Μαθαίνοντας από την documenta

antam_simtsik.jpg

Ανταμ Σίμτσικ Ο Ανταμ Σίμτσικ | Nils Klinger

To 2017 οργανώνεται παράλληλα και στην Αθήνα η documenta, η περίφημη διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης του Κάσελ. Μέχρι τότε, πολλά έχει να μάθει η documenta από την Αθήνα κι άλλα τόσα εμείς από αυτήν. Ετσι, η ομάδα του διεθνούς ερευνητικού προγράμματος «Μαθαίνοντας από την documenta] οργανώνει την εναρκτήρια εκδήλωσή του σήμερα (17.00-22.00) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Θα μιλήσουν οι καθηγητές George Marcus (University of California, Irvine), Arnd Schneider (University of Oslo) και δρ Christopher Wright (Goldsmiths University of London) με θέμα «Ανθρωπολογία και Τέχνη». Ο Adam Szymczyk, καλλιτεχνικός διευθυντής της documenta 14, θα παρουσιάσει το σκεπτικό της κορυφαίας διοργάνωσης.

Οι συντονίστριες του προγράμματος, επίκουρη καθηγήτρια Ελεάνα Γιαλούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και δρ Ελπίδα Ρίκου (ΑΣΚΤ, TWIXTlab) θα παρουσιάσουν το εγχείρημα, το οποίο στοχεύει στην κριτική παρατήρηση και συζήτηση όψεων της παρουσίας της documenta στην Αθήνα με παράλληλες αναφορές στα καλλιτεχνικά, οικονομικά και κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα στην Ελλάδα και διεθνώς.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση αναδεικνύεται η σχέση τέχνης και ανθρωπολογίας ως ιδιαίτερα σημαντική για να γίνουν κατανοητοί οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι παράγουν και κατανοούν τον πολιτισμό στον σύγχρονο κόσμο.

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι καλλιτέχνες, ανθρωπολόγοι και άλλοι συμμετέχοντες από την Ευρώπη και άλλα μέρη του κόσμου θα χρησιμοποιήσουν τη γνώση, τα ερευνητικά μέσα και τις μεθόδους τους ώστε να πειραματιστούν με διαφορετικές προσεγγίσεις του γεγονότος αυτού.

Το πρόγραμμα στηρίζουν ακαδημαϊκά το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Την εναρκτήρια εκδήλωση στηρίζουν το Νορβηγικό Ινστιτούτο της Αθήνας, το Ολλανδικό Ινστιτούτο της Αθήνας και η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή.