Μαχαίρι στις τιμητικές συντάξεις

diadilosi-ithopoioi.jpg

Διαδήλωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την κατάργηση των τιμητικών συντάξεων ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ// EUROKINISSI

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ζητά να ανακληθεί τώρα η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία ζητά αναδρομικά επιστροφή χρημάτων από τις λεγόμενες «τιμητικές» συντάξεις. Συντάξεις που είχαν ήδη περικοπεί και από τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 20%. «Το αποκορύφωμα», όπως αναφέρει το ΣΕΗ, είναι η αναδρομική παρακράτηση χρημάτων, ποσό που φτάνει για πολλούς καλλιτέχνες στα 13.000 ευρώ, ενώ τα χρήματα θα παρακρατούνται για τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι καλλιτέχνες-δημιουργοί διεκδικούν να επανέλθει η σύνταξη και οι προϋποθέσεις της στο επίπεδο του 2007. Η πρώτη κινητοποίηση των καλλιτεχνών έγινε προχτές έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ε.Μ.

Συλλέκτρια η ΤτΕ

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναγνώρισε ως συλλέκτρια την Τράπεζα της Ελλάδος. Στη συλλογή της ανήκουν 5.367 αρχαία, ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα, 42 αρχαία αγγεία, ειδώλια και μικροαντικείμενα, από τους γεωμετρικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους. Τα αρχαία αντικείμενα προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές στο οικόπεδό της, ενώ τα νομίσματα έχουν αποκτηθεί κυρίως μέσω αγορών, ιδιωτικών συλλογών κ.ά. Τα μέλη του ΚΑΣ υιοθέτησαν την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, που πρότεινε την αναγνώριση της ΤτΕ ως συλλέκτριας, λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση και συντήρηση των αρχαιοτήτων, τις ασφαλείς συνθήκες φύλαξης αλλά και το κύρος του ιδρύματος.

Β.ΤΖ.

Βιβλία μας στην Ευρώπη

Τα μυθιστορήματα «Δενδρίτες» (Πόλις) της Κάλλιας Παπαδάκη, «Ο Ελληνας γιατρός» (Μελάνι) της Καρολίνας Μέρμηγκα και «Η νυχτερινή βάρδια του καλλιγράφου» (Καλέντη) της Μαρίας Ξυλούρη περιλαμβάνονται στον βραχύ κατάλογο για το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Prize for Literature).

Θα απονεμηθεί στις 23 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Φέτος είναι σειρά της Ελλάδας να περιληφθεί στη βράβευση, αφού το βραβείο αυτό δίνεται εκ περιτροπής σε συγγραφείς χωρών της Ε.Ε. αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και ποικιλομορφία της Ευρώπης στον χώρο της πεζογραφίας και προωθώντας τη λογοτεχνία με μεταφράσεις βραβευμένων έργων.

Στηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ελλάδα συντονίζεται από την Εταιρεία Συγγραφέων.

Β.Γεωργ.