Κομπίνα σε πρόγραμμα ύδρευσης οικισμού του ΕΜΠ στην Ιορδανία

ydreysi_egkatastaseis.jpg

Εγκαταστάσεις ύδρευσης Σύμφωνα με έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, υπήρξαν υπερ­κοστολογήσεις, αυθαίρετες αλλαγές στον σχεδιασμό και υπερβάσεις στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου

Υπερκοστολογήσεις, αυθαίρετες αλλαγές στον σχεδιασμό και υπερβάσεις στο χρονοδιάγραμμα παράδοσης φέρνει στο φως η έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το πρόγραμμα ύδρευσης ενός οικισμού στην Ιορδανία, το οποίο είχε εγκριθεί το 2007 από τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, με φορέα υλοποίησης μια επιστημονική ομάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου.

Ξεκίνησε για να καλύψει τις ανάγκες 2-3 χιλιάδων κατοίκων, αλλά κατέληξε σε έναν οικισμό 50-100 κατοίκων και κόστισε στους Ελληνες φορολογούμενους ένα εκατομμύριο ευρώ, όσα προέβλεπε ο αρχικός προϋπολογισμός.

Η εκταμίευση των κονδυλίων είχε γίνει πολύ γρήγορα, το 2012, οι εγκαταστάσεις όμως λειτούργησαν τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το πόρισμα των 82 σελίδων, που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», έχει ήδη διαβιβαστεί στην εισαγγελία για να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων, που φτάνουν τα 42 άτομα, στην πλειονότητά τους επιστημονικό προσωπικό. Να πάρουμε όμως το νήμα από την αρχή:

■ Η πρόταση είχε υποβληθεί από επιστημονική ομάδα της Σχολής Χημικών Μηχανικών μαζί με άλλες 25 για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Συνεργασίας του 2007.

Η αξιολόγησή της χαρακτηρίζεται «πλημμελής και πρόχειρη» από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, αφού έγινε από... φιλόλογο αποσπασμένη στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και το πρακτικό μεταβιβάστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά υπογράφηκε εκ των υστέρων από τα μέλη της επιτροπής!

■ Ο σχεδιασμός αφορούσε μονάδα παροχής πόσιμου νερού στο Αζρακ της Ιορδανίας, με πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκους. Θα χρησιμοποιούσε όμως νέες τεχνολογίες και αυτό δικαιολογούσε την ανάθεσή του στο Πολυτεχνείο.

Στην πορεία μετακινήθηκε στην περιοχή Ruwaished, σε έναν οικισμό 100 κατοίκων, τους οποίους η ελληνική πρεσβεία στην Ιορδανία περιορίζει σε 50.

Το... ζουμί βρίσκεται πάντως στο οικονομικό σκέλος, με αδιευκρίνιστα στοιχεία που υπάρχουν από την αρχή. «Δεν έγινε σοβαρή αξιολόγηση του κόστους του προτεινόμενου προγράμματος», επισημαίνει το πόρισμα των επιθεωρητών.

Ο αρχικός προϋπολογισμός, μάλιστα, είχε διαμορφωθεί στο 1,2 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Παιδείας είχε προτείνει τη μείωση τουλάχιστον κατά 20% με περικοπή των αμοιβών του φορέα υλοποίησης.

Δεν πείραξαν τις αμοιβές

Η υπόδειξη υλοποιήθηκε μόνον ως προς το αριθμητικό της σκέλος, αφού οι αμοιβές έμειναν απείραχτες και το κοστολόγιο διαμορφώθηκε στο ένα εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Εξωτερικών να εξασφαλίζει τις 700.000 ευρώ, το Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας 12.000 ευρώ και τα υπόλοιπα εξασφάλισε το Πολυτεχνείο.

Οι αμοιβές διαμορφώθηκαν σε 464.855 ευρώ, ενώ στον απολογισμό αναφέρονται 32.233 ευρώ για έξοδα ταξιδιών, 11.991 ευρώ για αναλώσιμα εργαστηριακά υλικά, 33.200 ευρώ για διοικητικές δαπάνες.

Περίπου 5.000 ευρώ διατέθηκαν για συνέδριο που έγινε στην Ιορδανία με συμμετοχή 50 ατόμων. Περιλάμβανε και επίσκεψη στις εγκαταστάσεις, η οποία όμως, με βάση μαρτυρία της ελληνικής πρεσβείας στο Αμάν, δεν υλοποιήθηκε λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος!

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος «πέραν πάσης αμφιβολίας, ήταν αδικαιολόγητα ιδιαίτερα υψηλός», αναφέρει το πόρισμα. Η εγκατάσταση αποτελείται από δύο ενότητες:

1. Τη μονάδα παραγωγής ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών, που στην αρχή κοστολογήθηκε στα 105.000 ευρώ και στη συνέχεια αυξήθηκε στα 340.000!

Η έρευνα αγοράς, που έγινε από τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, έδειξε ότι το μέσο κόστος εγκατάστασης διαμορφώνεται στα 4.000 ευρώ ανά παραγόμενη κιλοβατώρα, επομένως για να καλυφθεί η μονάδα ενέργειας των 8 KWh το κονδύλι ανέρχεται στα 32.000 ευρώ!

Είναι υπερτριπλάσιο από αυτό που είχε υπολογιστεί και υπερδεκαπλάσιο σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Εχει ενδιαφέρον ότι η αύξηση του ποσού έγινε ύστερα από δύο πρόχειρους διαγωνισμούς, για τους οποίους υπάρχουν πολλά ερωτηματικά και κατέληξαν άγονοι.

2. Αγονοι κηρύχθηκαν και οι δέκα, πάντα πρόχειροι, διαγωνισμοί για τη μονάδα επεξεργασίας υφάλμυρου νερού. Θα κατασκευαζόταν με νέα τεχνολογία ειδικών του Πολυτεχνείου και κοστολογήθηκε στα 285.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, όμως, το υβριδικό σύστημα παρακάμφθηκε και με απευθείας ανάθεση η μονάδα δόθηκε σε εταιρεία με έδρα τη Λάρισα.

Στο σχετικό πρακτικό μνημονεύεται ότι διαθέτει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο όμως δεν κατατέθηκε για λόγους προστασίας των συστημάτων από ανταγωνιστές.

Το κόστος της, παρότι δεν άλλαξε ο σχεδιασμός, μειώθηκε από 295 σε 100 χιλιάδες ευρώ, με το ποσό να παραμένει υψηλό καθώς το κόστος της δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ. «Η λύση είναι απολύτως αναιτιολόγητη», αναφέρει το πόρισμα και προσθέτει ότι ανάθεση της μονάδας σε ιδιώτη και με τον τρόπο που έγινε «αφαιρεί από το πρόγραμμα τον ερευνητικό-αναπτυξιακό του χαρακτήρα».

Δεν στερούνται σημασίας και ορισμένα άλλα στοιχεία. Η μονάδα έπρεπε να λειτουργήσει δοκιμαστικά για 10 μήνες στην Ιορδανία, αλλά όλα δείχνουν ότι οι δοκιμές είχαν μικρότερη διάρκεια και έγιναν στην Ελλάδα.

Η παράδοσή της έγινε το 2016, σχεδόν επτά χρόνια μετά το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, ενώ η μονάδα, που είχε πληρωθεί κανονικά από το υπουργείο Εξωτερικών, έμεινε αχρησιμοποίητη για μεγάλο χρονικό διάστημα.