Λήγουν οι συμβάσεις, έρχεται η αβεβαιότητα

allileggyi_domes.jpg

Δομές αλληλεγγύης Παρότι επί μήνες απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι στις προσφυγικές δομές δουλεύουν αγόγγυστα και με αυταπάρνηση

Σε περίοδο αβεβαιότητας ζουν 265 συμβασιούχοι της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς σήμερα λήγουν οι συμβάσεις τους και βρίσκονται στον αέρα, με άμεσο κίνδυνο να επηρεαστεί η λειτουργία των υπηρεσιών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά.

Η καθυστέρηση στην ανανέωση των συμβάσεων προστίθεται στη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή μισθοδοσίας, που για αρκετούς φτάνει τους τρεις μήνες.

Παρόμοιο πρόβλημα με την καθυστέρηση της μισθοδοσίας αντιμετωπίζουν και πολλοί συμβασιούχοι της υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργία την προπερασμένη Δευτέρα, ενώ το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι η μισθοδοσία τους θα καταβληθεί τον Μάρτιο.

Στη Λέρο έμεινε ένας...

Οπως καταγγέλλει η Ομάδα Συμβασιούχων ΚΥΤ Λέρου, η λήξη των συμβάσεων αφορά το 65% των εργαζομένων στις προσφυγικές δομές.

Η Ομάδα κάνει λόγο για «τραγικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των δομών, καθώς, λόγω των μεγάλων και διαφορετικών καθημερινών αναγκών, ο φόρτος της δουλειάς είναι αδύνατον να καλυφθεί από τους εναπομείναντες ελάχιστους υπαλλήλους (μόνιμους και ΟΑΕΔ)». Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ενημερώνει, στη δομή της Λέρου εργάζεται μόνο ένας μόνιμος υπάλληλος.

«Οι συμβασιούχοι των προσφυγικών δομών, παρά την τρίμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων τους, εργάζονται με ανθρωπιά και αυταπάρνηση καθημερινά. Παρά τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και τα ελλιπή μέσα, καλούνται να διαχειριστούν ένα δύσκολο έργο, καθώς ο πληθυσμός που εξυπηρετούν είναι άνθρωποι που έχουν έρθει αντιμέτωποι με πολέμους, με διώξεις και διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε [...]

»Ο σεβασμός του έργου τους αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων που έχει ως συνέπεια και την ήρεμη συνύπαρξη με τις τοπικές κοινωνίες! Επομένως τίθεται το ερώτημα γιατί δεν υπήρξε πρόβλεψη για καινούργια προκήρυξη εγκαίρως, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια της ομαλής λειτουργίας των δομών; Γιατί δεν δόθηκε μια παράταση των συμβάσεων μέχρι να προετοιμαστεί η νέα προκήρυξη;» σημειώνουν οι συμβασιούχοι του ΚΥΤ της Λέρου.

Τι λέει το υπουργείο

Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνουν ότι το πρόβλημα προέκυψε από την ίδρυση αυτόνομου υπουργείου τον Νοέμβριο και την ανάγκη να υπογραφούν οι νέες συμβάσεις στο καινούργιο υπουργείο, πιθανότατα στα μέσα Μαρτίου, ενώ επισημαίνουν ότι είναι διασφαλισμένα όλα τα χρήματα των εργαζομένων.

Δεν διευκρινίζουν όμως γιατί δεν υπήρξε έγκαιρη μέριμνα ώστε να μη δημιουργηθεί αβεβαιότητα στους εργαζομένους, καθώς ήταν γνωστό από καιρό ότι λήγουν σήμερα οι συμβάσεις τους.