Μας διαβάζουν φανατικά

Αυτά τα τρία χρόνια έχουμε φιλοξενήσει χιλιάδες ρεπορτάζ δίνοντας φωνή σε πολλές κοινωνικές ομάδες και αδύναμα μέλη της κοινωνίας μας.

Σήμερα, όμως, θα δώσουμε φωνή αποκλειστικά στους αναγνώστες και τις αναγνώστριές μας που αποτελούν τα μόνα αφεντικά τα οποία αναγνωρίζουμε και στα οποία λογοδοτούμε.

Μιλήσαμε με ανθρώπους όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων παλαίμαχοι δημοσιογράφοι, μέλη κοινωνικών κινημάτων, συνεταιριστικών εγχειρημάτων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, άνεργους και φοιτητές.

Η σελίδα αυτή είναι αφιερωμένη στους ίδιους και τις απόψεις τους για την εφημερίδα μας.

«Μπουνιά και κηδεία»

Ξεκινάμε με τους «φανατικούς» που διαβάζουν την «Εφ.Συν.» από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας της τον Νοέμβριο του 2012.

«Θεωρώ ότι πρόκειται για την πιο μαχητική εφημερίδα που χτυπά την αδικία. Είναι “μπουνιά και κηδεία”, που λέγαμε κι εμείς οι παλιότεροι», μας λέει ο Νίκος Πηγαδάς, συνταξιούχος δημοσιογράφος με 40 χρόνια θητείας σε πολλές, μεγάλες εφημερίδες:

«Εχει ένα υψηλό επίπεδο και δημοσιογραφικό ήθος. Εχοντας εργαστεί από τη δεκαετία του ‘70 σε διάφορες εφημερίδες, ξέρω τι σημασία έχει η ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία και είναι πολύ σημαντικό το ότι οι δημοσιογράφοι της “Εφ.Συν.” έχουν τον έλεγχο της εφημερίδας τους», καταλήγει.

«Είμαστε παρέα»

Για δημοκρατικό αποκούμπι στην ενημέρωση μιλάει ο Ε.Ν. Καζαμιάκης, γιατρός:

«“Μαυρισμένα δάχτυλα”, “μην ακουμπάς εκεί την εφημερίδα”, ξαφνικά τέλος. Μείναμε οι “εφημεριδάδες” ορφανοί. Οι λόγοι γνωστοί και άγνωστοι, η ενημέρωση έμεινε χωλή, χωρίς δημοκρατικό αποκούμπι. Και τότε σκάει η είδηση. Μια ομάδα “τρελών”, μεσούσης της κρίσης, κόντρα στο ρεύμα, σηκώνει σημαία “Εφημερίδα των Συντακτών”. Η ενημέρωση βρίσκει ξανά το νόημά της - λόγος μεστός, δημοκρατικός. Η εξουσία βρίσκει ξανά τον “ελεγκτή” της και εμείς την απογευματινή μας ενημέρωση ευτυχείς. Τα δάχτυλα “λερώνονται” πάλι με μελάνι και όχι λάδι, αν με εννοείτε. Η εφημερίδα καλά κρατεί και έκτοτε είμαστε παρέα, ένα στήριγμα στη μαυρίλα των Μνημονίων και του ξεπουλήματος. Τρία χρόνια ανάσας και οι προσδοκίες πολλές, για πολλά χρόνια στον αγώνα της ενημέρωσης. Αγαπητοί φίλοι, δεν ευχόμαστε μόνο μακροημέρευση, αλλά απαιτούμε από εσάς σταθερή πλεύση».

Από την αρχή αναγνώστης δηλώνει και ο γιατρός και υπεύθυνος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, θεσμού πλέον με τεράστια κοινωνική προσφορά, Γιώργος Βήχας:

«Ξεκίνησα και συνεχίζω να διαβάζω την “Εφ.Συν.” γιατί επρόκειτο για ένα νέο εγχείρημα οι ίδιοι οι συντάκτες να διαχειρίζονται την εφημερίδα τους. Μου αρέσει το ότι διατηρείτε έναν πλουραλισμό και θα ήθελα να έχετε ακόμα πιο έντονη επαφή με τα κινήματα και την κοινωνία, γιατί το απαιτούν οι καιροί».

«Με τα κινήματα»

Να ενταθεί η επαφή με τα κοινωνικά κινήματα θέλει και η Μυρτώ Μπολώτα από την «Αλληλεγγύη για όλους», που αφιερώνει σχεδόν καθημερινά μία ώρα για την ανάγνωση της εφημερίδας.

«Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι καταφέρατε να επιβιώσετε οικονομικά σε ένα πολύ δύσκολο τοπίο. Μου βγάζει υγεία και το γεγονός ότι φιλοξενείτε πολλές, ακόμα και αντικρουόμενες μεταξύ τους, απόψεις. Είμαι ευχαριστημένη γενικά ως αναγνώστρια, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

Την επαφή μας με τα κινήματα θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική και ο Γιώργος Κυρίτσης, δικηγόρος και μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική: «Εύχομαι να συνεχίσετε με τη ζωντάνια που έχετε. Θέλω να βρίσκεστε πάντα μαχητικά στο πλευρό των κινημάτων και όσων αγωνίζονται».

«Συνάδελφοι και φίλοι»

Εκπληρώνετε -και ταυτόχρονα φαίνεται πως εκπληρώνεται- ένα δημοσιογραφικό όνειρο ετών: να βγει μια εφημερίδα που θα ανήκει στους συντάκτες της, θα ελέγχεται από αυτούς και θα «λογοδοτεί» μόνο στους αναγνώστες της. Το ίδιο όνειρο επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί και πριν από 40 χρόνια από ομάδα συναδέλφων, με την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας», με την ψευδεπίγραφη, όπως αποδείχτηκε, επισήμανση ως «εφημερίδας των συντακτών»· για να πραγματοποιηθεί τελικά από εσάς που εκδώσατε την πραγματική Εφημερίδα των Συντακτών, χωρίς… εισαγωγικά.

Μια εφημερίδα χωρίς εξαρτήσεις, που καλύπτει την ανάγκη για ανεξάρτητη, πολυφωνική και σε βάθος ενημέρωση, με έρευνα, ανάλυση αλλά και αυστηρή κριτική προς κάθε κατεύθυνση. Μια εφημερίδα που προσπαθεί να προσελκύσει αναγνώστες προβάλλοντας τα θέματά της και όχι διαφημίζοντας προσφορές.

Η τρίχρονη παρουσία της εφημερίδας στον χώρο αποτελεί εχέγγυο και για το μέλλον, Συνεχίστε έτσι!

Δημήτρης Γ. Κουμπιάς, Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ

«Εναλλακτική απάντηση»

Ο Σταύρος Χ., 25 ετών, άνεργος, βλέπει στον συνεταιριστικό χαρακτήρα της “Εφ.Συν.” και στο ότι συνεχίζει ακάθεκτη εδώ και τρία χρόνια την απάντηση στο θατσερικό «TINA» (δεν υπάρχει εναλλακτική): «Κακά τα ψέματα, σε μια εποχή που η TINA κυριαρχεί δογματικά σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης, ειδικά στη χώρα μας την τελευταία πενταετία, η συμπλήρωση των τριών χρόνων της “Εφ.Συν.” έρχεται ως η καλύτερη απάντηση στο ότι μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί δρόμοι και διαφορετικές πορείες», επισημαίνει χαρακτηριστικά, ενώ θα ήθελε ακόμα περισσότερες αναλύσεις για τα διεθνή θέματα.

«Αποτελεί εγγύηση»

Αλλη μια νεαρή αναγνώστρια, η Αναστασία Βαϊτσοπούλου, φοιτήτρια, τονίζει ότι διαβάζει την «Εφ.Συν.» λόγω της εγκυρότητάς της και της κριτικής της ματιάς:

«Είναι πλέον πολύ σημαντικό στις μέρες μας, που η πληροφορία πλεονάζει και με ένα scroll down έχεις πρόσβαση σε αμέτρητες ειδήσεις στον Ιστό, να μπορείς να εμπιστευτείς ένα μέσο. Να έχεις την εγγύηση πως αυτά που διαβάζεις κάποιος τα έχει ψάξει και κάπου έχουν βασιστεί. Το δημοσιογραφικό λειτούργημα πάντα χρειάζεται την κριτική ματιά».

Τέλος, εύχεται στην εφημερίδα μας να τα εκατοστήσει.

«Εχει γνώμη»

Τι είναι για σας η «Εφ.Συν.»; «Μια εφημερίδα που ακουμπά την πραγματικότητα, δεν κραυγάζει, δεν φωνάζει και έχει γνώμη», μας λέει η Αννα Πουλάκη, γραμματέας της ΠΟΕ-ΔΟΥ.

«Κάλυψε το κενό»

Για τον Κώστα Λεγάκη, από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων», πρόκειται για «κάτι που έλειπε από τον ελληνικό Τύπο. Μια ανεξάρτητη φωνή σε έναν χώρο που τον λυμαίνονται πολυποίκιλα συμφέροντα. Τρία χρόνια τώρα η “Εφ.Συν.” κάλυψε ό,τι δεν καλύπτουν οι άλλες εφημερίδες: τα κοινωνικά κινήματα, τους αγώνες των “από κάτω” και ανέδειξε πτυχές της πολιτικής, οικονομικής πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής που, συνήθως, μένουν στο σκοτάδι από τα συστημικά ΜΜΕ», ενώ ως άνθρωπος του βιβλίου θα ήθελε να δει ένα ακόμα μεγαλύτερο και πιο πλήρες ένθετο γι’ αυτό.

«Κόντρα στην Χ.Α., κοντά στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Εξαιρετικά σημαντικό για αρκετούς αναγνώστες είναι και το κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και η διαρκής εναντίωση στη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά.

«Μου αρέσει το ότι η “Εφ.Συν.” δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά εκείνα των ΛΟΑΤ. Θεωρώ ότι το αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα της πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις, είναι εξαιρετικά επίκαιρο», μας λέει ο Νίκος Μυλωνάς, μέλος των «Οικογενειών ουράνιο τόξο», που θεωρεί πολύ σημαντική την εναντίωση της «Εφ.Συν.» στη Χρυσή Αυγή, ενώ ζητά ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό πλουραλισμό στις σελίδες της.

«Η “Εφ.Συν.” υπήρξε πάντα ανοιχτή σε θέματα διαφορετικότητας και θέματα πολιτισμού. Θα ήθελα να τη δω ακόμα πιο πλουραλιστική και ανοιχτή σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Σας εύχομαι χρόνια πολλά και ακόμα περισσότερους αναγνώστες», λέει η Μαρίνα Γαλανού, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Και στο εξωτερικό

Με μεγάλο ενδιαφέρον διαβάζουν την «Εφ.Συν.» και Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, όπως η Λία Γώγου, εργαζόμενη της Διεθνούς Αμνηστίας που μένει στο Λονδίνο:

«Ως ερευνήτρια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλωσορίζω άρθρα που επικεντρώνονται σε αυτά και τις παραβιάσεις τους στην Ελλάδα. Τέτοια φιλοξενεί συχνά η “Εφημερίδα των Συντακτών”, που κάνει εξαιρετική δουλειά σ’ αυτό το κομμάτι».

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας