Κι όμως: ανοίγουν ακόμη βιβλιοπωλεία

Και εκεί που νομίζαμε πως κλείνουν όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία σε όφελος των μεγαλύτερων επιχειρήσεων που ελάχιστα γνωρίζουν το θέμα «βιβλίο» (ή και την ίδια την έννοια της «ανάγνωσης», για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς), μία ευχάριστη είδηση μας έρχεται από την Πάτρα. Το νέο βιβλιοπωλείο «Nouveau» (Νουβό) άνοιξε πριν από λίγες μέρες, στο κέντρο της πόλης (Παντανάσσης 78, στον πεζόδρομο).

Η Πάτρα έχει παράδοση στα καλά βιβλιοπωλεία, όπως και στο εμπόριο γενικότερα, ως πόλη με λιμάνι κοντά στην Ιταλία.

Ακόμη μέχρι σήμερα, αν και κάποια ιστορικά στέκια βιβλιόφιλων αναγκάστηκαν να κλείσουν, υπάρχουν κάποια μικρά διαμαντάκια. Πλέον, προστέθηκε ένα ακόμη, αυτό του Διαμαντή.

Ο Διαμαντής Καράβολας έχει ήδη το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων «Φαρφουλάς» στην Αθήνα (Μαυρομιχάλη 18, Εξάρχεια).

Οι συγκεκριμένες εκδόσεις κλείνουν φέτος 10 χρόνια δημιουργικής πορείας. Εστιάζουν, δε, στην επανέκδοση έργων συγγραφέων που παραμένουν αγνοημένοι ή βρίσκονται στο περιθώριο της σημερινής λογοτεχνικής ζωής «και που πιστεύουμε ακράδαντα ότι αξίζει να ξαναανακαλυφθούν και να ξαναδιαβαστούν.  Βουτυράς, Ζάρκος, Βέλμος, Βελλούδιος, Αρκάδιος Λευκός, Γιώργης Τσουκαλάς είναι μερικές περιπτώσεις Ελλήνων συγγραφέων και δημιουργών που έχουμε ανασύρει από τη λήθη», έχει δηλώσει ο ίδιος.

«Επίσης έχουμε εκδώσει έργα που σχετίζονται με το διεθνές κίνημα του υπερρεαλισμού».

Το περιοδικό «Φαρφουλάς» είναι από τα λίγα ελληνικά φανζίν για τον υπερρεαλισμό.

Μαζί με τις ομώνυμες εκδόσεις και τώρα με το νέο εγχείρημα, το βιβλιοπωλείο Nouveau στην Πάτρα, λίγο θέλουμε ακόμη για να περάσουμε όλοι στον κόσμο του... ευγενούς σουρεαλισμού!

Πάντως, αν κρίνουμε από τους ιθύνοντες του εγχειρήματος, ίσως τελικά δεν είναι καθόλου άσχημα έτσι.

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και περιμένουμε τα νέα τους βιβλία στο υπέροχο βιβλιοπωλείο τους.