Με... κλοτσιά προς τα πάνω

giorgos_floridis.jpg

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Γιώργος Φλωρίδης θεωρείται από τους πιο επιτυχημένους υφυπουργούς Αθλητισμού. Ο μόνος που προσπάθησε να ξηλώσει τη διαιτητική «παράγκα» της εποχής μέχρι που του άλλαξαν υπουργείο!

«Με είχε καλέσει ο Σημίτης να αναλάβω γιατί είχαμε μείνει πίσω στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ μου είχε πει για το ποδόσφαιρο: “Υπάρχει πολλή βρομιά στον χώρο, δες τι μπορείς να κάνεις”. Εβλεπα τότε πως υπήρχε ένα σάπιο σύστημα με εξωφρενικές διαστάσεις. Το πρόβλημα βέβαια ήταν εντοπισμένο σε ένα σημείο. Στον έλεγχο της διαιτησίας. Από τη Δ’ Εθνική που υπήρχε τότε, έως την Α’, γινόταν χαμός. Είχαμε ένα διεφθαρμένο, εξαγορασμένο, καθοδηγούμενο σύστημα. Ηταν φρίκη! Επρεπε, λοιπόν, να αλλάξει θεμελιακά. Προσπάθησα, παρά τις γνωστές αντιδράσεις, να το αλλάξω, αλλά αυτό το μόρφωμα που υπάρχει μέχρι σήμερα, η ΕΠΟ, κίνησε θεούς και δαίμονες.

Πήγα στη FIFA και μας απείλησαν με αποκλεισμούς... Και να ξέρετε πως στη FIFA η αντίληψή τους δεν διαφέρει από τους δικούς μας. Εχουν κι εκεί ένα κλειστό, αντιδημοκρατικό και διεφθαρμένο μέχρι τα μπούνια σύστημα. Εγώ τότε πρότεινα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επί γαλλικής προεδρίας, να συνταχθεί ένα πρωτόκολλο για τον αθλητισμό, το οποίο και έγινε στη Συνθήκη της Νίκαιας και λέει πως τα κράτη έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να επεμβαίνουν όταν υπάρχει πρόβλημα. Από τότε ξεκίνησε η αντιπαράθεση. Οταν η FIFA αποφάσισε, χωρίς να το ανακοινώσει, την αποβολή των ελληνικών ομάδων, ζήτησα να ενεργοποιηθεί η Ενωση.

Τότε, ο Μόντι (σ.σ. ο μέχρι πρόσφατα Ιταλός πρωθυπουργός) μίλησε με τον Μπλάτερ και του είπε πως αν επιχειρούσε να αποκλείσει τις ελληνικές ομάδες, θα προσέφευγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ανάγκασε, λοιπόν, τον Μπλάτερ να υποχωρήσει και έγινε τριμερής συνάντηση με τη FIFA, την ΕΠΟ και την ελληνική κυβέρνηση. Εκεί, λοιπόν, είπα πως πρέπει να αλλάξει η ελληνική διαιτησία. Η FIFA όρισε τότε έναν εκπρόσωπό της, τον Φρανσουά Φρανσουά Φαγιάρ, αυτός που είχε κλείσει φυλακή τον Ταπί και είχε υποβιβάσει τη Μαρσέιγ, να έρθει στην Ελλάδα.

Οταν ήρθε και του πρότεινα το σχέδιο, στο οποίο καταργούσα τα πάντα, το έκανε δεκτό. Πρότεινα την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη διαιτησία, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ΕΠΟ αντιδρούσε λυσσαλέα. Ο Φαγιάρ, όμως, το δέχτηκε και επέβαλε στην ΕΠΟ την άποψή του. Το ψηφίσαμε στη Βουλή και τότε έγινε η μεγάλη εκκαθάριση. Πολυάνθρωπες επιτροπές καταργήθηκαν και αντικαταστάθηκαν από μια Τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας που ανέλαβε να αλλάξει τα πάντα και τελικά καθάρισε όλες τις συμμορίες.

Ο Μπίκας, ο Τεβεκέλης, ο Γιαννόπουλος έκαναν εξαιρετική δουλειά. Διέγραφαν κάθε εβδομάδα και από έναν διαιτητή. Μου έλεγαν “μα, δεν θα μείνει κανείς στο τέλος” και τους έλεγα να συνεχίσουν! Ομως αυτό κράτησε λίγο. Εγώ μετακινήθηκα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ όταν τελείωσε η θητεία της πρώτης Τριμελούς Επιτροπής Διαιτησίας, άρχισαν πρώτα οι αντικαταστάσεις και μετά η αύξηση του αριθμού των μελών της. Φαινόταν ότι το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει καθαρούς κανόνες εσαεί».