Με την κομψότητα της Αρ Νουβό

mpenaki.jpg

Αριστερά: Fritz Behn, «Ο χορευτής Nijinsky», (1912-1923)  Δεξιά: Alfons Mucha, «La Nature»,  (περ. 1900) Αριστερά: Fritz Behn, «Ο χορευτής Nijinsky», (1912-1923) Δεξιά: Alfons Mucha, «La Nature», (περ. 1900)

Εκθεση-αφιέρωμα στο διεθνές κίνημα Αρ Νουβό, που αναπτύχθηκε αρχικά στην Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, ξεκινώντας κυρίως από τη διακόσμηση και την αρχιτεκτονικής, για να επηρεάσει ωστόσο όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής έκφρασης, θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (5 Απριλίου - 21 Μαΐου).

Με τίτλο «Art Nouveau. Από τις συλλογές του Badisches Landesmuseum της Καρλσρούης» φιλοδοξεί να προσφέρει μια καλειδοσκοπική εικόνα του διεθνούς και σύνθετου χαρακτήρα του κινήματος Αρ Νουβό, παρουσιάζοντας σημαντικά εκθέματα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Αγγλία και το Βέλγιο.

Η συλλογή του Badisches Landesmuseum είναι από τις πιο εντυπωσιακές της Ευρώπης. Στο Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιαστούν υφάσματα, κοσμήματα, οικιακά σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα, έπιπλα, χαρακτικά, κεραμικά, ανάγλυφα και γλυπτά, σχεδιασμένα από γνωστούς καλλιτέχνες-σχεδιαστές, όπως οι Αlfons Mucha, Hector Guimard, Emile Gallé, Peter Behrens, Richard Riemerschmid, Josef Hoffmann, Josef Maria Olbrich, Koloman Moser, Henry van de Velde, Archibald Knox.

Τα αντικείμενα επελέγησαν από τους υπευθύνους του γερμανικού μουσείου, που καλύπτει και τα έξοδα της διοργάνωσης. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Επιστήμης, Ερευνας και Τέχνης του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

Η έναρξη εγινε με τον επαναπατρισμό δύο παρανόμως εξαχθεισών αρχαιοτήτων, οι οποίες επεστράφησαν στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2014. Θα ακολουθήσει αρχαιολογικό συνέδριο στη Χαϊδελβέργη το φθινόπωρο του 2017 και έκθεση με θέμα τον μυκηναϊκό πολιτισμό στα τέλη του 2018 στην Καρλσρούη.

Επιμελητές της έκθεσης είναι η Dr. Joanna Flawia Figiel από το Badisches Landesmuseum και ο Αθανάσιος Σωτηρίου, ιστορικός Τέχνης στη Διεύθυνση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού. Τον αρχιτεκτονικό/μουσειογραφικό σχεδιασμό έκανε ο Αλέξανδρος Ξενάκης.