«Μακρόν σημαίνει κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια»

pier_loran.jpg

Πιερ Λοράν Πιερ Λοράν, εθνικός γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Μετάφραση: ΚΟΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι πρώτες επιλογές Μακρόν επιβεβαιώνουν «την πορεία του προς τη λιτότητα και τον φιλελευθερισμό», αλλά δείχνουν και ότι «υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια», υπογραμμίζει ο Πιερ Λοράν λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές και την ξεχωριστή κάθοδο του Γαλλικού Κ.Κ. και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν.

Θεωρεί όμως επιτακτικό «να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές της Αριστεράς, κομμουνιστές, αλλά και από την Ανυπότακτη Γαλλία, μέλη του Μετώπου της Αριστεράς, οικολόγοι, υποστηρικτές του σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν» και εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την επιλογή Μελανσόν να μην κρατήσει «την ίδια σταθερή και ξεκάθαρη θέση όπως το 2012» στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

● Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας. Ποιες προτεραιότητες θέτει το Γαλλικό Κ.Κ. στην αντιπολιτευτική τακτική του;

Την επομένη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών και όπως δηλώναμε πάντα, όλες οι δυνάμεις του PCF δεσμεύτηκαν ρητά να πολεμήσουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του νέου προέδρου.

Το πρόγραμμά του μιλά ξεκάθαρα για την κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, την αποξήλωση του εργασιακού μας κώδικα, των δημόσιων υπηρεσιών, του προϋπολογισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση, την επανεξέταση του συνταξιοδοτικού συστήματος και άλλα μέτρα για τα οποία επιχαίρουν οι εργοδότες και οι αγορές και συνιστούν γνήσιο κοινωνικό πισωγύρισμα.

Η επιλογή ενός πρωθυπουργού από τη Δεξιά, του Εντουάρ Φιλίπ, και η ανάθεση του συνόλου των οικονομικών υποθέσεων σε άλλους εκπροσώπους του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, τον Μπρουνό Λεμέρ και τον Ζεράρ Νταρμανέν, επιβεβαιώνουν απλώς, αν και δεν υπήρχε ανάγκη, την πορεία του προέδρου προς τη λιτότητα και τον φιλελευθερισμό.

● Η πορεία αυτή αφορά μόνον τον οικονομικό τομέα;

Αυτά τα μέτρα κοινωνικής οπισθοχώρησης συνδυάζονται με μια δημοκρατική οπισθοχώρηση, διότι ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να τα επιβάλει με διατάγματα, να πετύχει κατά κύριο λόγο τη διάλυση του εργασιακού κώδικα φέτος το καλοκαίρι. Ομως, ο πρόεδρος δεν έχει δεδομένη πλειοψηφία.

Η προτεραιότητά μας, επομένως, είναι να κάνουμε τα πάντα ώστε να φτάσει στη Βουλή η φωνή των 7 εκατομμυρίων Γάλλων που στις 23 Απριλίου ψήφισαν για μια κοινωνία προόδου.

Πρέπει να εκλεγούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές της Αριστεράς, κομμουνιστές, αλλά και από την Ανυπότακτη Γαλλία, μέλη του Μετώπου της Αριστεράς, οικολόγοι, υποστηρικτές του σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, όλοι όσοι είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν στα διατάγματα. Μπορούμε να βασιστούμε στους κομμουνιστές βουλευτές για την αντίσταση απέναντι στα επικίνδυνα νομοσχέδια του Μακρόν.

● Στην Ελλάδα αρκετοί τρέφουν ελπίδες για την προεδρία Μακρόν. Η στάση του εκτιμάτε ότι θα είναι θετική για την κρίση στην Ελλάδα ή θα ακολουθήσει πιστά το δόγμα της Μέρκελ;

Η πρώτη επίσκεψη του νέου προέδρου έγινε στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της για τον νέο της εταίρο. Είδαμε ότι ήταν έτοιμη να αλλάξει τις ευρωπαϊκές συνθήκες... αλλά για να μεταφέρει το κέντρο λήψης των οικονομικών και νομισματικών αποφάσεων στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Για την Ελλάδα και τις λεγόμενες χώρες του Νότου δεν είναι καλό το νέο. Θα δούμε πώς θα καταφέρει ο Εμανουέλ Μακρόν να τηρήσει την υπόσχεσή του για τόνωση των επενδύσεων, ενώ συγχρόνως ζητά από κάθε χώρα να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι αποτελούν βασική τροχοπέδη στην οικονομική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Αμφιβάλλω! Τέλος, η σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης δείχνει ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κοινής αμυντικής πολιτικής.

Αυτό δείχνει τρία πράγματα για τον Μακρόν: ηγετικό ρόλο της Γαλλίας στον τομέα της άμυνας, ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας και συνεισφορά των ευρωπαϊκών χωρών στις «εξωτερικές επιχειρήσεις» της Γαλλίας και του ΝΑΤΟ. Από αυτή την άποψη, υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια.

● Η απόφαση του ΓΚΚ για τον δεύτερο γύρο των εκλογών ήταν διαφορετική από αυτή του Μελανσόν. Σας εξέπληξε η στάση του;

Το PCF είναι υπερήφανο που ήδη από το βράδυ της 23ης Απριλίου εργάστηκε με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές για τη μάχη κατά της Ακρας Δεξιάς καλώντας σε ψήφο υπέρ του Μακρόν. Η Λεπέν στο προεδρικό μέγαρο θα αποτελούσε βαρύ πλήγμα στην ενότητα της δημοκρατίας μας.

Βλέπουμε σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τη ζημιά που προκαλεί η φασιστική Ακροδεξιά. Η Μαρίν Λεπέν θα ήταν σημαντικός κίνδυνος για την ειρήνη. Λυπάμαι πραγματικά που ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δεν έλαβε την ίδια σταθερή και ξεκάθαρη θέση όπως το 2012, κάτι που, εξάλλου, μπέρδεψε πολλούς απ΄όσους τον ψήφισαν στον α΄ γύρο εν όψει του β΄.

● Τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει εμπλοκή στις συζητήσεις ανάμεσα στο Γαλλικό Κ.Κ. και την Ανυπότακτη Γαλλία...

Εδώ και μήνες εργάζομαι για τη συνεύρεση των δυνάμεων της Αριστεράς που τάσσονται κατά της λιτότητας, πάνω σε μια κοινή βάση που θα μπορούσε να μας είχε οδηγήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Χάρη σ’ αυτή συγκεντρώσαμε εφτά εκατομμύρια ψήφους στον κοινό μας υποψήφιο.

Και βέβαια, λυπάμαι που η Ανυπότακτη Γαλλία αρνήθηκε να δημιουργήσει μια δυναμική συσπείρωσης για τις βουλευτικές εκλογές από κοινού με το Γαλλικό Κ.Κ. και όλους όσοι υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Αυτή η εμπλοκή δεν ανταποκρίνεται στην ελπίδα που γεννήθηκε στις 23 Απριλίου και κυρίως στο διακύβευμα που ακολουθεί. Ερχεται σε πλήρη αντίθεση με τον στόχο για την κατάκτηση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα αντισταθεί στην αυταρχική εξουσία του Μακρόν.

● Υπήρχε, δηλαδή, ισχυρή δυναμική...

Η Αριστερά της ρήξης έρχεται πρώτη σε 217 εκλογικές περιφέρειες. Ενωμένοι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε πολλές έδρες ώστε να χτίσουμε αυτή την προοδευτική πλειοψηφία.

Το επαναλαμβάνω, έχουμε ανάγκη από βουλευτές για να εμποδίσουμε τον Μακρόν να πάρει το πάνω χέρι στην Εθνοσυνέλευση, για να συντρίψουμε την υπεροχή των δυνάμεων της Δεξιάς που θα έχουν κι αυτές επιρροή στην κυβερνητική πολιτική. Και φυσικά, χρειαζόμαστε βουλευτές για να εμποδίσουμε τη μαζική είσοδο του Εθνικού Μετώπου.

Αυτός ο κίνδυνος της Ακρας Δεξιάς είναι σημαντικός σε περισσότερες από 100 εκλογικές περιφέρειες. Ομως, παρά τις εμπλοκές, η φιλοδοξία των κομμουνιστών παραμένει ισχυρή.

Είμαστε αποφασισμένοι να οικοδομήσουμε μια αγωνιστική Αριστερά και θα παραμείνουμε στις επάλξεις είτε πρόκειται για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, όπως τώρα, είτε για όλες τις μάχες που θα ακολουθήσουν, στο πλευρό των εργαζομένων. Θα είμαστε μια δύναμη ενότητας, σαφήνειας και προτάσεων.

 

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας