτέους, ανασφάλεια για τους φετινούς υποψηφίους, που έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σκληρότερο ανταγωνισμό σε μεγάλο αριθμό σχολών, από τις υψηλόβαθμες ιατρικές και τις περιζήτητες πολυτεχνικές και νομικές έως τις μεσαίας κλίμακας καθηγητικές σχολές.

«Εισακούστηκαν οι σοβαρές ενστάσεις των διοικήσεων ειδικά για τα τμήματα που έχουν υψηλό κόστος αλλά και για όσα παγίως παίρνουν πολύ περισσότερους εισακτέους απ’ όσους ζητούν. Την ίδια στιγμή όμως έχουμε και 11 νέα τμήματα» αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο μελετήθηκε ο χάρτης των ανακατανομών στις σχολές.

Βασικό γνώρισμα, πάντως, οι μικρές μειώσεις αλλά σε εκτεταμένο αριθμό τμημάτων ανά τη χώρα και, από την άλλη, οι ελάχιστες και προσεκτικά μελετημένες αυξήσεις, όπως λ.χ. στη Νομική Θράκης (τη μόνη από τις άλλες δύο Θεσσαλονίκης και Αθήνας) ή στις ιερατικές σχολές όπου υπήρξε χαρακτηριστική… γενναιοδωρία (από 15 έως και 70 οι επιπλέον θέσεις).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το 2017-2018 ανέρχεται σε 69.490 έναντι 69.985 την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή 495 λιγότεροι.

Βάσει της ανακατανομής, στα Πανεπιστήμια σημειώνεται μείωση 1.005 εισακτέων (φέτος 42.850 έναντι 43.855 πέρυσι), ενώ στα ΤΕΙ αύξηση 510 εισακτέων (26.640 φέτος έναντι 26.130 πέρυσι).

Εισακτέοι σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Ωστόσο, μια καλύτερη ανάγνωση των αριθμών δείχνει μεγαλύτερη μείωση των θέσεων, που συνολικά ίσως και να φτάνει τις 2.000. Τούτο διότι:

■ Η αύξηση στα ΤΕΙ βασίζεται στην προσθήκη των νέων τμημάτων και όχι σε διάθεση επιπλέον θέσεων στα υπάρχοντα τμήματα. Αν υπολογίσουμε δε ότι οι εισακτέοι στα νέα τμήματα είναι περίπου 800, τότε μόνο… λογιστικά έχουμε αύξηση.

■ Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, έχουμε και σ’ αυτά δύο νέα τμήματα, ενώ μεγάλο μέρος της αύξησης των εισακτέων διοχετεύτηκε στις ιερατικές σχολές, καθώς δόθηκαν και στις 8 σχολές μεγάλες αυξήσεις θέσεων.

Σύμφωνα με τη φετινή κατανομή

● Στα Πανεπιστήμια, από τα 267 τμήματα, μείωση παρατηρείται στα 105, ενώ παραμένουν με τον ίδιο αριθμό τα 149. Αύξηση σημειώνεται σε 13 τμήματα, στις 8 ιερατικές, ενώ έχουμε την ίδρυση δύο νέων τμημάτων (Τουριστικών Σπουδών σε Πειραιά και Χίο).

● Στα ΤΕΙ, από τα 170 τμήματα, μείωση σημειώνεται στα 41, ενώ τον ίδιο αριθμό κρατούν τα 113. Αύξηση θέσεων διατίθεται σε 16 τμήματα, ενώ ιδρύονται και εννέα νέα τμήματα.

Αναλυτικότερα:

■ Μειώνονται οι θέσεις σε όλες τις (ακριβές λόγω εργαστηρίων) Ιατρικές Σχολές και μάλιστα δραστικά.

Από 50 θέσεις στις μεγάλες σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης (από 190 σε 140 για το ΕΚΠΑ και από 180 σε 130 για το Αριστοτέλειο), 20 σε Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Πατρών, 30 στο Κρήτης.

Ανάλογο το φαινόμενο και στις φαρμακευτικές, οδοντιατρικές και άλλες του πεδίου, μικρότερου ωστόσο μεγέθους.

■ Από τις Νομικές, αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων μόνο στο Δημοκρίτειο κατά 20 (από 430 σε 450). Στις κεντρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης μειώνεται. Κατά 20 στην Αθήνα, κατά 50 στο Αριστοτέλειο.

■ Μείωση σε όλες τις σχολές Φυσικής, Χημείας, όπως και Μαθηματικών (πλην του Πανεπιστημίου Αιγαίου).

■ Λίγες μειώσεις στα Παιδαγωγικά στην περιφέρεια.

■ Μείωση σε όλες τις σχολές του ΕΜΠ (από 10 έως και 30 θέσεις), πλην των Αγρονόμων και των Τοπογράφων Μηχανικών όπου παραμένει ο ίδιος αριθμός θέσεων.

■ Μείωση σε όλες τις σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πλην ενός τμήματος της Στατιστικής που κρατά τον ίδιο αριθμό.

■ Στα ΤΕΙ, όπως αναμενόταν, οι μειώσεις αφορούν κυρίως τα κορεσμένα μεγάλα Ιδρύματα, κυρίως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης (εξαίρεση η αύξηση στο Προσχολικής Αγωγής), αλλά και Κρήτης, Θεσσαλίας, όπως (λιγότερο) και του Πειραιά (που έχει μια εντυπωσιακή αύξηση κατά 100 θέσεις στο τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας).

Αντιθέτως, με γνώμονα την αύξηση στην περιφέρεια και ειδικότερα σε τμήματα απ’ όπου φεύγουν μεγάλα ρεύματα μετεγγραφών:

● Αύξηση θέσεων παρατηρείται στις θεολογικές σχολές, σε ορισμένες θεωρητικές στην περιφέρεια, σε τέσσερα τμήματα του Παν. Αιγαίου στο οποίο ιδρύεται και ένα νέο τμήμα (Τουρισμού) και σε διάφορες σχολές ανά την περιφέρεια.

● Ανέγγιχτα παραμένουν πολλά τμήματα περιφερειακών ιδρυμάτων με… πρωταθλητή το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που περιλαμβάνει και μια αύξηση (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής).

● Περίπου στα ίδια και ορισμένα κεντρικά αλλά μικρά Ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, που σε όλα κρατάει τον ίδιο αριθμό, ενώ ιδρύει και ένα νέο τμήμα, καθώς και το Πάντειο, που επίσης διατηρεί τις θέσεις στα τμήματά του και έχει μια μικρή μείωση σε ένα (Κοινωνιολογίας -10).

● Φουσκωμένα με αυξήσεις ή με πολλά απείραχτα τμήματα τα περισσότερα ΤΕΙ της περιφέρειας. Το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δέχτηκε σε όλα αύξηση.