Με media και καράβια

alafuzos-2.12.jpg

Με media και καράβια Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει θεωρητικά το «πάτημα» της λαϊκής βάσης μέσω της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας». | ΙΝΤΙΜΕ

Η ενασχόληση του Γιάννη Αλαφούζου με τον Παναθηναϊκό υπήρξε ίσως η μοναδική... παρασπονδία από τις επιθυμίες της οικογένειάς του -ιδιαίτερα του 90χρονου πατέρα του Αριστείδη και του αδερφού του Θέμη. Κανένας από τους δύο δεν βλέπει με καλό μάτι την παρουσία του στην προεδρία του «τριφυλλιού», αλλά και την εμπλοκή του στον χώρο του ποδοσφαίρου γενικά. Και οι δύο τον προειδοποίησαν ότι θα σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο και χρήμα για ένα «καπρίτσιο» και τα «καμπανάκια» του στιλ... «πού πας να μπλέξεις» ήταν επί μονίμου βάσεως στα οικογενειακά συμβούλια.

Ο τεράστιος σεβασμός του Γιάννη Αλαφούζου στον πατέρα του, τον δημιουργό μιας από τις πιο ισχυρές οικογένειες στην Ελλάδα, τον ανάγκασε ακόμα και να διαψεύσει τα ποσά που έχει βάλει, περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ, την τελευταία τριετία στον Παναθηναϊκό. Τα πιστώνει σε άγνωστους «επιφανείς Παναθηναϊκούς» προκειμένου η «μνημονιακή» πολιτική και η εξυγίανση της ΠΑΕ να γίνουν με λιγότερο οδυνηρό τρόπο. Ο τίτλος τιμής «ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού» δεν πρόκειται να βγει ποτέ απ' τα χείλη του. Θεωρητικά έχει το «πάτημα» της λαϊκής βάσης μέσω της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», αν και το 33% της ΠΑΕ ανήκει στην κυπριακή offshore εταιρεία συμφερόντων του, Sortivo International Ld.

Ο Γιάννης Αλαφούζος είναι ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΣΚΑΪ, που περιλαμβάνει τον τηλεοπτικό σταθμό και τέσσερα ραδιόφωνα. Τρία με έδρα το Νέο Φάληρο Αττικής, τον «ΣΚΑΪ 100,3», τον «Μελωδία 99,2» και τον «Red FM 96,3», και έναν -τον πιο πρόσφατο- με έδρα την Καλλιθέα και είναι ο αθλητικός «Novasport FM 94,6». Στον όμιλο ΣΚΑΪ ανήκε μέχρι πρότινος και η εταιρεία «Ειδήσεις Dot Com Α.Ε.» που περιλάμβανε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Play 88,9» και «Freedom Web Radio», οι οποίοι μεταβιβάστηκαν πέρυσι στη «Fronstage Ψυχαγωγική Α.Ε.» ιδιοκτησίας Αλεξάνδρας Δασκαλοπούλου.

Η οικογένειά του διαθέτει επίσης την εκδοτική εταιρεία «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» που περιλαμβάνει την εφημερίδα «Η Καθημερινή», αλλά και μεγάλο εμπορικό στόλο. Εκεί είναι αντιπρόεδρος. Εχει ακόμα έξι ναυτιλιακές εταιρείες. Τη μητρική «Αργοναύτης», τη διαχειρίστριά της «Kyklades Maritime Corporation» και τις θυγατρικές της «Sea Shell Enterprises Ltd.», «Sea Pearl Enterprises Ltd.», «Zenith Maritime», «Corporation Bigal Shipping Corporation». Είναι στη θάλασσα ένας από τους πιο ισχυρούς της χώρας. Η (επ)ανάκαμψη της οικογένειας Αλαφούζου, μάλιστα, ύστερα από πολύχρονη απουσία στην ελληνική λίστα, με τον υπό ναυπήγηση ελληνικό στόλο πλοίων, έχει και τη δική του σφραγίδα. Ξεκίνησε να επενδύει εκ νέου στη ναυτιλία το 2010, με τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης για τον κλάδο, ενώ η τελευταία παραγγελία πλοίων για τις επιχειρήσεις της οικογένειας είχε δοθεί το μακρινό 2003. Η «Kyklades Maritime» εμπλούτισε τον στόλο της με τα aframax (Dwt 115.000) «Nissos Kythnos», «Nissos Serifos» και «Nissos Anafi» που προστίθενται στη δύναμη των suezmax «Sikinos», «Thera» και «Sifnos».

Σύμφωνα μάλιστα με τα ναυτιλιακά ρεπορτάζ, η συμφωνία της επενδυτικής εταιρείας «Αργοναύτης» με τα κορεατικά ναυπηγεία της Samsung αφορούσε την κατασκευή δεξαμενόπλοιων aframax χωρητικότητας 115 χιλιάδων τόνων, έναντι 108,9 εκατ. δολαρίων. Επίσης «έχτισε» τη σχέση της οικογένειας με την κινεζική και την ιαπωνική αγορά και δεν είναι τυχαίο ότι βραβεύτηκε με τίτλους τιμής από τις δύο χώρες.