Κυβέρνηση... ποτ πουρί (με κλίση προς τα δεξιά)

nikola_ilo.jpg

Ο υπουργός Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης Νικολά Ιλό Ο εικονιζόμενος νέος υπουργός Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης, Νικολά Ιλό, αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τον Μελανσόν, που τον χαρακτήρισε άνθρωπο των λόμπι για τα πυρηνικά | AP PHOTO / MICHEL EULER

Ευρωπαϊκό προσανατολισμό και «πλουραλιστική» σύνθεση έχει η νέα κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, η οποία περιλαμβάνει υπουργούς που προέρχονται από τη Δεξιά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κεντρώο κόμμα MoDem και την κοινωνία των πολιτών.

Μετά από μαραθώνιες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ανακοινώθηκε με εικοσιτετράωρη καθυστέρηση η λίστα των υπουργών, γιατί ο Μακρόν θέλησε να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος της φορολογικής κατάστασης, του ποινικού μητρώου και της απουσίας σύγκρουσης συμφερόντων για κάθε μέλος της κυβέρνησης.

Ο νέος πρόεδρος τήρησε την υπόσχεσή του για ολιγομελές σχήμα και σεβασμό στην αρχή της ισότητας. Διόρισε 18 υπουργούς και 4 υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ (11 γυναίκες και 11 άντρες).

Αρκετά μέλη της κυβέρνησης είναι βετεράνοι της πολιτικής, ενώ 80% από αυτούς δεν είχαν υπουργοποιηθεί μέχρι τώρα. Δύο υπουργοί προέρχονται από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο Μπρούνο Λε Μερ, που είναι γερμανόφιλος, διετέλεσε υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί Σαρκοζί (2008-2009) και υπουργός Γεωργίας. Θα συνεργαστεί στενά με τον επίσης δεξιό Ζεράρ Νταρμανάν, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και Δημοσίων Εσόδων. Από το κεντρώο κόμμα προέρχεται η νέα υπουργός Αμυνας, ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ.

Ο Σοσιαλιστής Ζεράρ Κολόν, ο δημοφιλής οικολόγος Νικολά Ιλό και ο πρόεδρος του κεντρώου κόμματος MoDem Φρανσουά Μπαϊρού είναι οι τρεις πρώτοι στην ιεραρχία υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο κεντρώος Μπαϊρού ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης, μια θέση-κλειδί που του έδωσε ο Εμανουέλ Μακρόν σε αντάλλαγμα της πολύτιμης στήριξης που του πρόσφερε για να αποσπάσει τη νίκη στις προεδρικές εκλογές. Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων διορίστηκε η Μαριέλ ντε Σαρνέζ, ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του MοDem.

Το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Σοσιαλιστής Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στενός συνεργάτης του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήταν μέχρι χθες υπουργός Αμυνας.

Μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης έγινε η μεταβίβαση χαρτοφυλακίων στα υπουργεία και σήμερα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, που θα εξετάσει τον νόμο για την «ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής», τον οποίο προωθεί ο Φρανσουά Μπαϊρού.

O ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας» Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ είναι μια «κυβέρνηση της Δεξιάς», καταγγέλλοντας ιδίως τον διορισμό του Νικολά Ιλό στο υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης, έναν διορισμό που του «ραγίζει την καρδιά».

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση της Δεξιάς, τελεία και παύλα. Εχουμε ως πρωθυπουργό έναν άνδρα που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στο λόμπι υπέρ των πυρηνικών της χώρας…», σημείωσε ο Μελανσόν, αναφερόμενος στην απασχόληση κατά το παρελθόν του Φιλίπ στον γαλλικό γίγαντα της ατομικής ενέργειας, την Areva.

Βουλευτικές εκλογές

Από σήμερα ξεκινάει η προετοιμασία της κυβέρνησης για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσπάσει αυτοδύναμη πλειοψηφία. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μακρόν εφαρμόζει τη στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε», επιδιώκοντας την «ανατίναξη» στο δεξιό και στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της κυβέρνησης έγιναν με φόντο τον αλληλοσπαραγμό στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Αναστάτωση προκάλεσε η πρωτοβουλία προσωπικοτήτων της Κεντροδεξιάς, που υπέγραψαν έκκληση με την οποία ζητούσαν από τις «πολιτικές οικογένειές» τους να ανταποκριθούν «στη χείρα που τείνει» ο Εμανουέλ Μακρόν για κοινοβουλευτική σύμπραξη.

Μέσα σε ένα διήμερο έσπευσαν να υπογράψουν την έκκληση 173 προσωπικότητες. Εντονη ήταν η φημολογία για μαζική προσχώρηση «αποστατών» στη νέα κυβέρνηση.

Το πολιτικό συμβούλιο των Ρεπουμπλικανών που έγινε ενώ προετοιμαζόταν η σύνθεση της κυβέρνησης σημαδεύτηκε από αντιπαραθέσεις.

Οι 577 υποψήφιοι της Δεξιάς για τις βουλευτικές εκλογές υπέγραψαν ένα «αντι-κάλεσμα» για να αναχαιτίσουν την «ανταρσία». Τελικά μόνο δύο δεξιοί πολιτικοί προσχώρησαν στη νέα κυβέρνηση.

Ο γενικός γραμματέας του δεξιού κόμματος, Μπερνάρ Ακουαγέ, ανακοίνωσε χθες ότι τα «στελέχη των Ρεπουμπλικανών» που «εντάχθηκαν» στη νέα κυβέρνηση «δεν ανήκουν πλέον στο κόμμα. Ο Φρανσουά Μπαρουέν, ηγέτης της προεκλογικής εκστρατείας, τόνισε ότι «το πιο σίγουρο για να έχουμε μια πολιτική της Δεξιάς και του Κέντρου είναι να εξασφαλίσουμε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

Πλήγμα για Λεπέν

Στην Ακροδεξιά, η ήττα της Μαρίν Λεπέν προκάλεσε εσωκομματικές έριδες στο Εθνικό Μέτωπο. Ρήξη της συμμαχίας του με τη Λεπέν αποφάσισε ο ευρωσκεπτικιστής Νικολά Ντιπόν ντ' Ενιάν, ο οποίος προτίμησε την ανεξάρτητη εκπροσώπηση του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, με υποψηφίους του σε όλες τις περιφέρειες.

Η ανιψιά της ακροδεξιάς ηγέτιδας, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, αποσύρθηκε από την πολιτική. Ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, Φλοριάν Φιλιπό, δήλωσε ότι «αν η Μαρίν Λεπέν εγκαταλείψει την πολιτική του γραμμή για έξοδο από το ευρώ -προς την οποία αντιτίθενται ηγετικά στελέχη του Ε.Μ.- θα αποχωρήσει από το κόμμα».

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε και η πρωτοβουλία του να ιδρύσει την οργάνωση «Οι Πατριώτες», δηλώνοντας ότι η ομάδα του «θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Μετώπου».

Την αποσταθεροποίηση στο Εθνικό Μέτωπο τροφοδοτεί και ο ιδρυτής του Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος αποφάσισε να συνάψει συμμαχία με δύο ηγέτες μικρών ακροδεξιών κομμάτων για κοινή εκπροσώπηση με 150-200 υποψηφίους στις βουλευτικές εκλογές...

www.ira-feloukatzi.com