Με εντάσεις η συζήτηση για το «παράλληλο πρόγραμμα»

xanthos-polakis.jpg

Ξανθός - Πολάκης Το νομοσχέδιο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της καθολικότητας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της προτεραιότητας των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής αναδιανομής | EUROKINISSI

Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με πτυχές του «παράλληλου προγράμματος». Η κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφισης του ν/σ με προβλέψεις για την κοινωνική πολιτική, είχε παγώσει προσωρινά και επανέρχεται στην ελληνική Βουλή, όπου και αναμένεται να ψηφιστεί το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών, υπέρ του σχεδίου νόμου τάσσονται επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, και κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή. «Παρών» δηλώνουν το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ επιφυλάσσεται η Ένωση Κεντρώων.

Ύβρεις και αντεγκλήσεις

Μελανότερο σημείο της σημερινής συνεδρίασης αποτέλεσαν οι ύβρεις που εξαπέλυσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, εναντίον του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, κάνοντας λόγο για προδότες υπουργούς που ξεπουλούν την Ελλάδα. Στη νέα πρόκληση των χρυσαυγιτών απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, αφαιρώντας τον λόγο από τον βουλευτή, επειδή χρησιμοποίησε «ανεπίτρεπτη φρασεολογία» και αποβάλλοντάς τον από την αίθουσα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση, με επίκεντρο την διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων. Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι διολισθαίνει στην ατζέντα της Χρυσής Αυγής, όταν ο κ. Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν θα σας παραχωρήσουμε το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι. Σας κάνω μια καλοπροαίρετη προειδοποίηση. Δίνουμε το σήμα ότι η Ελλάδα μπορεί να περιθάλψει αδαπάνως όλους. Θίγεται τους Έλληνες γιατί δοκιμάζονται, υποφέρουν. Οι Έλληνες έδωσαν και ανθρωπιά και δικαιοσύνη. Αλλά όλα έχουν ένα όριο».

«Το ζήτημα της κοινωνικής ευαισθησίας δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό. Δεν έχει να κάνει με το αν κάποιοι είναι καλοί και κοινωνικά ευαίσθητοι. Είναι ζήτημα πολιτικής αντίληψης και πολιτικής προτεραιότητας», απάντησε ο κ. Ξανθός και προσέθεσε: «Ακριβώς επειδή κοσμοθεωρητικά, ιδεολογικά και πολιτικά, εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε με την ισότητα των ανθρώπων, για αυτό μπορούμε να υπερασπιστούμε σήμερα την ολοκληρωτική κάλυψη. Αυτό προσπάθησα να κάνω αλλά κάνετε ότι δεν το καταλαβαίνετε. Καλή η αντικυβερνητική ρητορική που παίζεται με ξενοφοβικά αντανακλαστικά για να τσιμπάτε ψήφους. Προσέξτε όμως, διότι διολισθαίνετε στη γραμμή ότι η υγεία είναι μόνο για τους Έλληνες, και αυτή είναι η γραμμή της Χρυσής Αυγής. Σε αυτή τη χώρα την ευρωπαϊκή δεν μπορεί να ορθώνονται τείχη απέναντι σε μετανάστες. Προσβάλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

«Καταλαβαίνω ότι ο υπουργός αισθάνεται αδύναμος, είναι μέλος μιας κυβέρνησης που καταρρέει από τα ψέματα της. Είναι μεγάλο λάθος όμως να ταυτίζετε τη Ν.Δ. με τη Χρυσή Αυγή», αντέτεινε ο Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Αυτό που είπα είναι ότι οι Έλληνες βρίσκονται σε δύσκολη, σε δυσάρεστη θέση, και ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε κινδύνους. Μην τους αντιμετωπίζετε ως βήτα κατηγορίας πολίτες. Βρείτε τα λεφτά, όχι όμως σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «κατασκεύασμα του λαϊκισμού» και «πρόχειρο γονατογράφημα» το οποίο, όπως είπε, δεν περιλαμβάνει ούτε την 13η σύνταξη, ούτε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ή τη μη πληρωμή των διοδίων και δεν αυξάνει μισθούς. «Η κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει με ευχές, ευαισθησία, καλές προθέσεις αλλά χωρίς λεφτά», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, μίλησε για μέτρα που έχουν κοινωνικό πρόσωπο, υπογραμμίζοντας ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» ούτε ξεκίνησε ούτε θα τελειώσει με αυτό το νομοσχέδιο. Όπως τόνισε, το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς προσπάθειας της σημερινής κυβέρνησης «να νομοθετήσει υπέρ των πολιτών, αναπλάθοντας τον κοινωνικό ιστό που κατέστρεψαν οι προηγούμενες πολιτικές». Ταυτόχρονα επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «μαύρη βίβλο στον χώρο της υγείας», και προσέθεσε ότι «κάνουν σαν να μην έχει παρελθόν αυτός ο τόπος»

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα και προπαγάνδα. «Αυτό το νομοσχέδιο εξαντλείται στα 100 εκατ. ευρώ για φιλοδωρήματα σε αναξιοπαθούντες. Αυτά είναι η φιλολαϊκή πολιτική μιας κυβέρνησης που δημιούργησε μεγάλα αδιέξοδα. Είναι άλλη μια φενάκη, άλλο ένα προπαγανδιστικό επιχείρημα, για να καλύψετε τις αδυναμίες και τις αναξιοπιστίες σας».

«Περήφανοι για το νομοσχέδιο»

«Είμαστε περήφανοι που φέραμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο διέπεται από τις αρχές της καθολικότητας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της προτεραιότητας των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής αναδιανομής. Αυτές είναι οι αξίες της Αριστεράς» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Όπως επισήμανε, το νομοσχέδιο δίνει το στίγμα ότι σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, η κυβέρνηση μπορεί να είναι μεροληπτική υπέρ των αδύναμων και να αντιμετωπίζει ελλείμματα και προβλήματα περασμένων χρόνων που συσσώρευσαν δεινά για τους πολίτες.

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο απευθύνεται στους πλέον αδύναμους που απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, αλλά και όσους από τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που έρχονται στη χώρα και έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας (έγκυες, παιδιά, ψυχικά ασθενείς, ΑΜΕΑ). Χαρακτήρισε «ψέμα» αυτό που λέγεται ότι παρέχεται δωρεάν ασφάλιση σε όλους, εξηγώντας πως διασφαλίζεται χωρίς εμπόδια η νοσηλεία, η κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και το να δίνονται φάρμακα με τη χρήση του ΑΜΚΑ με τις ίδιες προϋποθέσεις των ασφαλισμένων. Επίσης, συνοδεύεται με μέτρα ενίσχυσης της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας των δομών Υγείας. Τα μέτρα είναι τα εξής: ενίσχυση των δημόσιων δομών, διευκόλυνση των προσλήψεων για αυξημένα κίνητρα προσέλκυσης στις άγονες και νησιωτικές περιοχές, για διευκόλυνση των νέων γιατρών να κάνουν ειδικότητα στη χώρα και να καταλάβουν κατά προτεραιότητα τις θέσεις που θα προκηρύσσονται στο σύστημα Υγείας, παρεμβάσεις αναβάθμισης της λειτουργίας φορέων εποπτευόμενων από το υπουργείο, παρεμβάσεις που ενισχύουν τη διαφάνεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και εκμετάλλευση του αρρώστου στο σύστημα, αλλά και ενίσχυσης των δικαιωμάτων του ασθενή. Τέλος, προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, τις προμήθειες και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, εξαπέλυσε πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας, για τα πεπραγμένα της στο χώρο της Υγείας, όταν αυτή ήταν κυβέρνηση της χώρας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Ν.Δ. δεν είχε προωθήσει ρύθμιση για τους ανασφάλιστους πολίτες, συμπληρώνοντας πως έπρεπε να υπογράψουν δήλωση χρέους όσοι πήγαιναν να νοσηλευτούν. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «παραποίηση της πραγματικότητας». Σημείωσε πως «αρνηθήκατε να επικυρώσετε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μην πιστωθεί η κάρτα αλληλεγγύης στους δικαιούχους τον Ιανουάριο και το Μάρτιο», ανέφερε η κ. Φωτίου και καταλόγισε στις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εργασίας πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είχαν εκμεταλλευθεί τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, για να ενισχύσουν την κοινωνική προστασία και τις κοινωνικές δομές. Πρόσθεσε ότι από τα ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν και τα Κέντρα Κοινότητας που θα ιδρυθούν στους δήμους, στα οποία θα μπορούν οι ευάλωτες ομάδες να απευθύνονται για να πληροφορηθούν προγράμματα και δράσεις που τους αφορούν, ενώ θα απασχολούν και ένα έως δύο άτομα ανά δήμο. Καταλόγισε επίσης στην αντιπολίτευση, ότι ασκεί κριτική στη σημερινή κυβέρνηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ενώ δεν υπήρχε σχεδιασμός και δεν επαρκούσαν τα χρήματα.

