Κουβάρι με μίζες και παλιά Καντα-δα

kantas sbokos

Κουβάρι με μίζες και παλιά Καντα-δα Ο Κάντας (η «Καντα-δα» του σημερινού τίτλου) «ξετύλιξε» το κουβάρι με τις μίζες | ΑΡΧΕΙΟΥ

Οβερντόουζ από μίζες παραλίγο να πάθω διαβάζοντας στην προχθεσινή «Εφ.Συν.» : Σύλληψη Λιακουνάκου για δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται, αλλά δεν αναμενόταν και να τις παραδεχτεί.

Ο Κάντας (η «Καντα-δα» του σημερινού τίτλου) «ξετύλιξε» το κουβάρι με τις μίζες, όπου αποκαλύφθηκαν «προμήθειες» άνω των 2 δισ. δολαρίων μεταξύ 1996 και 2005.

Υποκλοπές α λα ελληνοαμερικανικά με νέα ντοκουμέντα από το αρχείο Σνόουντεν για το «σκάνδαλο Vodafone», που οδήγησε στην, τουλάχιστον περίεργη, αυτοκτονία του υψηλόβαθμου υπαλλήλου της εταιρείας Κώστα Τσαλικίδη, γύρω από το περίφημο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, το C4I (Σι Φορ Αϊ) και άλλα… συμπληρωματικά συστήματα, γιατί το «περίφημο» που κόστισε ένα τσουβάλι λεφτά, απεδείχθη… πατάτες.

Ωρες να ’χεις να θυμώνεις. Να σου λέει και ο ψυχίατρος: «Κρίσεις πανικού είναι αυτές! Μην ανησυχείς! Πότε πότε, παίρνε και κανένα αγχολυτικό…».

Και αρχίζεις σιγά σιγά να καταλαβαίνεις ότι όλο το «πανδαιμόνιο» της χοντρής μίζας, με επίκεντρο: εξοπλιστικά, επικοινωνίες και δημόσια έργα γενικώς, που εξέθρεψε την εθνική της μίζας, η οποία διέπρεψε (και εξακολουθεί να διαπρέπει∙ ακόμα «ψήνεται» η λίστα Λαγκάρντ-Φαλτσιανί) ενταύθα και σε οφ σορ της αλλοδαπής, ξεκίνησε, που να πάρει ο διάολος, από τη «μεγάλη ιδέα» του 21ου αιώνα: τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004.

Κι είδες πως η μεγάλη μπάζα με τα εξοπλιστικά άρχισε (το δώσε κι εμένα μπάρμπα… άρματα και υποβρύχια) μετά τα Ιμια. Οπότε αναρωτιέσαι (ρητορικά!), ποια τάχα να ήταν η μίζα που πήραν, από εμπόρους και βιομηχάνους όπλων, οι «εθνικιστές» Τούρκοι «δημοσιογράφοι» που ανύψωσαν στα Ιμια την ερυθρά ημισέληνο!

Κάτι που δεν θα μαθευτεί∙ ή, αν χρειαστεί, θα μαθευτεί μετά την «παραγραφή». Αλλά ξέρεις, από παλιά, πόσο ακριβό «σπορ» είναι ο «εθνικισμός» και πόσο τον έχει χρυσοπληρώσει ο τόπος, με μόνιμους, εξαναγκασμένους «χορηγούς» τους φορολογούμενους…