Σε τρεις σημαντικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα, αναφέρθηκε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ράνια Αντωνοπούλου. Αναφέρθηκε στα προγράμματα κατάρτισης και ένταξης των ανέργων στην αγορά εργασίας, και ειδικότερα στη ρύθμιση που προβλέπει την ένταξή τους για μαθητεία. Σημείωσε τις βελτιώσεις που εισάγονται στην κοινωφελή εργασία, όπως η διαμόρφωση κανόνων για την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία, καθώς και την πρόβλεψη ειδικής αμοιβής για νυκτερινή εργασία των ανέργων που συμμετέχουν στα προγράμματα. Είπε επίσης, ότι οι ρυθμίσεις αυτές θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών.

«Κίνηση αντιπερισπασμού για να εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου» χαρακτήρισε το «παράλληλο πρόγραμμα» ο Γιάννης Δελής (εισηγητής του ΚΚΕ), ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να συνηθίσει τον λαό στη φτώχεια, και στα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της πλουτοκρατίας».

Στο θέμα των συνεχών αλλαγών προγραμματισμού στο έργο της Βουλής, αναφέρθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, και υποστήριξε ότι οι αλλαγές αυτές, γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους.

«Πρώτη φορά λαμβάνεται μέριμνα για τους αστέγους», υποστήριξε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ζήτησε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης «να διαβάσουν προσεκτικά τα άρθρα του νομοσχεδίου».

Για «άνοιγμα νέου κύκλου διασπάθισης του δημοσίου χρήματος με χρηματοδότηση ΜΚΟ», έκανε λόγο ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Αυτόνομη κοινωνική πολιτική

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του που αναμένεται να απευθύνει το Σάββατο στο Σώμα, θα θέσει και τα όσα πράττει η Ελλάδα στο πεδίο του προσφυγικού, ύστερα και από τα θετικά αποτελέσματα που είχε η χώρα στην πρόσφατη σύνοδο των Βρυξελλών. Άλλωστε, μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να οριστικοποιήσει τις πολιτικές της επιλογές στα ζητήματα του ασφαλιστικού, των «κόκκινων» δανείων και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Στην παρέμβασή του στη Βουλή ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να υψώσει υπερβολικά τους τόνους ενάντια στην αντιπολίτευση για το προσφυγικό, μια και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρείται «λογική» και υποστηρικτική των προσπαθειών της Αθήνας.

Στον αντίποδα θα κινηθεί όμως αναφορικά με το ζήτημα του ίδιου του νομοσχεδίου, καθώς αναμένεται να πετάξει το «μπαλάκι» στη Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα, απευθύνοντάς τους το ερώτημα εάν θα συνταχθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την άσκηση -δανειστών επιτρεπόντων- αυτόνομης κοινωνικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικά ήταν άλλωστε τα όσα είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς κινείται η Ν.Δ.: «Βλέπουμε σε όλες τις διαστάσεις την υποκρισία την οποία παρουσιάζει η Ν.Δ., η οποία είναι ανήμπορη να εκστομίσει την οποιαδήποτε πρόταση που θα είναι βελτιωτική και για τους αγρότες και για το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο» δήλωσε η Ράνια Σβίγκου.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας